Gå til innhold

[Løst]Hvilket parti er økonomisk sett best for en student? (Stortingsvalg 2009)


Anbefalte innlegg

PelsJakob: Hvordan folk ønsker å stemme og hvilke kriterier som er viktigst for dem er jo opp til hver enkelt. Ja, jeg synes det er uklokt å stemme av veldig snevre grunner, men umoralsk synes jeg er å ta hardt i. Folk må velge slik etter egne ønsker og etter egen vilje. Individets frihet er noe av det viktigste vi har å ta vare på om et demokrati skal fungere.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg ser ikke sammenhengen. Som sagt, hvordan vi bruker demokratiet, er opp til oss. Hvorfor skal man akseptere at folk stemmer ut fra snevre særinteresser på andres bekostning når det finnes et alternativ? Det bør være et ideal for alle å søke et politisk standpunkt som er i tråd med prinsippet om et «slør av uvitenhet», og jeg forbeholder meg retten til å fordømme annen praksis som kortsiktig, navlebeskuende og umoralsk.

Du får gjerne mene at det er kortsiktig, navlebeskuende og umoralsk, og jeg er til og med tilbøyelig til å være enig med deg i det, men det er allikevel ikke misbruk. Demokrati innebærer frie meningsdannelser, og å kalle det misbruk er derfor høyst så udemokratisk.

Endret av rikspøbel
Lenke til kommentar

For å gå tilbake til tema her, fremfor hvilken etikk man bør følge når man stemmer (er jo et fint tema for egen tråd egentlig):

 

Hvis du vil ha mer stipend og lån i alle 12 måneder av året så blir det nok definitivt rødgrønt. Frp og høyre mener studentene får nok penger av staten og vil la dem jobbe for pengene selv...

 

Ingenting som tyder på det. Dagens regjering har vel ikke økt satsene i de fire årene de har hatt full kontroll på tinget, de har vel stått stille siden starten av årtusenet. Ikke det at jeg ser det store problemet med det, grensen for lån og stipend er grei nok den. Kanskje øke grensen for lån (blir jo uansett tilbakebetalt), men stipend er høyt nok. Studenter som sliter har jeg liten sympati med, problemet ligger som regel ikke ved satsene men egne økonomiske evner og levesett.

 

Og uten at jeg har sjekket det inngående, så er vel hverken høyre eller FRP for å minske stipendet?

 

Det blir nok status quo.

 

Som student bør man jo vurdere andre aspekter også. Økt kvotering vil fort kunne bli en realitet med rød-grønne, med inntak til studier og valg som foregår på universitet/høgskole. Ved UiB var det jo den flaue opplevelsen nylig at en kvinne kom inn uten å være valgt, rett og slett fordi det var så få kvinner på listen over kandidater (om da det ikke skjedde en utvikling som jeg ikke har fått med meg). Hun kunne hatt 40 gutter foran seg på listen uten at det ville hatt noe å si, hennes vagina ble avgjørende (dette kan forøvrig slå ut andre veien der hvor det er overvekt av jenter). Der snakker vi demokrati der :/

 

Økonomisk vil jeg påstå at forskjellen for studenter rent økonomisk blir liten. Det blir vel viktigere å se på hvilken partier som lover mest til forskning og et studieopplegg som man mener er best.

Lenke til kommentar

Til de over som mener det er å utnytte demokratiet hvis man kun ser på egen vinning, så er jeg enig. Det er til en viss grad utnytting. Men det er også slik at med et indirekte demokrati som vi har, er det ikke mulig å finne et parti som man er 100 % enig med. Derfor kan det for de fleste variere hvilke saker man vektlegger mest i forskjellige faser av livet. F.eks. vil jeg absolutt ikke stemme SV, selv om det nok vil lønne seg økonomisk inntil videre. Saken er at jeg ikke helt har bestemt meg, og da vil jeg si at forholdene for studentene betyr mer for mitt valg enn f.eks. pensjons- og eldreomsorgs-saker. Jeg vet at mange ser seg blind på egen situasjon, og stemmer på det som lønner seg for dem der og da. Men hvis alle legger litt mer vekt på sin egen situasjon enn andres, vil vel dette veie opp for hverandre, ihvertfall til en viss grad.

