Gå til innhold

rozon

Medlemmer
  • Innlegg

    930
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av rozon

  1. Jeg ser litt på finn etter en EQC, men blir veldig forvirret av utstyrsnivå på de forskjellige annonsene. Noen som kan liste de forskjellige nivåene man har i EQC, og hvordan man ser forskjell på dem i en annonse?
  2. Årsaken er vel fordi produsent har ansvaret, og dermed vil være uaktsom om kravene i lov og forskrift ikke er tilfredsstilt. Er jo hele intensjonen med New Approach neste ledd skal og må stole på forrige ledd. Derfor må også markedskontrollen fungere avskrekkende og avkjølende på produsentene. Det som bør skje er jo mer markedskontroll. Gjerne delt i to spor; "dangerous goods" der av feil har oppstått, og mer tilfeldige kontroller for å skremme bort useriøse produsenter. På den måten vil førstnevnte reduseres på rett tidspunkt - før skaden skjer.
  3. Nja, ikke det saken dreier seg om. En slik løsning kan bli en del av en sluttløsning, men det betyr at Easee må svelge noen store kameler og ta på seg ansvaret for at dette gjøres for kundene. I tillegg vil det nok kunne komme søksmål i form av at produktet ikke lengre samsvarer med annonserte egenskaper.
  4. Det du sier er at så lenge det er lovlig å kjøre, så er det ikke ulovlig å kjøre. 😛 Så lenge det ikke står bom eller skilt og den ikke leder direkte til bebyggelse, så er vel veien lovlig å bruke så langt jeg skjønner. Eksempel på lignende sak, men til forskjell ble det her åpnet vei uten lov/rett til å lage avkjørsel: https://www.dn.no/samfunn/apnet-privat-vei-rundt-bomstasjon/1-1-724773 https://www.kommunal-rapport.no/politikk/lager-omvei-for-a-omga-bom/69718!/ https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/friluftsliv/friluftsliv-og-allemannsretten/ofte-stilte-sporsmal-om-allemannsretten/#kjore_privat_vei
  5. https://www.dsb.no/lover/elektriske-anlegg-og-elektrisk-utstyr/tema/elbil---lading-og-sikkerhet/#lading-fra-eksisterende-kontakter
  6. Er egentlig litt skuffet. Har ikke Easee gjort noe som helst i positiv retning? Med de positive postene sine skulle man jo tro det kun sto om bagateller, men når jeg leser dokumentet så er det jo bare bagateller som er fikset.
  7. Det er kommet noen nye dokumenter i saken (https://webbdiarium.elsakerhetsverket.se/home/ShowCase/187962) Noen som klarer få ut disse?
  8. Nå er jo ikke saken ferdig da. Neste episode i denne sesongen slippes 24. juli, og da svarer ESV på Easee sitt forslag til korreksjon.
  9. Du forteller jo andre at 3-12V er helt ufarlig, uten å legge til det som for deg er helt opplagt. Det er kanskje ikke opplagt for en 12 åring som er her inne og leser hva "eksperter" sier. Jammen du har jo tidligere sagt at det neppe er noe krise. Kan du snart bestemme deg? Hvis noen leser det du skrev om at det ikke er noen som helst fare involvert med 3-12V så har de jo lest seg opp, men brukt feil kilde. Nå skal jeg ta et like banalt eksempel som du har tatt flere av i diskusjonen her: Et praktisk eksempel fra virkeligheten: En kompis la opp elektrisk i båten sin. For det første hadde han brukt et ledningskvadrat som gjorde at isolasjonen ble varmere enn spec tillater med den effekt at kappen blir stiv og sprekker med bevegelse. I tillegg hadde han lagt sikringer like ved luftingen til bensintanken. Han hadde bare gjort slik han hadde fått tips om fra en annen kompis, og trodde alt var gode greier siden alt tilsynelatende fungerte. Den eneste tilbakemeldingen han kunne fått ville vært brann i båten, og da er læringskurven ganske bratt. Et annet tilfelle er unggutten til en annen kompis. Han hadde funnet et byggesett på AliExpress på en BMS som han brukte på sparkesykkelen sin. Han hadde ikke forståelse for at dersom BMS fikk en feil så kunne tingen ta fyr. Heldigvis ble det ikke noe storbrann av dette siden kompisen min tilfeldigvis jobbet i garasjen når det begynte å ryke fra den. Jeg sier ikke at man ikke skal leke med ting, men på den andre siden er jeg veldig forsiktig med å påstå at ting er trygt. For jeg kjenner ikke alle forutsetningene rundt som kanskje betyr at risikobildet er anderledes enn jeg antok. Man kan også ignorere alt og happy-go-lucky. Med tid vil det bli færre med slike holdninger gjennom naturlige prosesser.
