Jump to content

GullLars

Medlemmer
 • Content Count

  6656
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

714 :)

About GullLars

 • Birthday 01/12/1988

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

22665 profile views
 1. Hva slags kit bruker du for å kjøre dem over USB3? Samt noen spesiell kabel? Forrige utgave av denne: https://www.komplett.no/icy-box-ib-254u3-hdd-kabinett/807974 En plastboks med en SATA->USB3 overgang og kabel. Den nye ser ut til å være både billigere og bedre byggkvalitet. Koster denne under 12000 kr så revurderer jeg Areca 1883ix24 som kommer til høsten Absolutt interessant! Testen fra pcper.com viser jo resultater fra en annen verden! Ved QD < 8 topper ssden ut iometer med 220000 iops! Latencyen man får over Nvm express ser jo ut til å utkonkurrere alt annet også. Jeg ser at både KontorUtstyr og Supersmart fra i dag av listet P3600 og P3700-serien i sine nettbutikker. Pr nå ligger Intel P3700 400GB til 9799 kr, men ingen av dem har informasjon om lagerdato: http://www.prisjakt.no/product.php?p=2695422 Hadde vært meget interessert i en Intel P3700 100GB til rundt 2500kr som OS-disk, men det er vel for mye å håpe på. Må finne ut forskjellen på de 2 modellene før jeg bestiller . Har noen peiling? 400GB blir minste modell. Jepp, fryktet nok at 400GB ble minste modell... Forskjellen har Intel forklart ganske greit på dette bildet fra førstesiden av reviewen hos Pcper: http://www.pcper.com/image/view/41895?return=node%2F60377 P3700 kan altså skilte med opp til 460K/180K 4K random read/write IOPS, mens P3600 skilter med 450K/70K IOPS. Ved en test med en 70% / 30% fordeling mellom read / write har altså P3700 250K IOPS, mot 170K hos P3600. Latency skal ikke være forskjellig mellom de tre modellene, ut i fra Intel sine tall. Det er godt mulig P3600 400GB til ca 6400 kr er det beste kjøpet, det er jo tross alt read man har mest bruk for. Endelig. Det er godt mulig det blir en P3600 400GB på meg til høsten eller jul om latency er i nærigheten av det den er på P3700 for QD 1-4. Om den er betydelig høyere er det mulig jeg flesker til og går for P3700. Det er to år siden jeg oppgraderte SSDer i hovedriggen sist, og jeg begynner å bli klar for en ny (selv om 2x Samsung 830 128GB holder godt unna ennå). Forhåpentligvis er jeg ute i jobb når denne treffer markedet, og da er det ikke så ille å bruke 10K på en SSD som det har vært som student Endelig en native PCIe SSD som kan bootes fra. Hadde Fusion-IO gjort dette med ioDrive/ioXtreme for noen år siden hadde jeg hatt en av dem i stedet. Nå blir det nok en Intel etter hvert.
 2. SSD over USB3 fungerer helt fint det. Det man vanligvis gjør over USB er overføring av filer, og for det bruksområdet er TRIM mindre viktig. Har du en grei SSD vil den fungere helt fint for filoverføringer uten TRIM. Skulle du miste ytelse over tid kan du koble den til internt og formatere i et system med TRIM, og så redusere størrelsen på partisjonen så den like etter en full TRIM står med 10-20% plass som ikke er partisjonert, da vil Garbage Collection sørge for at skrivehastighet holder seg høy over tid selv ved ganske tung bruk. Jeg har brukt en Crucial C300 64GB over USB3, og det går unna på lesing og litt tregere skriving men fortsatt langt forran USB3 minnepenner.
 3. Om man kjører batch dumping til nettsky kan man legge alt i truecrypt containere. Om man velger en kombinasjon av sterke algoritmer og bruker et langt passord kan alle diverse byråer få lov til å prøve å snoke det de vil. (med mindre de har backdoors til algoritmene da)
