Jump to content
Sign in to follow this  
:---{D

En guide til Twitter - for Diskusjon.no sine brukere

Recommended Posts

Om du har vært på nettet i det siste har du nok lagt merke til at Twitter har blitt nevnt. Kanskje du tilogmed har sett hva det er, men ikke skjønt meninga. Og det er absolutt forståelig ettersom at det er så altfor enkelt.

 

Derfor:

En guide til Twitter

For Diskusjon.no sine brukere

 

Hva er Twitter?

 

Twitter er en nett-tjeneste som lar deg skrive meldinger på maks 140 tegn. I disse 140 tegnene kan du komme med nyheter, ting du finner på nettet, meninger, observasjoner og diverse annet. Men det viktigste for å gjøre Twitter interessant er å følge andre. Når man føler andre dukker det de skriver opp på din timeline. Det finnes haugevis med mennesker som har noe interessant å si der ute.

 

Men er ikke dette akkurat som statusen du har på Facebook?

 

Nei. Absolutt ikke. Statusene på Facebook består for det meste av spam. Dessuten sitere fritt etter en fra Twitter: «Facebook er mennesker du kjenner. Twitter er mennsker du kommer til å kjenne». Mer informasjon følger.

 

 

«Twitter er hva du gjør det!»

 

Twitter er ikke som Facebook der du blir spammet med gruppe-invitasjoner til uinteressante saker av mennesker du så vidt kjenner. På Twitter velger du selv hvem du vil følge. Om du er interessert i film kan du følge andre filminteresserte mennesker, om du er interessert i sladder kan du følge mennesker som skriver om det og om du er veldig interessert i Quentin Tarantino (som meg selv) kan du følge noen som tweeter om det.

 

 

Hva skiller Twitter fra en RSS-stream?

 

Twitter er toveis-kommunikasjon. Man kan også ta kontakt med de man følger. Enten via direkte meldinger (som andre brukere ikke ser) eller via replies. For at du skal kunne sende en direkte melding må brukerne følge hverandre, men du kan sende replies til hvem du vil. Kanskje du har noe å si til Britney Spears? Selvfølgelig er sjansen for at du skal få svar fra f.eks. en norsk journalist, men det er en god måte å få kontakt med andre.

For å skrive en melding til en annen bruker skriver du en alfakrøll (@) og brukernavnet til den meldingen er til. Da dukker den opp under hans @reply-tab, selv når han ikke følger deg. Selv kjente mennesker som John Cleese følger med på hva folk reply-er til han. Du kan også bruke alfakrøllen for å linke til andre twitter-brukere på samme måten, men den vil ikke da ende opp under deres @reply-tab.

 

Allikvel:

«Twitter is not a chat»

Å diskutere ting på Twitter kan være interessant, men husk at alt du skriver havner i tidslinjen til de som følger deg. Derfor bør du unngå å holde diskusjoner med andre som går over mange tweets. Jeg følger ihvertfall ikke mennesker som bruker Twitter som en chat. Et tips er å gå over til DM om du vil fortsette. Eventuelt andre chattemidler som MSN.

 

Hvordan kan jeg få andre til å følge meg?

 

For at andre skal følge med deg må du skrive noe interessant. Det hjelper også å følge mennesker som du tror vil være interessert i det du har å si. Nye mennesker som følger med på hva du skriver kommer mer og mer etterhvert, om du har noe å si som andre har interesse av. Om du skriver ting som at du kjeder deg og ser på TV har få mennesker interesse av. Om du tweeter meningen med livet har flere interesse av det.

 

 

Noen utrykk i Tweetosfæren

 

:list_item: En tweet - En melding skrevet av en bruker på Twitter.

:list_item: @reply - Et svar til en annen.

:list_item: DM - En forkortelse av direct message. Altså en direktemelding til en bruker andre ikke ser.

:list_item: #Hashtag - Når man setter en # foran et ord har man hashtagget det. Det gjør det enklere å søke frem informasjon om spesifikke saker. Om du er irritert over NSB kan du godt sette en # foran. Da vil den ende opp med de andre #NSB-tweetene. Hashtags kan brukes på mange måter. Om du er på Macworld kan du skrive #macworld så andre brukere kan finne info derifra. Her bruker db.no folk som har tagget tweets med #spectrial for å få med mer info om saken.

:list_item: RT eller Retweet - Om du finner en tweet du syns er så interessant at du vil dele den med de som følger deg kan du retweete den. Her er et eksempel på hvordan det kan gjøres.

