Gå til innhold

Forsatt forvirret ang. ESD!


Anbefalte innlegg

Hei jeg har bestilt deler, men jeg forstår ikke greia bak det med statisk elektristiset eller ESD

 

Noen sier: Koble PSU, la den være av og ta på den i blant, noen sier det er helseskadelig

Noen sier ta på kabinettet hvor som helst, noen sier bare ta og skrap litt av kabinettet (lakk) og mange sier forksellige ting..

 

NOEN Sier bare fest antistatiske klipa på et eller annet sted på kabinettet, noen sier nei det utgjør ingen effekt PGA av LAKK

 

Faen så forskjellige greier det er ang. ESD, jeg vil IKKE skade komponente jeg har bestilt.. Så hva må jeg gjøre? Og nei jeg kommer ikke til å skrape bort noe eller koble PSU sånn at det kan være helseskadelig

 

Kabinettet er nzxt phantom 410 den er lakkert overalt.. i hvertfall det jeg ser

post-272429-0-16240300-1333716964_thumb.png

Endret av ScottPott
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det jeg har gjort di siste 4-5 maskinene jeg har bygget.. så har jeg passet på og holde på kabinettet (selvom det ikke har spes effekt.. )

også prøver jeg og ikke ta steder der det er mye fin elektronikk...

 

men de siste 2 festet jeg også en antistatisk klemme mot en skrue eller lignende som jeg skrur inn.. for og få god kontakt. i gjengene som var i kabinettet...

Lenke til kommentar

Tingen er at du må være jordet for at du ikke skal bygge opp statiske ladninger. Om du har en strømforsyning i kabinettet og kobler strømforsyningen til et jordet uttak, så vil dette kobles direkte opp til kabinettet og du kan avlade den statiske strømmen ved å holde i det.

 

Andre måter kan være å ha regelmessig kontakt med noe stort i metall, eller noe metall som er koblet opp mot strømnettet med jordet strømuttak.

Endret av Gavekort
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Alle har rett - egentlig.

 

Det er ganske enkelt . Unngå å bli statisk oppladet , og unngå å ta direkte på komponenter (hold i kantene av kretskort osv)

Ikke bygg PC kledd med tøy som skaper masse statisk (polyester o.l), og ikke gjør det der det er teppegulv.

 

 

Du har sikkert opplevet at det har gnistrert ved å ta fingeren på et dørhåndtak . Gnidd en ballong i håret og satt den i taket .

ESD = Elektro Static Discharge

Lader du ut en statisk opplading i din kropp til komponentnivå på et hovedkort/skjermkort f.eks er det sannsynlig at det blir defekt.

 

 

Skal du ha idiotsikring for dette.

Ha på deg ESD armbånd koplet til "noe" under hele opp pakkings prosessen av kretskort/deler og monterings prosessen av dem.

Med ESD armbånd er selvfølgelig påkledning uvesentlig.

Endret av syar2003
Lenke til kommentar

Cisco ESD Wristband Instructions

http://www.cisco.com/en/US/products/hw/routers/ps986/prod_configuration_guide09186a00802ecb5d.html

 

Ensure that equipment is properly grounded. Turn the chassis power switch off, but leave the power cord plugged in so it is still grounded by the plug.

 

Kan jo si at etter 30års erfaring og arbeid med elektronikk så hopper man over dette armbånds greiene , da man har lært seg hvordan man unngår å bli statisk oppladet og hvordan man skal håndtere kretskort og annet ESD sensitivt utstyr.

Lenke til kommentar

Du har armbånd ruten om du absolutt vil, men vi er mange her som ikke har opplevd det.

ESD død kan bli ett problem i ett større produksjonslokale hvor flere hundre enheter skal bygges daglig, men for engangs PC bygging trenger du ikke armbåndet.

 

Viktige regler er dog ganske simple:

 

1. Kast ut katta, hunden eller (Sett inn ditt favoritt kjæledyr med pels her) da disse er fine til å ladde deg opp på statisk elektrisitet.

 

2. La fleece genseren ligge på gulvet, senga eller en helt annen plass enn der hvor du jobber, denne kan fort lade deg opp (Du har vell hørt "knittringen" når du tar den av?)

 

3. Ta på kabinettet hvor det er blankt metall (Ingen farge) når du har forflyttet deg og før du rører komponenter, ikke så veldig viktig at PSUen er plugget inn da du kun trenger lik statisk spenning der du befinner deg.

