Jump to content

kjetil_kj

Medlemmer
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by kjetil_kj

 1. Det blir litt feil fokus å snakke om akvarium, betongvegger og armering når trådstarter har en leilighet på 80kvm, uten betongvegger, eller svømmebasseng. Det er ingen problem å sende radiolinker på 5ghz bandet over 100km + over sjø, sålenge man har tilstrekkelig klaring på fresnel sone. Det man kan oppleve er det som kalles "multipath", refleksjoner fra sjø. For radiosenderen oppleves dette som interferens. Det samme fenomenet kan oppleves i stålkonstruksjoner, eller i bygg med mye vindu. Er det betongvegger i etasjeskiller / mot andre leiligheter? Jeg tror trådstarters problem ligger i interferens, er det typisk rundt tider hvor mange andre bruker wifi nettene sine aktivt at du opplever problemer sophie ann? Det er ganske typisk når det er snakk om interferens, det går bra og nettet oppleves normalt sålenge det bare er bærebølgen til de andre nettene som ligger på samme kanal, men når brukerne av de konkurrerende nettene begynner å bruke nettet aktivt og radiosenderne modulerer bærebølgen blir dette forstyrrende for dine sendere/mottakere og nettet går i dass. Helst skulle man hatt en spektrumanalyser, for å fange opp hvilke frekvenser som brukes (det kan være: skjulte ssid, radiosendere som benytter annen protokoll f.eks NV2, og andre radiobølger.) Ubiquiti har dette integrert i en del av sine produkter. Jeg hadde tatt bort de to mesh punktene, og begynnt på nytt. Gå gjennom hvilke kanaler konkurrende nett sendes på og legg deg lengst mulig unna. Skru av "auto" kanalvalg. Husk at en del kanaler overlapper, spessielt hvis du kjører stor kanalbredde. Det kan være en ide å forsøke å gå ned til 20Mhz kanal. Ja du mister en del bandbredde, men du får ett stabilt nett med mindre kapasitet. Har du 2,4Ghz så legger du alt av dingser som sonos, iot osv osv på dette. En ting til: "Å krype til korset å kjøpe en satans god ruter" Vil ikke hjelpe hvis problemet er interferens. En satans god ruter har wifi 6, ja den har høyere teoretisk hastighet, men når frekvensensbandet er 5,1-5,8Ghz må man enten øke kanalbredde, eller modulasjon for å øke hastigheten. 160Mhz kanalbredde vil gi deg større problemer med interferens. Sendestyrke EIRP er regulert av lovverk, så en satans god ruter behøver ikke gi deg bedre dekning enn en middels.
 2. Takk for svar, forsket litt på dette ikveld, fikk ikke mer enn 25 mbit på filnedlasting heller nå, prøvde: -Bytte svitsj i ene enden -Bytte port og svenskeknappen på aksesspunkt/svitsj i andre enden. (Her fikk jeg 100/100 ved tilkobling med wifi til dette aksesspunktet) -Reterminerte kabelen i begge ender til nye RJ45 plugger, og koblet de slik at jeg benytter de to trådparene som tidligere har ligget ubenyttet. (1,2,3 og 6). Mistenkte som deg "NULL" at det var skader på en av lederne. Til slutt koblet jeg kabelen direkte i Routeren og da virket det..100/100. Da var det altså aksesspunkt/svitsjen som står i ene enden som var synderen. Alltid noe nytt.. 😵
 3. Holder på å sette opp ett ganske stort lokalt nettverk, som inneholder 4 bygg. Internethastighet er 100/100. Til bygg 1 ligger det Ethernet kabel, cat 6. Her har vi fått ett snodig problem; speedtest via speedtest.net, eller nettfart.no gir 25-35mbit ned og 100mbit opp. Laster jeg ned en stor fil via f.eks steam så gir nedlastingen ca 90 mbit. Beveger jeg meg til bygg 0, altså motsatt ende av kabelen gir speedtest.net ca 101/101. Mistenkte først problem med kabel, eller en av svitsjene (det ligger switch i hver ende), men hvorfor gir filnedlastinger maks fart?
 4. Har snakket litt mer leverandør idag, og løsningen blir som følger. fibermodem -> cisco SD wan router hvor vi skrur av NAT og åpner porter til interface som går mot router for øvrig nettbruk. Eget interface til kassesystem som benytter SD wan løsning. Har ikke vært borti SD WAN før, hadde vært interessant om noen som visste litt om emnet kunne skrive litt rundt det.
 5. Hei vi har en bedrift med fiber linje, 100/100. Kassasystem ligger pdd på en separat kobber linje, denne skal vi nå legge over på fiber linja. fiber linja brukes idag som ansatt nett, streaming og noen applikasjoner som krever god ping. leverandør ønsker å benytte en cisco router med SD WAN løsning, hvordan vil dette slå ut for resten av nettbruken vår? Vil vi få økt ping? Routes alt gjennom kassa leverandør sine linjer? Vil det være en bedre løsning for oss å få to WAN IP adresser og kjøre modem->switch ut til to routere?
 6. Wifi er tradisjonelt halv duplex også, så maksimal teoretisk hastighet en vei er halvparten av oppgitt teoretisk maks.
 7. Noe som inneholder fosforsyre, typisk rustvask ala metalbrite. Legges på og spyles av etter ca 1t.
 8. kjetil_kj

