Gå til innhold

Test: Opera 10


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Må si Opera skuffer. Gikk over fra Opera til Chrome for noen måneder siden, og kan ikke si annet at det er den beste nettleseren. Slik det ser ut nå vil Chrome være standardnettleser i laaaaang tid.

 

Chrome FTW!!! :grin2:

 

Smak og behag såklart, personlig synes jeg chrome faller litt imellom to stoler, firefox har extensions, opera er i praksis like raskt/raskere, og har flere funksjoner enn chrome.

 

AtW

Lenke til kommentar

Hvorfor nevnes ikke ting som:

 

• "," for å åpne lenke-søk, istedenfor 'ctrl+f' for å søke på hele siden?

• 'shift+navigeringspiler' for å navigere i linker?

• At man kan bruke både 'open in background tab' og 'open in new tab'?

• Standard søk for google, amazon, ask, wiki og andre, samt mulighet for å legge til egne? Dette vet jeg FF også har, men de har blant annet ikke 'g search for stuff on google', isteden må man confe hver eneste søkemotor.

• Mulighten for manuelt å fjerne adblocks? Det skal nevnes at FF sin Adblock+ er vesentlig bedre.

• Når man 'tab'er går den i søkefelt, ikke lenker. Dette kan man irritere seg grønn over som FF-bruker :)

• Den kan vise informasjon når sider lastes: antall bilder, dokumenter, speed etc.

• Mulighet for å flytte tab'en til venstre side, samt justere størrelse på tabbene etter eget ønske?

• Om du kjører små vinduer av Opera kan teksten tilpasses bredden slik at du slipper å scrolle deg i hjel?

• At du enkelt kan angre hvis du lukker feil tab. 'ctrl+z'

• Preview-pane av tabs når du bruker 'høyremus+scroll'?

• Zoom kan resettes til 100% om du 'høyreklikker + scollklikk'?

• Opera Sync funker dessuten glimrende, og gjør at jeg kan kjøre en USBversjon av Opera og fortsatt sitte med de samme bokmerker, notater, søk mm. som jeg gjør hjemme.

 

post-38429-1253631562_thumb.jpg

 

EDIT: leif

Endret av Lil-H
Lenke til kommentar

Jeg syntes ikke det er problematisk at opera bruker en del ram, problemet slik jeg ser det er at den aldri frigjør noe ram, slik jeg har opplevd det i alle fall. Nå har jeg 4gb, så har ikke fyllt den opp enda, da jeg kjørte på en maskin med 512mb ram måtte jeg etter en tid, avslutte opera, fordi hele maskina sakka ut.

Før eller siden vil jeg nok oppleve at de 4gbene også blir fyllt opp og en må kansje til slutt drepe opera og starte på nytt.

 

jeg kjører ubuntu 9.04-64-bit og har 4gb ram.

Lenke til kommentar
Det jeg savner med opera 1o er det chrom har hvis man åpner flere faner, at den automatisk hopper videre, istedenfor å fortsette på hovedvinduet, litt kronglete forklart kanskje..

 

Jeg skjønner ikke helt hva du sikter til, men hvis du går på Verktøy->Innstillinger->Avansert->Tabs så er det flere settinger for hvordan tabs skal oppføre seg. Dersom det er det at Opera åpner tab i bakgrunnen ved trykk på midtknappen kan det endres på Verktøy->Innstillinger->Avansert->Snarveier. Der er det en knapp i midten ("Middle click options" hos meg) der du kan velge hvordan nye tabs åpnes.

 

Etter å ha prøvd Opera i noen dager var det en feil som irriterte meg så mye at jeg byttet tilbake til Firefox. Når man er innom en side som f.eks VG.no og går fra hovedsiden til nyhetssaker, for deretter å gå tilbake til hovedsiden, så skal man jo forvente at det ikke er noe problem å scrolle nedover hovedsiden selv om denne ikke er fullstendig lastet (alt innholdet vises). Det som da skjer når Opera er ferdig å laste siden er at den hopper tilbake der du var før du begynnte å scrolle. Og dermed må man scrolle på nytt igjen. Ofte har det vist seg at den ennå ikke har vært ferdig å laste siden, slik at den hopper ennå en gang tilbake. Dette er frustrende... Får se om dette er fikset i neste versjon, for Opera ga et veldig godt inntrykk med unntak av dette. Men inntil videre fortsetter jeg å bruke Firefox.

 

Det er kanskje "redraw" som skaper problemet ditt. Prøv å gå inn på Verktøy->Innstillinger->Avansert->"Browsing" (nr.2 på lista...kommer ikke på hva det blir på norsk) og endre den øverste settingen til "redraw instantly" (tegn med en gang eller lignende, står øverst på nedfellingslisten).