  10. Jeg har aldri frarådet noe som helst. Eneste jeg har rådet om er å bruke sikring. Foruten det har jeg brukt masse tid på å forklare deg at målene du setter på hva som er farlig og ikke er fundamentalt feil. 25 år her, og jeg har driti meg ut mange ganger. Lærer av det og. Det viktigste jeg har lært er å lage begrensninger så konsekvensene blir mindre ekstreme. Deriblant sikringer... Og følgelig blir det mitt eneste råd som er enkelt og universelt nok til å formidle på et generelt grunnlag. Spenning er i stor grad uvesentlig for farenivået. Dersom den eneste faren er strømgjennomgang så har du sannsynligvis rett, men det er ikke den eneste faren. På 25 år har jeg kun sendt folk på legevakten for strømgjennomgang 2 ganger. Brannskadekofferten derimot står aldri forseglet ett helt år. På pulten min har jeg tilfeldigvis en megger som drives av fire AA (1.5V) batterier. På måleprobene gir dette 1000VDC, og greit nok er strømmen begrenset til 1mA, men... Jeg kan lett bygge en krets som ikke har en så lav begrensning. Jeg tror jeg er enig i grunnprinsippet ditt, men du gjør feil når du setter mål på hva som er farlig uten å ta forholdsregler. Elektrisk energi har alltid en viss fare, men med rett kunnskap og forsiktighet kan man mitigere farene slik at risikoen blir så lav som mulig.
  11. Det er kun du som fokuserer på strømgjennomgang. Selve strømgjennomgangen utgjør vanligvis bare en fare for død dersom den går gjennom hjerteregionen - altså vanligvis inn en ekstemitet og ut en annen. Annen strømgjennomgang kan gi langtidsskader, men det er ganske lite kunnskap rundt dette. Ved justering av bilderør på gamle skjermer er/var det ganske vanlig å få støt av ganske høy spenning, men ingen grunn til å kontakte legevakten for det om. Nå er kortslutning av et bilbatteri mye mer likt sveising enn matlaging. Jeg synes smeltet metall er farligere enn litt steikefett, mulig det bare er meg. Jobbet innen elektrofag i 25 år, og jeg synes din konsekvensutredning er mangelfull. Jeg har selv koblet til 3.3V kort til strømforsyningen og sett kobberbaner bli til sprutende dråper flytende kobber. Ikke særlig behagelig på verken armer eller øyner.
  12. Strømgjennomgang er bare en av farene. Det er faktisk mer vanlig å få brannskader av smeltet kobber, som like gjerne skjer med lav spenning.
  13. Alltid kjekt å stramme skruene på den positive polskoen på bilen og touche chassis... 12V kan være ganske skremmende det altså. På samme linje kan høyspenning være fascinerende og vakkert uten å utgjøre noe særlig fare. Alt bunner i hvor sikret man er fra å nå de ekstreme nivåene. Visdomsord: En sikring på enhver strømkilde er en billig forsikring
  14. Noe av det beste som er sagt i tråden synes jeg. Ut fra antallet biler så kan man nesten si at mengden politi i seg selv er en overdrivelse. Når alle disse springer rundt med usikrede våpen, høyt stressnivå, mørke osv så er vel en ulykke mer eller mindre en sannsynlighet.
  15. Mode 1 : En ren kobling mellom stikk og bil uten pilot eller kommunikasjon. Mode 2: En klatt mellom stikk og bil som har litt beskyttelse og mulighet til å sette ladestrøm Mode 3: Samme som mode 2, men fast koblet på strømnettet Mode 4: DC lader... Som faktisk kan være koblet til nettet med plugg om jeg husker rett. Men uansett er ikke dette så aktuellt På grunn av dårlige stikk i hus har mange land satt begrensning på ladestrøm når det brukes stikk - altså mode 1 og 2, men underlig nok blir mode 4 kun fanget i nasjonale krav. Man skulle tro det gikk ann å installere et bedre stikk og dermed eliminere den påståtte faren med mode 2 lader... Men i følge NK64 mafiaen er ikke dette mulig. Mode 1 og mode 2 er "det samme" i Norge. At mode 2 inneholder en del av den samme kontroll og beskyttelsen som mode 3 er helt ignorert. Mafiaen ønsker nemlig at du kjøper en mode 3 lader - siden alle de som lager mode 3 ladere er en del av mafiaen.
  16. Bygge en selv? Jordfeilbryter og overspenningsvern fra hylla, en kontaktor og en liten krets for å styre kontaktor basert på pilot signalet.
  17. Det er et enormt stort fagfelt. Læreboken vi hadde på skolen var FEB91 (forgjengeren til NEK400). De første 50 sidene er definisjoner og uttrykk.