 

Jeg startet ikke tråden kun fordi jeg lurer på hva jeg skal stemme, men også fordi jeg ville vite mer om hvordan de på høyresiden ser på denne saken. Det nytter ikke å først stemme på noen som mener studentene har nok, og deretter klage på dette i neste omgang. Uansett er det viktig å vite hva man stemmer på.

 

Og tilbake til denne saken, så tror jeg det er lønnsomt for landet å gi studentene gode betingelser, for uten utdannelse og forskning stanser utviklingen, og det er ikke landet tjent med. Dette vil jeg nok fremdeles mene senere i livet, selv om jeg kanskje prioriterer en annen sak på et annet tidspunkt.

 

 

Studenter som sliter har jeg liten sympati med, problemet ligger som regel ikke ved satsene men egne økonomiske evner og levesett.

Akkurat dette med levesett er jo interessant. Mange steder er det svært vanskelig å få tak i en billig hybel. Er det noen partier som vil gjøre noe med det problemet?

 

Høyre har tidligere sagt at de ønsker at flere skal bli ferdige med studiene på normert tid. Vil de gjøre noe konkret, for å få flere til å fokusere mer på utdanningen i stedet for jobb? Jeg tenker at det økonomiske i første rekke er årsaken til at en del trenger lengre tid.

Endret av grizzlyx
Lenke til kommentar

Nå er det nå også slik, spesielt i de større byene, at studenter ofte er innbitte på å finne seg hybel i gå-avstand fra studieplassen.

 

En busstur på 15 minutter kan spare mye penger der.

 

Levesettet til flere av mine medstudenter, med valg av bosted, sosiale liv og annet overgår hva flere av mine venner og bekjente som jobber fulltid og har familie kan unne seg. Det er endel som vil få seg et veldig sjokk når arbeidslivet venter.

 

Jeg har selv to unger, leilighet med lån som gir en ganske så stor månedsutgift og bil. Nå jobber jeg ved siden av for å ha rå, og det er ikke akkurat vanskelig selv når jeg trener fotballag og bruker mye tid på familien min.

 

Så jeg har ikke akkurat mye sympati med studentenes sak i den sammenheng, de har det nå ganske så bra. Men det er en litt annen diskusjon. For å få enda bedre kår for studentene tror jeg det vil ha lite å si hvilket parti man velger av de som har reell mulighet til å få makt.

 

Jeg tror rett og slett ikke studentene er særlig prioritert hos partiene, annet enn i ord. Det er sjeldent man ser noen politiker blant de store som virker genuint å mene at studentene har det så fryktelig. Jeg tror fokuset deres er mer på helse, omsorg, miljø og samferdsel hvor det venter store utfordringer og ikke minst økning i utgifter. Som egentlig ikke gjør meg så mye, de trener bedre kår langt bedre enn studentene.

 

Så min, noenlunde synsete mening, er at studentpolitikken ikke er det viktigste å prioritere ved valget, fordi jeg tror ikke forskjellen blir særlig stor enten det blir røde eller blå som styrer de neste fire årene. La heller noen andre av ens kjerneområder være førende i valget som skal tas :)

Lenke til kommentar

Jeg fant noe på høyres sider for høyere utdanning:

 

- ha en studiefinansiering som sikrer alle med evner og interesser muligheten til å ta en høyere utdanning.

- utvide studiestøtten til å dekke elleve måneder av året.

- heve inntektstaket for studenter.

- gi studenter bedre forutsetninger for å fullføre på normert tid ved å øke stipendandelen av studiestøtten i slutten av studiet.

- fjerne kostnadsrammen for bygging av studentboliger og prioritere studentboligbygging i pressområder.

- øke antall studieplasser for å møte voksende ungdomskull.

- styrke investeringene i infrastruktur ved universiteter og høyskoler, bl.a. laboratorier og undervisningslokaler.