 

Annen kjekk info

 

Jeg syns det er litt for tungvindt å bruke twitter.com. Finnes det alternativer?

- Yes, det finnes drøssevis. Til Windows, Mac, mobiltelefoner osv... Så om du har noe på hjertet så får du det nok ut.

Jeg har en link jeg vil tweete, men den er alt for lang. Hva skal jeg gjøre?

- Det finnes mange nettsider der ute som kan forkorte URL-en for deg. http://url.hw.no er en nettside som gjør det.

 

 

Interessante mennesker på Twitter

 

Forumbrukere:

:--{D - Petter_

Dotten - VidarDaatland

TSP - prebenlm

hernil - hernil

Haraldson - Haraldson

Peppep - Peppep_

Thlom - Thlom

htaule - htaule

Tore - torejorgen

Kontorstol - Kontorstol

KVTL - KVTL

Ballus - ballus

Roberto - henrikc

Khaffner - KevinHaffner

Andre:

Diskusjon.no

 

Lister over interessante mennesker:

NRKbeta sin: Kjente folk på Twitter

Norske filmfolk på Twitter

Diskusjon.no brukere på twitter

 

Er du på twitter, så skriv det her. Jeg vil legge deg til på listen så fort som jeg har mulighet til.

 

Videre lesning:

@eriknude sin guide til Twitter #pånorsk #video

NRKbeta sin guide til Twitter

fr. Martinsens lynkurs i Twitter.

 

 

Noen/noe du vil at skal føres opp her? Bare skriv her (eller @reply meg på Twitter), så skal jeg prøve å legge det til. :)

Edited by KVTL

Share this post


Link to post

Du kan legge til http://url.hw.no

 

Du bør kanskje og legge opp noen bilder, slik at du viser reply-knappen - som vil ta deg direkte til den posten man svarer på når man trykker på @navn senere. Samt hvordan man kan merke tweets som favoritter.

 

En annen ting er å gå gjennom punktene i menyen, slik at folk forstår hvordan man enkelt kan se alle som har skrevet @dittbrukernavn . Nemlig på twitter.com/replies

 

 

Jeg er og litt forvirret når folk skriver; "RT @randomdude @loldude Watch this cool video!"

 

Jeg tror RT er forkortelse for ReTweet. Og tror første navnet er den som er opphavsmannen til tweeten og det andre navnet er den man mener det er mest relevant for? Eller...? Om du kunne forklart det for meg, ville jeg vært evig takknemlig ;)

 

 

Edit: La til et avsnitt, tredje avsnitt om menyen.

Edited by TSP

Share this post


Link to post
Du kan legge til http://url.hw.no

Har lagt den der i stedet. ;)

Du bør kanskje og legge opp noen bilder, slik at du viser reply-knappen - som vil ta deg direkte til den posten man svarer på når man trykker på @navn senere. Samt hvordan man kan merke tweets som favoritter.

 

En annen ting er å gå gjennom punktene i menyen, slik at folk forstår hvordan man enkelt kan se alle som har skrevet @dittbrukernavn . Nemlig på twitter.com/replies

Skal se litt hva jeg får gjort for å forberede guiden etterhvert. Om jeg får mange tilbakemeldinger her, så blir den vel faktisk ganske god etterhvert. :)

 

Jeg er og litt forvirret når folk skriver; "RT @randomdude @loldude Watch this cool video!"

 

Jeg tror RT er forkortelse for ReTweet. Og tror første navnet er den som er opphavsmannen til tweeten og det andre navnet er den man mener det er mest relevant for? Eller...? Om du kunne forklart det for meg, ville jeg vært evig takknemlig ;)

RT er en forkortelse for retweet, ja. Virker som om du har forstått det, men har lagt til informasjon om det nå.

Edit: La til et avsnitt, tredje avsnitt om menyen

Hva?

Edited by :--{D

Share this post


Link to post

Redigerte min egen post Petter :wee:

 

La til tips i min post om å forklare rundt menyen.

 

Kan se om jeg kan komme med forslag til den delen av guiden evt. senere, men nå står snart søvn på timeplanen :)

 

 

Fant forøvrig en finfin side her om dagen. Twitterfall.com. Ikke verdens peneste side, men den kan hjelpe til å finne personer som tweeter om ting som du interesserer deg for - eller rett og slett bare vise deg alle tweets om det du interesserer deg for uantsett ;)

 

Man skriver inn søkeord på siden og så fort noen twitrer en melding med ordet "game" og jeg har satt opp at jeg vil søke etter meldinger med det - så begynner meldingene å falle ned.