 

Og siste regel tilhører ikke ESD biten men vær forsiktig med IO shieldet (Det som sitter i kabinettet hvor portene til hovedkortet kommer ut) da denne har skarpe kanter.

Du vil neppe blø ihjelp, men blir mye unødvendig vasking av kabinett for å fjerne blod.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

men noen som vet om det fins rent metall på 410 phantom?

 

Så skal jeg gjøre det slik? Skru inn PSU i kabinettet og plugge i strøm sånn at den får jorda seg, så siden PSU har kontakt med kabinettet så blir hele kabinettet jordet? Så da kan jeg bare feste armbåndet mitt hvorsom helst selvom det er lakkert fordi kabinettet er jorda?

 

 

Jeg har en sånn hjemme (bildet nede) , kan noen se om det er rent metall? Kan jeg bruke denne til å discharge meg? Altså koble den til en stikkontakt, så bare feste armbåndet på den? Er jeg alltid 100% safe da? er det farlig om den står på? altså at den gir varme? er den brukelig??

post-272429-0-13868000-1333751344_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Du vet vell hvordan ulakkert metall ser ut? Garantert at dette finnes på innsiden av kabinettet ditt.

Skru opp og se, du kan også teste ved å ta på fleece genseren, subbe bortover gulvet og kose med kjæledyret før du prøver å fikle med ett tomt kabinett...

Får du ett statisk sjokk så har du funnet en utladder :p

 

Det at kabinettet er jordet har ingenting å si egentlig for statisk elektrisitet, er bare at det var en grei og enkel regel å huske på.

Er nok å bare ta på innsiden av kabinettet i ny og ne, for det er ikke spenningen i den statiske elektrisiteten som gir utslag, det er forskjellen mellom deg og hardwaren.

 

Så om du er ladet med 10000V potensiell spenning og hardwaren din har også dette, da vil det ikke skje noe som helst, men er hardwaren din på 5000V så vil de få ett sabla til 5000V sjokk som svir små baner og dreper elektronikk.

Det å ta på kabinettet vil gi deg likt potensiale som arbeidsomerådet ditt samme hvilket potensiale denne ligger på og du kan jobbe trygt.

Større elektro bedrifter tar ESD mer seriøst hvor bordene er koblet til gulv, antistatiske armbånd og såler for å gi likt potensiale hele tiden. (Gulvet har ett spesielt underlag som koster litt :D)

Endret av 007CD
Lenke til kommentar

Harddisk bayene? Er det da disse? Kan dere lage ringt rundt der dere mener?

 

Hva mener dere med å koble til stikkontakt? Skal jeg bare putte armbåndets feste i en stikkontakt?

 

Hva er egentlig greia med å montere PSU først og koble den til hovedstrømmen?

Endret av ScottPott
Lenke til kommentar

I en JORDET stikkontakt så har du 3 kontakt punkter.

De to hullene i midten som forer deg med 230-240V vekselsstrøm som du må ligge unna, og på utkanten på hver side er det 2 metall "tunger" eller klips.

Disse er jordingen i støpslet, har du ett eldre hus så har du muligens ikke ett slikt støpsel.

Uansett, ta på en skrue eller kabinettet selv om det er lakkert, bare husk reglene angående dyr og fleece jeg nevnte ovenfor så går det bra.

 

Med en montert strømforsyning så bruker du denne jordingen jeg nevnte ovenfor OM du har jordet støpsel.

Denne prosedyren er korrekt, men bedre fulgt om du også hadde en anti statisk matte du jobbet på, igjen kommer vi til hvor mye penger du vil legge i det og hvor ofte og hvor mye du skal jobbe.

Skal du bygge 100 PCer i uka så må du ha noe bedre enn ett anti statisk armbånd, skal du bygge kun 1 så holder det med hva vi har nevnt.

Endret av 007CD
Lenke til kommentar

Skrue? JA Altså vanlige skruer jeg har hjemme eller noen jeg får med datakomponentene? I KABINETTET Men det sies jo at man skal ta på store metall objekter og ikke småe? Men hva var det med harddisk bayene?

 

Si meg en ting - driver du bare og troller .

Det er sagt 1000 ganger nå at hensikten er at du lader ut en eventuell statisk oppladning du måtte ha i kroppen - dette kan du gjøre på en million ulike måter.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...