 4. Firmware oppdateringer kommer fra Samsung. Enten ved at du går på hjemmesiden deres og sjekker, eller via et software verktøy som følger med SSDen (jeg har ikke sjekket hva som er tilfellet for 840 evo). Med mindre noe er galt er det lite poeng i å oppdatere firmware. Å oppdatere firmware er alltid en liten risiko, og den praktiske nytten er ikke nødvendigvis merkbar for alle nye firmware releases. Sjekk patch notes før du bestemmer deg for om du vil oppdatere eller ikke.
 5. Du trenger ikke bekymre deg ofr levetiden til SSDene dine med den bruken du har. Hvis du tar kapasiteten og ganger med 3000 - 5000 (avhengig av hvilken NAND den bruker) får du hvor mye NAND writes den er ratet for. 3TB på en 60GB Intel 520 er rundt 1% slitasje. (60 * 5000 = 300.000). Dette med slitasje er mye viktigere dersom du skal plugge fra SSDen og la den ligge inaktivt en stund enn om den er i aktiv bruk. Jo nærmere "100% slitasje" jo kortere tid vil den klare å holde på data etter de er skrevet. Vanligvis er SSDer ratet for å holde data en gitt tid ved 100% slitasje. Testing har vist at noen SSDer kan leve til over 300% slitasje når de er i kontinuerlig bruk. Optimialiseringer vi bruke før for å øke levetid er utdaterte nå. Optimaliseringer for å forbedre responstid og plassbruk gir fortsatt mening. Når det gjelder My Documents tror jeg ikke det er noen måte å flytte selve mappen, men du kan legge libraries for min musikk/video/bilder osv på andre stasjoner/partisjoner. For å få flyttet hele My Documents kan du muligens bruke en hack ved å flytte hele mappen til en annen stasjon og plassere en "hard link" til mappen der mappen lå før. Da vil programmer se det som om my documents ligger på C, men filsystemet vil redirecte det til den andre mappen på en annen partisjon. Jeg har ikke brukt hardlinking selv. men har hørt folk nevne det.
 6. Mesteparten av RAM i SSDer brukes til å cache mapping-table. Altså hvilke logiske adresser som hører til hvilke fysiske blokker. Noen SSDer bruker også litt av denne RAMen til å cache/buffre data, men så langt jeg vet er det langt fra den totale størrelsen. Det jeg har hørt fra tidligere generasjoner har vært snakk om noen få MB i intern cache for å buffre skriveoperasjoner for å skrive større blokker, eller for å ha raskere read-after-write. Etter hva jeg har sett av benchmark profiler tror jeg noen av de nyere SSDene også bruker litt av den integrerte RAMen som read-ahead cache, spesielt ved små sekvensielle blokker. Forskjellen på RAMdisk og cache er at RAMdisk er noen faste adresser du kan putte ting i og alt er i RAM, mens cache holder en kopi av de mest eller nyligst leste dataene. Det er også noen mer avanserte caching algoritmer som prøver å gjette hva som kommer ut fra hva som akkurat skjedde, men disse oppfører seg forskjellig fra "dum" cache som holder mest brukt og/eller sist brukt data. Dersom du har forutsigbare brukermønstre kan "smart cache" ha noe for seg, om du ønsker en speedup i alt du gjør kan en "dum" cache gi deg bedre ytelse for mange ting, spesielt om du har OS sin variant av smart cache aktivert (prefetch / superfetch).
 7. Av harddisker så varierer det hvem som er det med pris hvem som er det beste kjøpet, men jeg er veldig godt fornøyd med mine Seagate Baracuda 3TB. De bråker veldig lite (ikke hørbart for min del), har god sekvensiell ytelse, og oppfører seg pent i RAID (på Adaptec 5805). WD Green disker har jeg hatt litt hodebry med før når de spinner ned og opp igjen uavhengig av strømsparing fra OS og forårsaker middlertidig henging i systemet. (jeg har ikke hatt det på det nyeste oppsettet) Sekvensielle hastigheter på WD Green er heller ikke veldig gode, og IOPS dersom det er relevant er også veldig lave. Ellers er de stille og greie, men jeg foretrekker dem som "cold storage", altså at de brukes skjeldent, og data forandres skjeldent. Jeg har et par liggende på hylla med data på som jeg kan hot-swappe in om jeg vil ha tak i det som er på dem.