 

Punkt 2 der strider mot det som står på oversikten på første side i tråden, for der står det at høyre ikke vil utvide studiestøtten til 11 mnd. Den oversikten er laget med utangspunkt i høyres førsteutkast til partiprogram, så der har de altså ombestemt seg.

 

I tillegg til det over vil de øke taket på frikortet til 50 000, mot dagens 39 997. Det er jo også greit, men betyr neppe all verden. Totalt sett ser det ser ikke ut som studenter som stemmer høyre samtidig skyter seg selv i foten.:) Jeg synes det derimot ser bedre ut enn hva AP ønsker. I den rød-grønne regjeringen har jo AP ganske grei styring på SV og SP, så da blir det litt studentfiendlig. Det eneste "aberet" med å stemme Høyre må jo være at i en evtuell blå regjering vil FrP være størst, så Høyre må nok gi seg i mange av de overnevnte sakene.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg veit ikke hvor intressert du er i å høre mitt syn og hva jeg tenker, men her kommer det uansett.

 

Sjøl er jeg student og kommer til å stemme Rødt.

 

Rødt vil blant annet:

- ha billigere og bedre buss og bane

- øke frikortgrensa til 100.000

 

Så har jeg juksa litt og henta fra arbeidsprogrammet til Rødt

 

Rødt arbeider for:

 

* at høyere utdanning ikke skal privatiseres

* at universiteter og høyskoler ikke må konkurrere økonomisk

* økt offentlig støtte til å dekke både utdanning og forskning ved høyere utdanningsinstitusjoner

* gratis fjernundervisning i teoretiske fag, gjerne ved bruk av IKT-verktøy

* at pengene ikke skal følge studenten også små fag og utdanningsinstitusjoner må opprettholdes

* mest mulig undervisning og pensum på norsk

* fullstipendiering til alle studenter uavhengig av studiepoengproduksjon

* bedre bolig- og barnehagetilbud og styrking av studenters sosiale rettigheter

* en egen arbeidsmiljølov for studenter

Lenke til kommentar

Det er flott at du har satt deg inn i programmet deres og har funnet ditt parti. Men jeg håper du ikke forandrer mening når du er ferdig som student og innser at et annet partisyn gagner deg bedre. Noen må faktisk betale for det Rødt vil gi deg som student, og jeg håper du er villig til å bidra til andre studenter når du er ferdig som student.

Lenke til kommentar
* mest mulig undervisning og pensum på norsk

 

Usj, dette ser jeg på som en stor bakdel utdanningsmessig. Jeg vil heller ha mer over på engelsk. Å lære fagterminologi og lignende på norsk gjør det svært vanskelig å ta videre utdanning eller jobbe utenfor landet. I tilegg er det svært mye litteratur i de fleste fagene på høyere utdanning som er på engelsk og da virker det mye mer fornuftig å bruke det.

 

* fullstipendiering til alle studenter uavhengig av studiepoengproduksjon

 

Så man skal få masse penger fra staten om man bare studerer et fag?

 

* bedre bolig- og barnehagetilbud og styrking av studenters sosiale rettigheter

 

Hva er en sosial rettighet?

* en egen arbeidsmiljølov for studenter

 

Hvorfor?

 

* at høyere utdanning ikke skal privatiseres
Høyere utdanning er da i stor grad privat i Norge? I likhet med de fleste andre gode universiteter og høyskoler? Hvorfor trengs dette å forandres.

 

Jeg synes Rødt ofte virker som om de for forandring for forandringens skyld.

Lenke til kommentar
SV mest studentvennlig

Norsk Studentunion (NSU) har gransket utkastene til partiprogram fra politiske partier i Norge for å se hvem som vil føre den beste studentpolitikken. Programmene skal endelig vedtas når partiene har sine landsmøter utover våren.

partigrafikk.jpg

 

Ikke rart at SV vant med dette utgangspunktet, når ble "tiltak for å bedre kjønnsbalansen i vitenskapelige stillinger" og "kartlegge kår for lesbiske, homofile og biseksuelle studenter" essensielt for studiehverdagen? Selv foretrekker jeg kvalifiserte vitenskapelige ansatte, hvilket kjønn de har er av underordnet betydning. Har ikke-heteroseksuelle studenter dårligere kår enn andre studenter? Hadde følt meg stakkarsliggjort om jeg var homo eller bi. Merkelig at Universitas ikke fokuserer på utbygging av studentboliger, det står tusener av studenter i boligkø i Oslo og SiO har ikke bygd stort av studentboliger under den rødgrønne regjeringen.