 

 

 

Jeg har brukt Opera 10 siden test-versjonene begynte å komme og vært storfornøyd. Enkelte bugs nå og da, men de har blitt fikset i den ferdige versjonen. Mye bra nytt, blant annet inline stavekontroll og automatiske oppdateringer som jeg ikke så nevnt i testen. Det nye utseende er også mye finere enn tidligere utgaver. Det var på tide at de ordnet opp i det. At man nå enkelt kan få gjemt bort fil-menyen var også på tide. Håper de snart også kan ordne det slik at hver tab får et "vindu" i Windows 7 taskbaren.

 

Som kommentar til testen så synes jeg de fokuserte litt feil. Det ville vært bedre å se mer på de nye funksjonene enn å klage på standard søkemotorvalg. Riktignok er enkelte Opera innstillinger litt ulogisk plassert, men det skal godt gjøres å få det mer logisk enn å gå til innstillinger og så velge søk. Grunnen til at det må klikkes litt ekstra for speed dial søket er antakelig at Ask har sponset Opera litt ekstra for den plassen.

Lenke til kommentar
*Mange ting som gjøre selve nettleser-navigasjonen og interaksjonen i Opera så mye bedre enn andre nettlesere*

Dette er egenskaper som gjør at jeg bruker Opera mange ganger raskere enn jeg vil gjøre i f.eks Chrome selv om den er både ti og hundre ganger raskere i JavaScript enn Opera. Fast-Forward f.eks har jeg minst fire måter å aktivere hvor jeg på den ene kan bruke storetåa til å aktivere raskere enn jeg greier tilsvarende aktivitet i Firefox. Har jeg hånda på musa bruker jeg mouse gestures, har hånda på en trackball bruker jeg mouse4, har jeg hendene på piltastene på tasturet bruker jeg ALT-PIL og i alle andre situasjoner bare tapper jeg på spacebar f.eks med storetåa. :)

 

Det er dårlig at Opera Turbo ikke har blitt testet på en treg linje.

Det er bare å bruke mobilen som modem, noe som er fort gjort.

Det er trolig også brukt altfor store bilder i testen. På større bilder vil vel komprimeringsalgoritmene bli mer effektive og det vil ikke være stor forskjell på det originale bildet. Det er også logisk å anta at Opera har forskjellig komprimeringsgrad på store og små bilder. Sender du et 12Mpixels bilde gjennom Turbo blir nok det komprimert med høyere kvalitetsgrad enn ett på 300x200 pixler. Med andre ord: Bruk en nettverkssniffer på _real world_ eksempler dersom noe som dette skal testes med relevante resultater.

 

Jeg syntes ikke det er problematisk at opera bruker en del ram, problemet slik jeg ser det er at den aldri frigjør noe ram..

..jeg kjører ubuntu 9.04-64-bit og har 4gb ram.

Jeg prøver meg med en smule ansvarsforflyttelse her: Har du installert Adobe Flash? Om jeg husker rett er eneste 64-bit versjon Flash 10 Alpha, en plugin som stinker så mye bare Adobe Flash greier. Jeg terminerer hengende Flash-tråder omtrent daglig på mine systemer som treger ned Opera noe vanvittig.

 

Resultatet for hastigheten i Chrome 3 beta er endra raskere. 365.8ms totalt fikk jeg på samme test.

Du vet at testen blir kjørt på din prosessor og at det ikke kan sammenlignes med artikkelforfatters tall.. fordi det ikke er samme system.

Endret av JohndoeMAKT
Lenke til kommentar

Alt for mye som ikke er nevnt, og alt for mange funksjoner er heller ikke nevnt.

F.eks:

*Legge inn søkemotorer fra tilfeldige steder til adressebaren(g google, y yahoo, torr supertorrentsearch, etc), du kan faktisk twitter fra adressebaren.

*Navigere med shift+musetastene

*Mouse gestures

*F12??????? Prøv å trykk en gang plz!

 

Annet: grav op en gammel laptop med elendig hardware(98/2000 laptop altså) og ta en IE6/7 vs Opera på faktisk bruk av netlesern, og se hvem som faktisk er tregest?

 

• Mulighten for manuelt å fjerne adblocks? Det skal nevnes at FF sin Adblock+ er vesentlig bedre.

 

Det er fortsatt en stor liste som må skaffes, bare at du har den i plugin format. Dog: http://www.fanboy.co.nz/adblock/ det finnes flere lister som funker fjell :p Ikke glem at du kan også stiller hver side om den skal bruke java eller ikke, eller om den skal bruker adblocken.

Lenke til kommentar

Alle funksjonene (som jeg bruker) er (ofte mye) bedre i FF (med addons). Det eneste negative er at FF har lett for å bli bloated.

