Gå til innhold

Webkafeen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Så om man ikke har teken på Linux og SSH, så er 755 cmodden som er anbefalt?

 

Syntes det er dumt at enkelte guider sier at man skal chmodde til 777, når man i prinsippet ALDRI skal gjøre det? Men hvordan kan en tredjepart på lagt inn en script i en mappe på min server?

 

Jo, dersom han f.eks via et sikkerhetshull (en eller annen plass) klarer å hacke seg inn på din brukerkonto eller en annen brukerkonto. Vi forutsetter at du har sikret root slik at denne ikke er tilgjengelig. Mappene i din WP, Joomla eller TYPO3 installasjon er vanligvis satt opp med rettigheter slik at webbruker (dvs apache, www-data) er eier og gruppe. Om disse er satt opp med 777 vil den som har klart å hacke seg inn som en vanlig bruker kunne legge inn hva som helst i disse mappene. De er nemlig skrivbare for hvem som helst. Om mappene har rettighet 755 så har faktisk ikke en vanlig brukerkonto mulighet til å skrive til disse mappene.

 

Om han har klart å hacke seg inn med å tippe passord så vil han dessverre kunne bruke sudo på system basert på Ubuntu - og det har ingen betydning hvilke rettigheter som finnes. Det er også en grunn til at de av oss som er sikkerhetsbeviste faktisk slår av sudo og bruker su i stedet. Da må man tippe rett to passord.

 

Jeg opplevde dette på en testinstallasjon jeg hadde på et webhotell for mange år siden. Installasjonen var vel egentlig nesten glemt da jeg hadde flyttet over på dedikert server. Men på webhotellet hadde jeg problemet at bruker (min) og webbruker var ulike, og måtte chmodde en del til 777/775 for å få gjort enkelte korrigeringer. Akkurat hvordan de kom seg inn vet jeg ikke, dog var resultatet at nesten alle PHP-filene hadde en lang harang av linker til tvilsomme steder. Etter diskusjon med leverandøren kom vi fort fram til at med bruk av suPHP og bare 755 ville dette ikke vært mulig.

 

Men jeg skal gjerne innrømme at sannsynligheten for å bli hacket på denne måten ikke er stor. Men vet man at man kan unngå det med å gjøre ting rett, så gjør man det. Og selv om man ikke har teken på linux og SSH så er det greitt å forstå det viktigste knyttet til sikkerhet. Dog er man på et webhotell med suPHP og f.eks cPanel, så er de jevnt over satt opp såpass sikkert at bruk av 777 ikke har samme risikopotensialet.

 

Men nå har jeg hverken ftp eller noen form for administrasjonspanel på mine servere. Jeg bruker kun SSH - da i form av rent shell eller SCP/SFTP. Det kan være en grunn til at jeg på mer enn 4 år aldri har blitt hacket på egne servere.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Skal registrere et nytt domene der "aa" er tatt, men "å" er tilgjengelig, men det er også "a". Som dere skjønner er dette et domene som inneholder bokstaven Å, men jeg er usikker om jeg skal registrere domenet med den bokstaven eller bare bruke A.

 

Jeg må ta et valg, hva ville dere gjort?

Lenke til kommentar

Noen som har peiling på printing av websider med CSS?

 

Prøver å printe til en PDF-printer, med Opera 9.63, linjer forsvinner på slutten av sidene. Er det noe margin jeg kan sette?

 

Edit: Det ser også ut som at første div-en mister CSS-en sin etter page-break.

Prøvd Bullzip, PDFill og PDF995.

Endret av Ståle
Lenke til kommentar

Hvorvidt du printer til en vanlig papir-printer eller Bullzip, PDFill osv, tror jeg ikke skal ha noe å si; nettleseren rendrer innhold og sender "as is" til printer. Så istedenfor å bytte PDF-program, ville jeg ha forsøkt ulike nettlesere, eller studert CSSn.