Lenke til kommentar
Jeg også tenker å stemme rødt, men det jeg stusser litt på er: hvor skal Rødt få pengene til å øke frikortgrensa så mye, hvor skal de få pengene til studiefinansiering? Vil det bety enorme skatteøkninger for vanlige arbeidere?

Hvis rødt får makten tror jeg dette vil skje. De øker skattene enormt på bedrifter og de rømmer til utlandet. De vil også gi store skatteøkninger for de som tjener toppskatt. Problemet er at toppskatt er en skatt for de som tjener over 400K og det er en normal inntekt. Rødt har da laget et samfunn hvor alle er like og det er ikke lov å bli suksessful på noen måte. Dette vil føre til at folk ikke gidder å jobbe hardt i det hele tatt, fordi de ser ingen grunn til det. I tilegg er arbeiderrettighetene så store at uansett hvor bra du jobber vil det ikke ha noe å si. Dette vil igjen føre til mindre skattepenger og rødt må øke skattene enda mer og det vil også bli på de som tjener lite. Til slutt vil effektiviteten bli så lav at rødt må kutte i velferden.

Endret av Camlon
Lenke til kommentar

Virker på meg som om FRP er best av de. Blir ikke bedre skole av mer penger, og de er for høyere lønninger for folk med mer utdanning, mens venstresiden vil at det skal være små forskjeller i inntekter. Da vil det på sikt lønne seg med FRP. Og fra hva jeg har lest, lønner det seg ikke å ta høyere utdanning hvis man har tenkt til å jobbe i norge, iallefall for noen utdannelser som lærer.

Lenke til kommentar

Er selv student på universitet, og hvis kun økonomien din er avgjørende tror jeg det er hipp som happ hva du stemmer. De rødgrønne har vært 4 år i regjering nå uten at lån/stipend har økt. Hadde det vært borgerlig tror jeg situasjonen hadde vært lik.

 

Jeg skulle gjerne ønsket mulighet for 11/12 måneders lån(dvs èn eller to ekstra måned med LÅN, ikke stipend). Rett og slett for at det er vanskelig å finne seg en plass å bo i storbyene om man mister leiligheten hver sommer.

 

Jeg ser egentlig ikke helt problemet med at studenter er så fattige, jobber jeg èn dag i uken klarer jeg meg bra. Tar man en sommerjobb og sparer pengene, har man kanskje litt til overs å spe på hver måned. Det handler egentlig om å ha kontroll på personlig økonomi.

 

Med det sagt hadde jeg ikke hatt noe imot å låne 10.000 hver måned så jeg slapp å jobbe, men det er virkelig ikke ett behov.

Lenke til kommentar

Det som virkelig er håpløst, er at man får reduksjon i stipend når man tjener mer enn 130.000 i året. Dette trass i at man som student faktisk må jobbe om sommeren, siden man ikke får hverken lån eller stipend da. Et parti som ville øke (eller helst fjerne) inntekts- og formuegrensene for studenter med lån og stipend, samt øke frikortgrensen, ville definitivt kunne kalles studentvennlig. Dersom de første 100.000 man tjente var skattefrie, ville nok mange studenter ikke trenge lån i det hele tatt. Men selvsagt, fordeling av midler fra studenter til studenter, er en fin måte for politikerne å fremstå som nyttige.

Lenke til kommentar

En ekstremsosialistisk politikk som rødt fører, tror jeg ikke noe på. Det blir i grenseland til kommunistisk, og vi har sett at kommunisme ikke fungerer særlig bra økonomisk. Man trenger innovasjon og nytenkning. Hvis du vet at du får penger uansett, forsvinner innovasjonsgrunnlaget.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...