 8. Det er liten sjangse for at de gjør det, men faren er der. De har satt presidens med x25-M, og TRIM og direct X er ting som har blitt forbeholdt nyere OS.
 9. Du trenger ikke plombere selv, du trenger bare å erklære at utstyret ikke brukes på en måte hvor NRK kan sees, og stille utstyret tilgjengelig for plombering dersom NRK skulle ønske det. Det var i alle fall konklusjonen i fjor. Når det kommer til det politiske er min mening at NRK burde driftes over skatteseddelen og ikke via avgift. Ikke bare på grunn av at de aller fleste er utsatt for denne avgiften og at innsamling er kostbart i seg selv, men også pga presidens fra andre land hvor andre ting enn rene TV apparater blir lisensbelagt. Dersom vi fjerner TV lisensen og tar det over skatteseddelen er vi mindre utsatte for å få andre elektroniske apparater lisensbelagt på en måte som ikke gir mening om man er rasjonell.
 10. Grunnen til at produsentene har øket minimum kapasitet som blir produsert er antall flash brikker på SSDene og størrelsen på disse. Det er fortsatt samme antall brikker/dies i de minste versjonene, men kapasiteten til disse har økt. Grunnen til at det ikke produseres mindre er at det vil gå kraftig ut over ytelse, og at når man er nede i så få minnebrikker er de ikke lenger så stor del av produksjonskostnaden. Om du vil ha SSDer i lav kapasitet til lavere pris anbefaler jeg å sjekke bruktmarkedet. Jeg har solgt mine gamle SSDer til redusert pris til venner og bekjente. En Crucial C300 64GB skilte jeg lag med for 400kr i våres, og en Corsair Force GT 120GB med installasjonshjelp for 500kr i høst. Entusiaster som vil oppragadere til større og raskere SSDer sitter gjerne igjen med gamle som er for små til annet enn OS og programmer, og har allerede dette på alle sine maskiner. Gamle SSDere fungerer fortsatt fint, og av 13(?) SSDer jeg har/har hatt har én av disse dødd (det var en fra 2008 som ikke våknet igjenn etter halvannet år på hylla).
 11. Problemet med å bare teste data skrevet og lest for å se på batterilevetid er at bærbare datamaskiner bruker strømsparing, og også "turbo". Poenget med dette er at man sparer _energimengde_ (watt * tid) brukt på å kjøre med maks ytelse en kort periode og ha en lenger periode med aggressiv strømsparing etter. Dette blir ofte referert til som "hurry up and idle". I bærbare datamaskiner er det som bruker mest strøm skjermen, GPU, og CPU avhengig av bruk. I snitt over tid på maskiner med CPU som har god strømsparing kan skjermen bruke mer enn CPU når skjermen er på full styrke og CPU ikke er under høy last. Når det kommer til SSD i strøm-sammenheng kan man se på den som en ekstra form for turbo som får maksinen til å bli ferdig med jobber raskere, så CPU kan idle mer av tiden. Dersom man kun skal utføre et bestemst sett med oppgaver og gå fra maskinen eller ta en pause vil også batterimengden brukt kunne bli betydelig mindre ved å skru av skjerm, sleep, hibernate, eller å slå den av. Man kan da få gjort mer på en lading. Mitt estimat er at forskjellen mellom HDD og SSD kan være betydelig avhengig av arbeidsmønster, men forskjellen mellom SSDer sannsynligvis vil ligge rundt 2-5%, og tvilsomt gå over 10% på total batterilevetid i et realistisk scenario. Det hadde vært morsomt å sett noen gode benchmarker av dette. Simulerte ekte arbeidsoppgaver avspilt fra opptak på en rask maskin, med definerte minimum tidsrom med idle mellom hver "task", og definerte multitasking ting med hva som kan gjøres i parallell