Gå til innhold

Språk for fjols - Lær å skrive rett!


HolgerL

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hei :) Jeg er ikke norsk og derfor trenger jeg deres hjelp med å finne et ord. Jeg letter etter ordet som brukes i motsetning til "lånord", dvs. ordet som beskriver et ord som var i språket for lenge siden (if that makes any sense :p). Jeg tror at på engelsk er det "indigenous word".

Kan dere hjelpe meg? :)

 

Arveord.

 

 

EDIT: Et annet spørsmål: sier man "interpunksjon i norsk" eller "interunksjon på norsk"? :)

 

«interpunksjon» finst i alle fall i ordboka, og det ser ut til å vera den tydinga du tenkjer på. Det er do meir vanleg å kalla det for teiknsetjing enn interpunksjon.

 

Her er en debatt for språkfolket: er det på tide at "i dag", "i morgen" og "i går" blir tillatt å skrive som ett ord på bokmål? Det er tydeligvis tillatt på riksmål.

 

For meg virker det bare rart å skrive det i to ord, da "igår" er tidsrommet som var før dagen idag, men "i går" bare høres absurd ut, selv om jeg ikke kan forklare hvorfor.

 

Og et bonusspørsmål: går blir definert som substantiv uten kjønn i ordboka, men det er interessant at vi da har "en morgen" og "en dag". Men vi har jo gårsdagen. Er "går" bare et substantiv, eller går det som en annen ordtype?

 

«går» og «dag» er båe substantiv. Det er ikkje meir naturleg å skriva igår og idag enn Eg er iBodø, og Kva gjer du ihuset mitt?

Endret av Anarkhos
Lenke til kommentar

S-verb, ifølge Språkrådet:

 

S-verb er verb som i infinitiv og bøyde former ender på -s, for eksempel bes, finnes, lykkes, møtes, sies, skytes, synes, treffes, utvises. Dette gjelder dels verb i passiv form, dels verb med andre funksjoner.

 

 

Verb som har s-former i vanlig bruk i alle grammatiske tider, uttrykker ofte noe annet enn passiv, for eksempel en spesiell måte noe skjer på (overgang: lykkes, forfares, at noe gjentar seg: ferdes, omgå(e)s), noe gjensidig (slåss), noe refleksivt (undres) e.l.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Man lærer stadig noe nytt - jeg ante ikke at 1. futurum, eller futurum simplex, også heter presens futurum. Heller ikke at 2. futurum, futurum exactum, også heter presens futurum perfektum. Det siste høres utrolig forvirrende ut, så jeg foretrekker nok 2. futurum, som vi lærte på skolen i min ungdom i forrige årtusen.

 

Dessverre for oss som studerer norsk nå, er vi nødt til å forholde oss til de "nye" termene. Vi følger NRG fra -97, så den kan vel ikke helt kalles ny. Det overrasket meg litt, i og med at jeg lærte de gamle ordklasseinndelingene (uten determinativer, bla.), og jeg begynte med grammatikk lenge etter NRG kom ut. Ingenting å si på reformviljen her til lands :closedeyes:

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Trenger hjelp med spansk stil :)

 

er dette korrekt?

 

¡Hola mi amigo Carlos!

¿Cómo estás?

Vivo en Gulset, con es un barrio en Skien. Skien es una ciudad en Noruega. Skien es una preciosa ciudad en la navidad, y es muchas personas en la calles. vivo con mi Hermana Aurora y mi hermano Erlend, mi padres Kristin y Hallgeir y mi pequeña perro se llama Zena. Erlend estudia Tromsø, Aurora es una estudiante de la escuela en Skien. Mi padre es una enfermera y trabaja doscientos metros de mi casa. Mi madre es una terapeuta y trabaja en la ciudad. Estudio en la Skien vgs son la ciudad. Me levanto pero siete con mi madre. Aurora se levanta nueve y mi padre diez. Nos acostamos once. En el fin de semana nos acostamos doce. En semana desayunar, en doce almorzar, y cenar el cuatro. Mi vacación es empezar en dieciséis junio, para diez agosto. Se puede llegar en julio. Usted puede ir en avión a Oslo, y luego te satisface. Nos podemos hacer muchas cosas, nos podemos jugar el futbol, el voleibol, el golf y el tenis.

¡Adios!

¡Saludos Trond!

Endret av gautehf
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
  • 3 uker senere...
Gjest Slettet-w7DZlO15
- Med en befolkning på i overkant av 255.000 mennesker gir, det drøyt 1300 kvadratmeter store området som utgjør Puerto Vallarta, pusterom for ellers så travle feriereisende.

 

Er det noen som skjønte denne setningen? Skal det liksom være plass til 255 000 mennesker på drøyt 1 300 kvadratmeter? Jeg er klar over at jeg er vanvittig dårlig i matematikk, men dette synes jeg ikke henger på greip.

Endret av Slettet-w7DZlO15
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...