 

Flere nettlesere tror jeg tilbyr forhåndsvisning før print, slik at du har en viss peil på resultat ;)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Fått i oppdrag å holde kurs for målgruppen lærere, og emnet er hjemmesider. Lærerne er så og si helt grønne på alt som har med dette å gjøre, og de har vel ikke hørt om HTML engang.

 

Jeg skal da utfordre meg selv med å lære de opp, eller ihvertfall sette dem på rett kurs mot å kunne dette nogenlunde, på en dag(~5t).

 

Det skal læres opp i Dreamweaver, da lærerne har tilgang på Adobe pakka, og skal bruke denne i faglig sammenheng.

 

Verten som har hyret meg vil at jeg skal lære dem Dreamweaver osv på denne tiden, men så støter jeg på noen problemer her. Jeg bruker personlig kun 1% av funksjonene til Dreamweaver, da jeg (selvfølgelig) koder for hånd. Bruker den bare for å holde oversikt, og for å forenkle endring av filer da FTP er godt integrert.

 

Noen forslag på hva jeg kan gjøre? Kan ikke akkurat kaste dem uti dette med håndkoding heller, og vil heller ikke lære dem opp noe som jeg får dårlig nattesøvn av(frames, tables og alt dritet DW klarer å få med seg når den "hjelper" deg).

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+oiasdf79

Jeg har nylig designet flere nettsider hvor jeg har brukt @font-face og til nå har det ikke vært så farlig med nettlesere som ikke tar hensyn til dette, men på den siste siden jeg har laget har dette litt å si. Og alle nettleserene jeg har prøvd (Firefox, Safari og Chrome mac+windows) klarer å laste fonten, men det er èn nettleser som ikke vil være med på leken. Gjett hvilken!.. Helt riktig, Internet Explorer. Finnes det noen lur work-around for å få denne med på leken også? Eller må man bare innse at IE-brukere ikke vil få se nettsiden slik den burde fremstå?

Lenke til kommentar

font-face virker som bare det i IE, og har gjort det siden ver 5.0. Akkurat her var IE lysår foran de andre, men da IE (og Netscape) brukte "litt sære" implementeringer så forsvant bruken av font-face etterhvert.

 

Du må bare bruke det litt sære formatet .eot på fontfilene for IE.

 

/* For IE */
@font-face {
 font-family: "FertigoPro";
 src: url(fonts/fertigo_pro.eot);
}

/* Other browsers */

@font-face {
 font-family: "FertigoPro";
 src: local('FertigoPro'),
      url(fonts/fertigo_pro.otf) format("opentype");
}

 

.eot krever Microsoft WEFT for å konvertere vanlige skriftfiler til dette formatet. Alternativet er ttf2eot på *nix og Mac.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+oiasdf79

Har prøvd å konvertere med Microsoft's verktøy, men det gjorde ingen forskjell. Skal prøve med ttf2eot. :)

 

EDIT: Jeg prøvde på nytt med WEFT og denne gangen fikk jeg det til å fungere. Takk for hjelpen! :)

Endret av Slettet+oiasdf79
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+56132

Heisann, har i det siste tenkt å bevege meg litt over mot web-programmering og slikt fra min vanlige fikling med C# og .NET. Dog, dette er et område som jeg ikke har særlig mye peiling på (ikke at jeg har så mye mer med C# menneh, litt har jeg jo), så jeg tenkte jeg kunne spørre i den allmektige kafeen om dette. Så jeg skal bare gå rett på sak:

 

Jeg lurer på hvilke teknologier/frameworks dere bruker til webutvikling, som f.eks. Django, Ruby on Rails, Pylons eller holder dere dere til gode gamle PHP? Dersom dere hadde orket å forklart meg hvorfor dere valgte deres framework/teknologi og slikt så hadde dere vært til en fantastisk stor hjelp.

 

På forhånd takk :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...