Edited by TSP

Share this post


Link to post

Har vært medlem siden april '08, og man får jo en del nyttige oppdateringer om man følger de rette folka, og man kan enklere holde seg oppdatert i bloggosfæren, innen fagfelter etc.

 

Bra initiativ dette. :)

Share this post


Link to post

Hva med å nevne at det finnes alternativer? http://identi.ca er en åpen mikroblogg (OMB), som betyr at du kan abonnere på identi.ca-brukere fra andre åpne mikroblogger, f.eks. http://army.twit.tv (Twitter har foreløpig ikke støtte for å abonnere på OMB-brukere, de er så langt en lukket tjeneste, som en blogg som ikke tillater RSS-feeds eller blogrolls).

 

Les på http://en.wikipedia.org/wiki/OpenMicroBlogging.

 

 

Om du vil prøve http//identi.ca og se hvordan det er, så kan du faktisk la postene du skriver der videresendes inn i Twitter, slik at du kan poste bare ett sted. Og i motsetning til Twitter, så funker faktisk jabber-klienten til identi.ca, så du kan poste fra Gmail-chatten/Adium/Pidgin så lenge du legger til update@identi.ca i kontaktlisten din.

Share this post


Link to post
Er det fortsatt @ som skal brukes hvis jeg vil referere til en bruker uten at tweeten er rettet mot han/hun? :)

Hvis du skal nevne en annen Twitter-bruker, kan du skrive det som det her: «Når jeg blir stor skal jeg bli som @hernil». Da blir navnet til en link og andre blir klar over hvem du virkelig mener.

 

Hva med å nevne at det finnes alternativer? http://identi.ca er en åpen mikroblogg (OMB), som betyr at du kan abonnere på identi.ca-brukere fra andre åpne mikroblogger, f.eks. http://army.twit.tv (Twitter har foreløpig ikke støtte for å abonnere på OMB-brukere, de er så langt en lukket tjeneste, som en blogg som ikke tillater RSS-feeds eller blogrolls).

 

Les på http://en.wikipedia.org/wiki/OpenMicroBlogging.

 

 

Om du vil prøve http//identi.ca og se hvordan det er, så kan du faktisk la postene du skriver der videresendes inn i Twitter, slik at du kan poste bare ett sted. Og i motsetning til Twitter, så funker faktisk jabber-klienten til identi.ca, så du kan poste fra Gmail-chatten/Adium/Pidgin så lenge du legger til update@identi.ca i kontaktlisten din.

Jeg kan legge til et like punkt på det etter hvert, men dette er en guide til Twitter, og ikke microblogging generelt. Og etter egen erfaring får man gjerne høre om http://identi.ca ol. etter hvert.

Share this post


Link to post

Hmm, denne tråden var overraskende kort....?

 

Synd det ikke står dato i profilen på twitter om når man meldte seg inn...

Lurer på om jeg ikke var første Normann på Twitter... :thumbup:

 

Registrerte meg samme dag som det ble nevnt på Tekzilla (Revition3) første gang...

januar-mars 2008 tror jeg...

 

http://twitter.com/torejorgen

Share this post


Link to post

Du twitret først den 22/12-08. Det er ikke særlig tidlig.

 

Særlig aktiv har du ikke vært, heller. Er vel et litt viktig poeng, det òg. :)

Edited by Haraldson

Share this post


Link to post
Hmm, denne tråden var overraskende kort....?

 

Synd det ikke står dato i profilen på twitter om når man meldte seg inn...

Lurer på om jeg ikke var første Normann på Twitter... :thumbup:

 

Registrerte meg samme dag som det ble nevnt på Tekzilla (Revition3) første gang...

januar-mars 2008 tror jeg...

 

http://twitter.com/torejorgen

Jeg var før deg og mange var før meg. Vet ikke når jeg registrerte meg, men min første tweet er fra 17. desember 2007.

Share this post


Link to post

Edit : denne skulle komme før posten over...

2007, det var tidlig det.!

Hvordan hørte dere om Twitter.?

 

jeg regget som sakt i januar-mars08.

Hadde aldri hørt om twitter i norge å fant ingen normenn på twitter da...

 

Jeg registrerte meg som sakt leenge før det...

Var ikke før et juleselskap imot jul i fjor at jeg fant ut at jeg hadde søskenbarn som også var på twitter...

Først da så jeg et lite poeng i å skrive noe på twitter... ;)

 

Førsteposten må snart få et avsnitt om Twitterklienter som TweetDeck.!

Det er der den virkelige kraften i Twitter ligger....! :thumbs:

Edited by Tore

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...