  18. Hobby og lavspenningsanlegg er ikke lett å kombinere. Lavspenningsanlegg er anlegg med høyste nominell spenning til og med 1000V vekselspenning eller 1500V likespenning. I så fall kommer du ikke unna å kjøpe NEK 400. Hvis du tenker elektriske apparater og utstyr er det derimot mer åpent for hobby. Her kommer du langt med Youtube. Element14 og Digikey har ganske greie og informative videoer for nybegynnere. Skolebøkene for fagene er av lav verdi mtp hobby. Du kommer langt uten å kunne norske navn som aldri brukes.
  19. IEC 62196-1 sin definisjon er bedre der man skal teste til temperaturen er stabilisert innenfor 2K, men har ikke tro på at en test i 168 timer ville utgjort noe vesentlig forskjell. Testen i dette tilfellet er for å sikre varighet og 5000 koplinger er ganske mye. Å føre lasten er ikke utfordringen for en kontakt. Å bli frakoblet under last derimot kan være ganske interessant. Kan jo legge til at komfyr kontakten er testet i samme standard. Men kanskje man forventer at folk bare lager hurtigmat? Jepp. Så slutt å kall dem for Schuko. Jeg er langt fra uenig, men tiltaket som gjøres bøter ikke med utfordringene du selv beskriver. En dårlig produsert stikk/plugg som ikke lengre klarer 16A vil ikke automatisk være trygt med 10A. Å gjøre en slik antagelse er prøv-og-feil metodikk gjort i hjemmene til den norske befolkningen med liv som innsats.
  20. /* RANT MODE */ Tja og hva kunne vært bedre enn en kontakt som er testet 5000 ganger med 16A @ 250V og som i praksis har vært i bruk i snart hundre år. Neida, vi lager en NY kontakt. Ikke si at "varmgang" er problemet. Varmgang er symptomet du får når overgangsmotstanden øker. Løsningen ville vært å gått inn på hvorfor overgangsmotstanden øker, funnet korrigerende tiltak og implementert. Om løsningen var at alle stikk måtte skiftes ut si hvert 10 år, eller testes med lav-ohm instrument... So be it. I stedet faller løsningen på å forby en spesifik ting. Det er fortsatt ikke forbud mot 3.6kW ovner, som etter all sannsynlighet er like farlig som billadere og VVT. /* END RANT */
  21. Men vi snakker ikke om prinsippielt. Vi snakker om en Easee bakplate som eneste bruksområde er å få en Easee frontboks koblet på seg. All annen bruk er ikke i tråd med bruksanvisning og dermed feil bruk. Verken Easee eller trikker kan normalt lastes for feil bruk.
  22. Godt spørsmål egentlig. Nå ligger jeg på sofaen, så ikke noe regelverk foran meg, men vi snakker vel om et omsetningsforbud. Dekkes "tas i bruk" eller "montering" i dette?
  23. Tja... Laderen ble vel solgt på et tidspunkt der den var lovlig å selge (§ 15 bokst. f), men hvis du finner noe i forbrukerkjøpsloven å hekte det på så go for it. Jeg finner det merkelig om du skulle nå gjennom med et sånt krav. Men jeg blir stadig overrasket så... Et annet spørsmål er om en brukt lader som selges på finn.no vil være lovlig å selge eller ikke. 😛
  24. Det er kun myndighetene som har krav på innsyn i technical file, og neste ledd skal godta din erklæring. Så hvis kunden vil ha en XYZ lader, og denne innehar rett dokumentasjon så skal ikke du som trikker kunne nekte å installere denne (gitt at du ikke har noen annen saklig grunn). Freedom to market er en viktig del av EU New Approach. Litt mer må gjøres, men ikke umulig. Det står i tråden her flere antatte muligheter. Og husk, ikke minst kan de nå bruke 700.000 ladere som et punkt for antagelse om tilfredstillende sikkerhet. I tillegg til uttalelser fra ESV og Nkom at produktet sannsynligvis ikke utgjør noe fare. 😛 Kjeltringplan spør du meg, men jeg er kanskje litt sympatisk ovenfor de produsentene som faktisk har gått den ekstra milen med dokumentasjonen.
  25. Så så, rolig nå. Selvfølgelig kan kunden plugge hva som helst hvor som helst, men den står da ene og alene om ansvaret. Trikkeren er kun ansvarlig for arbeidet den har utført, og dels ansvarlig for materiell den har brukt. Selv om man er uvitende og uforstående til lovverket så vil du som forbruker og eier av anlegget fortsatt være uaktsom dersom du bruker deler eller utstyr ut over den tiltenkte bruken. På den måten kan du miste huset, få null på forsikring og i tillegg få et opphold på et statlig hotell.
×
×
  • Opprett ny...