når. EDIT: Et eksempel på en relativt enkel slik test kunne vært: Skru på maskinen, logg på og sjekk epost, les 5 artikler på nett mens man hører på musikk (si en definert tid f.eks. 15 min), og skru av maskinen. Man kan da se på % batteri brukt, og konkludere at man kan gjøre dette x ganger før man må lade batteriet. Et litt mer heavy eksempel er at maskinen allerede står på med 100% og laderen i, dra ut laderen, kjøre en full virus scan, installere et sett oppdateringer (windows og/eller programmer), (eventuelt legge til å se video mens dette foregår)
 12. Du kan gå for RAID om du har interresse av det og har kunnskapene som trengs, men det er lite å hente i praksis med mindre du har en høyt overklokket CPU, siden single-tråd ytelse ofte blir flaskehals. Om du har en høyt klokket PC og vil tyne ut litt ytelse her og der om det er mulig, så er det en mulighet for å hente et par sekunder her og der. Gitt at 250GB versonen yter noe bedre enn en av 120GB vil jeg si det har mest for seg i praksis å kjøpe en 250GB, siden den antagelig vil få lenger levetid i systemet enten ved å få en bror og bli satt i RAID senere ved behov, eller gjenbrukt i en annen maskin når du får lyst til å oppgradere for fart eller plass. Å gjenbruke 120GB vil nok være mindre optimalt om et par år. Jeg har klart å gjenbruke mine 64GB SSDer etter jeg splittet RAIDet (av 4x), men 32GB SSDene har i praksis blitt for små (har kun en fortsatt i bruk som OS disk på en HTPC hos foreldre).
 13. Jo, stemmer det. Jeg har tatt flere slike tester for morroskyld, og må ha blandet hva jeg husket fra hvem. Noen av tingene du siterer er rett frem å svare på, men det som det åpenbart brukes til er det ikke nødvendigvis egnet til eller riktig for. Som du sier har mange av disse tingene ikke noe med venstre/høyre eller autoritær/liberal å gjøre, men blir tillagt det av den som har laget testen ut fra amerikanske steriotyper (som følge av overforenkling) Alle spørsmålene i testen jeg linker til deg er heller ikke perfekte, men de samsvarer mye bedre med aksene som testes, og er generelt bedre formulert.
 14. Det kommer an på hvor kjapp prosessor du har, og om den klarer å levere output fra lightroom (om du skal redigere/lage noe) raskere enn skrivehastigheten til SSDene. Jeg tror ikke det er mye å bekymre seg for, men jeg har ikke undersøkt det bruksområdet. For installering av spill vil du være begrenset av CPU pga utpakking såpass mye at det ikke er praktisk forskjell annet enn kanskje sekunder ved store installasjoner For lasting av store maps o.l. har jeg ikke oversikt, men jeg tror det er liten praktisk forskjell. Dersom det er viktig så søk etter benchmarks av loading for relevante spill. Dersom det ikke er stor prisforskjell ville jeg gått for Evo. Dersom du allere har 840 er det lite vits i å oppgradere.
 15. Jeg mener å huske at spørsmålene var OK, men hovedproblemet ligger i at det bare er 2 dimensjoner i den testen. Jeg siterer meg selv fra tidligere; Prøv denne og se om du synes det resultatet sier mer om hvor du ligger politisk. For å få en god prediktiv modell av det politiske landskapet (altså at du vil kunne forutsi med grei sikkerhet hva folk vil mene om ting uten å spørre dem utover målte verdier) burde du opp i 5+ dimensjoner. den testen som er linket i sitatet over er kanskje litt USA-sentrisk og har ikke perfekte spørsmål, men den gir et mye bedre bilde av hvor du ligger politisk, og kan vise hvordan du kan være kraftig uenig med folk som ligger nære deg i høyre/venstre autoritær/liberal diagrammer. Relgion, militærisme, nasjonalisme, og økologi kan ha en del å si om man har sterke/yttergående meninger om disse.
×
×
 • Create New...