Gå til innhold

Lekkerbisk for prosessoren


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er det ingen i forbruker segmentet som har klart å levere vannblokker slik som IBM benytter med vann finfordelt rett på brikken?

 

Det blir selvfølgelig mer komplisert montering, men det finnes jo folk som er villige til å gå over stokk og stein for å få prosessoren sin et par grader kaldere eller mindre støy så det burde være et marked.

 

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Aquasar-systemet så ganske smart ut.

 

Men har alltid lurt på det relativt hinsides kostnadsaspektet med vannkjøling og kjøleblokkene. Hvorfor er det så sinnsykt dyrt egentlig? Litt kobber, messing og plast... Litt research også, men tipper det ikke er allverdens.

 

Ser ikke den helt store fordelen med vannkjøling lenger for "vanlige" folk, da f.eks Noctua leverer meget gode kjøleløsninger på luft for cpu, og skal man begynne å kjøle skjermkort med vann, spretter prisen betraktelig opp. 500kr for cpu-blokk, 600-900kr for skjermkortblokk, 400-500 for chipsett, i tillegg til radiator, reservoar, pumpe og slanger.

 

Koster nesten like mye som en god hardware-oppgradering

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC
Men har alltid lurt på det relativt hinsides kostnadsaspektet med vannkjøling og kjøleblokkene. Hvorfor er det så sinnsykt dyrt egentlig?

Lite volum ?

 

Lurer på, som Wikipedersen, hvordan denne yter i forhold til Heatkiller 3...

Endret av Slettet-Pqy3rC
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC
Av samme grunn som det er for en luftkjøler - større overflate å trekke varme fra.

Uhmm.. Jeg har lenge lurt på hvorfor ingen kommer med en diger blokk med store innvendige finner, omtrent som en innbygd lufkjøler. Må da gå an å få strømmen til å flyte bra selv om finnene er større.

Lenke til kommentar
Av samme grunn som det er for en luftkjøler - større overflate å trekke varme fra.

Uhmm.. Jeg har lenge lurt på hvorfor ingen kommer med en diger blokk med store innvendige finner, omtrent som en innbygd lufkjøler. Må da gå an å få strømmen til å flyte bra selv om finnene er større.

Finner er vel ikke det riktige begrepet, men riller. Man har riller i kjøleblokken for å øke vannets turbulens. Ved økt turbulens i vannstrømmen øker varmeopptaket betraktelig.

 

Kan teste det selv hjemme. Hold et glass med kald cola i hånda. Passe kaldt, men blir fort komfortabelt. Ta en skje og rør fort rundt i colaen, og du merker øyeblikkelig at det blir rimelig kjølig igjen.

 

Så turbulens er bra, men det må ikke overdrives, for da blir motstanden for høy

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC
Så turbulens er bra, men det må ikke overdrives, for da blir motstanden for høy

Hadde blokka vært større kunne slangene kobles inn på motsatte sider slik at vannet fløt rett igjennom kjøleren og sånn sett fått bedre flyt. Slik som luften går gjennom de store luftkjørene.

 

Det der med turbulens går på at mest mulig av vannet skal treffe finnene, det burde også kunne oppnås også selv om finnene gjøres større.

Lenke til kommentar

Større finner betyr mindre turbulens fordi strømningshastigheten langs overflatene blir mindre jo mindre overflate man har. Når strømningshastigheten kommer under en viss hastighet så opphører turbulensen og vannet strømmer laminært. Poenget med turbulens er at det gir god varmetransport.

 

Økt motstand er bra så lenge pumpa er kraftig nok til å takle det og resten av systemet ikke lekker på grunn av det økte trykket.

 

Grunnen til at ikke riller som er laget for luft fungerer særlig bra med vann er at forskjellen i egenskaper på kjølemediet gjør at rillene klarer å kvitte seg med varmen allerede noen millimeter ut fra bunnen av blokka. Luft har så lav varmekapasitet/volum at rillene vil bli varme til over 10 cm unna bunnen på blokka i enkelte tilfeller.

 

Jeg lagde en vannblokk rundt 2001 som var designet som en luftkjøler med tett boks rundt. Den fungerte godt, men ikke i nærheten så godt som disse med kortere riller. Det ble rett og slett for lite effektivt areal (bare den ca 5% nederste delen av blokka ble varm nok til å avgi varme til vannet). Dermed ble bare ~5% av vannet utnyttet til å kjøle. Hastigheten på dette ~5% vannet var også 1/20 av det den kunne vært hvis jeg bygde blokka optimalt lav. Siden hastigheten spiller en viktig rolle for turbulensen og varmetransporten så ga det altså ikke så mye. Det skal sies at den var betydelig bedre enn hver luftkjøler på den tida, men i dag tror jeg den ville blitt slått av gode luftkjølere.

 

Noen måneder senere lagde jeg en med et klart annerledes design. Den var ca 1cm høy og bred, men ca 6 cm lang inkludert der niplene ble montert. Den ga vannet stort fart over ca 6mm høye, langsgående riller. Jeg klarte ikke å lage rillene tettere enn ca 1mm mellomrom. Denne lille kjøleblokka var langt mer effektiv. Så vidt jeg husker ble temperaturdifferansen mellom vannet og temperaturmåleren under CPUen mer enn halvert.

 

Hadde jeg hatt verktøy til å lage ennå smalere riller og en innsnevring i kammeret like over prosessorkjernen så ville jeg laget det.

 

Erfaringene fra forsøkene har overbevist meg om Koolance CPU-360 er svært mye bedre designet enn den jeg lagde.

 

IBM-designet gruser selvsagt CPU-360 igjen.

Lenke til kommentar

Det får man ikke gjort likevel på grunn av lokket på prosessoren står i veien. Man kan selvsagt pelle det av med høy risiko, men noe må likevel sørge for at ikke vannet lekker ut. IBM har sikkert en god løsning på det, men i hjemmebygget vannkjøling ser jeg for meg at det kan bli vanskelig å få det garantert tett dersom vannet skal helt ned på silisiumet.

 

En annen ting er at vannet må strømme veldig uniformt over brikken sånn at det ikke blir dødsoner = hotspots. IBM har løst fordelingen elegant.

Lenke til kommentar

Er det bare meg som har tenkt tanken på å bruke en vannkjølingsblokk sammen med flytende nitrogen? Vil det kunne senke tempen på CPU?

Eller om man bruker "fattigmans flytende nitrogen" og bruker f.eks. aceton med tørris i stedet? Begge disse metodene vil sansynligvis kreve spesialbygd system, men aceton+tørris er kanskje noe mer effektiv enn å bare ha en stor kobbercylinder som beholder...

Eventuelt muligens montere en elektrisk drill med en vifte på en stang nedi kobbercylinderen for å skape sirkulasjon rundt bunnen for mer effektiv varmeoverføring.

 

Er det forresten noen her med vannkjøling som har prøvd å plassere reservoaret utendørs om vinteren?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...