  VLAN

  Hentet meg en ubiquiti unifi Secure gateway. Den har 2 lan utganger, som kan kjøres som separate interface. Kjører nå med forskjellige subnet og alt er blokkert mellom. Denne har også muligheter for å sette opp flere vlan. anbefales.
 9. kjetil_kj

  VLAN

  Så hva er løsningen?
 10. kjetil_kj

  VLAN

  Hei. Tar det litt fra starten for å gi dere ett helhetlig bilde: Her vi bor er det ikke utbygd bredband, så vi har en privat wifi link fra vår bedrift, som vi sender ca 5 km hjem. (Ja det er bedriftsnett, som det betales svimlende summer for, og det er avklart med ISP). Oppsett i rekkefølge --ISP -->Router i bedriften (10.0.0.1) --wifilink-->Hjemmeruter (192.168.0.1) ---> Det skal en leieboer inn i sokkel hjemme og han ønsker internet, men vi ønsker ikke at han har tilgang til vårt nettverk og enheter. Jeg forsøker å sette opp dette. Han får en Mikrotik router 192.168.88.1, med IP range xx.xx.xx.20-30 Jeg henter nett fra en av LAN portene våre. Når han har IP adresse 192.168.88.20 på sin PC, hvorfor har han tilgang til routere mellom hans nettverk og ISP? DHCP og NAT er aktivert på alle 3 routere. Er VLAN en løsning? På min hjemmerouter har jeg en delvis mulighet til VLAN. (IPTV)
 11. Er du helt sikker; sett opp kamera, fang vedkommende på film. Kall inn vedkommende til møte og informer om at dere er klar over det som er blitt gjort, og at vedkommende kan velge mellom: 1. Bli anmeldt for forholdet, motta oppsigelse osv. 2. Si opp frivillig. Er du 100% sikker, så kan du ta denne uten å ha han på film.
 12. Dette er helt normalt. Treverk beveger seg. Mange har gips og helsparklede vegger og tak. Det sprekker over alt... Greit med gips, men det er treverk bak... Dette fikser du selv på 5 minutter, quickfix er: dra i sprekken med akrylmasse og mal over. Tar du deg jobben med å skjære en liten V fuge, får du mere akrylmasse i, og større mulighet for bevegelse uten at det sprekker opp. Akryl flekser om lag 20%
 13. Hva ligger som backbone til 5g senderne? der er svaret på hva som er best. hva som er «bra nok» er noe annet
 14. Det finnes også repeatere som drives over poE.
 15. Bor grisgrendt til, så vi har en trådløst link på 5 km, fra bedriften min. Bruker mikrotik utstyr. 180mbit dønn stabilt. mellom husene her bruker vi Ethernet kabel. Det er en kabel fra Biltema. Den har ligget delvis i rør (gjennom vei) og delvis rett i jord. Den er 5 år og 140m. Har ikke vært nedetid.
 16. Tull. I de solcelleanleggene jeg har satt opp med moderne mono krystall celler har ett panel som gir 300 watt -ish ca mål på 160x100cm. Det gir 300 watt når solen lyser med 90 grader vinkel på panelet, noe man aldri vil oppnå på ett karosseri. For å løfte en bil på 1500 kg, 50 høydemeter krever ish 200 wh (0,2kwh), uten å ta høyde for: tap i drivverk, rullemotstand, luftmotstand, virkningsgrad fra solcelle -> lader -> batteri -> elektromotor (tipper ish 60%) osv.. Man må ha mellom 2 timer sol på ett slik panel for å kunne kjøre bilen opp 50 høyde meter.
 17. Såpass ja, kjører +1000 på minne, -500 på kjerne og 85% pwr. 190watt og rundt 70 grader C
 18. Hei Miner på ett 3070 kort nå i en ny pc, men har en gammel pc stående med ett slikt hovedkort: P8P67 (REV 3.1) | Motherboards | ASUS Global Det står nå ett nvidia 560GTX skjermkort i den. Kan man sette inn 30 serie kort på dette hovedkortet, eller kommer man borti problematikk med pci-e standard? (2.0, 3.0 og 4 ?) ca 15 år siden sist jeg var noenlunde oppdatert på data, husker det siste skjermkortet jeg kjøpte var dette: NVIDIA GeForce 7600 GT Specs | TechPowerUp GPU Database Det var heftige greier... 😄
×
×
 • Create New...