 

En så enkel funksjon hurtigstart er til og med ti ganger enklere å bruke og konfigurere kontra opera. I opera må man alltid inn å stille på noe for at det skal fungere tilstrekkelig ...

 

EDIT: I tillegg er det alltid et helvette med at Opera ødelegger mus-snarveiene mine. Og når jeg får beskjed om jeg vil bruke "mouse-gestures", gidder de ikke engang å forklare hva det er.

 

EDIT2: Og dere som sier RAM-forbruket er en bra ting. Når jeg hadde Opera 10 på laptopen gir batteritiden ned 20 - tyve minutter kontra Firefox. Programmer vil ikke være så raskt skalerbare at de kan allokere nok minne til rett tid alltid.

 

EDIT3: Gir opera 10 en sjangs for tredje gang. Enten så har de gjemt ad-blockeren rimelig godt, ellers er den dårligere enn jeg trodde den var..

 

EDIT4: Og ved å ha både FF og Opera oppe -hvor Opera ikke har noen faner oppe og FF har 15 - prøvde jeg å laste VG.No. Hadde vært innpå begge sider nå nettopp, og de lå derfor i cache. skrev inn VG.no og trykket enter i opera og så raskt jeg kunne trykket jeg på VG i hurtigstarten i FF. FF vant suverent, men det er vanskelig å si med hvor mye. 0.1s kanskje. I tillegg er den feil lastet/dekodet eller hva det heter på Opera. Her har den nemlig fått rosa bakgrund.

Endret av Todda7
Lenke til kommentar

Hva med den lille ballen som viser at en fane er lastet inn, men ikke sett på enda? Det er jo noe av det enkleste og mest geniale jeg har prøvd! Utseende er ikke mye annerledes, det stemmer det, men det som er gjort er til det bedre!

 

At ask er standard, er vel egentlig uvesentlig. Om man kommer ovenfor et problem er vel trinn en å lese på skjermen etter noe som kan hjelpe deg med problemet? Funker alltid for meg ;)

Lenke til kommentar

Ask, og ikke Google, er definert som søkemotor i Hurtigvalg:

 

opera:config > User Prefs > Speed Dial Search Type

 

her har jeg valg 3, dette er da wikipedia. Grunnen til dette er da fordi som nevnt tidligere at google er 5cm lengre unna i høyre hjørne.

 

Eventuelt bare bruke "g søkeord" i url feltet ;)

Lenke til kommentar

Mange gode funksjoner i Opera som ikke er nevnt D:

 

Feks muligheten til å bestemme hva Opera skal gjøre med forskjellige filtyper, som at alle .jpg filer havner på c:\bilder, eller at de skal åpnes i et spesielt program med en gang de er ferdig å laste.

 

Ting som Speed Dial er kanon, og man kan ha flere enn 25 sider der.

 

Ved å editere speeddial.ini kan man legge til:

 

[Size]
Rows=x
Columns=y

 

Kan man bestemme selv hvor mange felter man vil ha.

 

Edit: Stavekontrollen er også kjekk!

Endret av World Of Warcraft
Lenke til kommentar
Konklusjonen er at Opera 10 ikke er den nettleseren som bruker minst minne.

Som jeg har nevnt i omtrent hver eneste tråd som tar opp dette de siste par fire årene:

Opera bruker som default en viss mengde RAM i prosent. For Opera 9 var dette omtrent 15% som betyr at dersom du har 4GB RAM kan gjerne Opera bruke 600 MB RAM, men det er jo bare 15% så hvorfor skal det være et problem. Men Opera kan gjerne bruke 20-30% RAM også dersom du åpner mange sider som kan benytte seg av minnet, men tidsbaserte garbage collectors og cache invalidators vil etter X antall minutter redusere dette tilbake til satt nivå. Så dersom dere skal teste minnebruk i nettlesere må dere gjøre et par ganger mer research og bruke en del mer tid på testingen.

 

Ellers savner jeg test av de tingene som faktisk skiller Opera fra andre nettlesere. At navigasjon i selve nettleseren er så mye raskere og lettere enn i konkurrentene.

Dette er noe jeg selv reagerer på og har sett på altfor mange tester. Å teste minnebruken på nettlesere er bare tull og burde ignoreres. Minnebruk har sjeldent noe å si i dag. Folk får nesten panikk om et program bruker noen få MB mer enn andre. Minne brukes til cache i dag, av en god grunn. Godt det er noen brukere som hvertfall er klar over minnebruken i blant annet Opera og kan belære testpersonene. Noe de tross alt selv burde vite.

 

 

Ask, og ikke Google, er definert som søkemotor i Hurtigvalg:

 

opera:config > User Prefs > Speed Dial Search Type

Eller du kan fjerne den helt ved å skrive inn 0.

Endret av TCi
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...