Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Bli blodgiver nå!


Simen1

Gir du blod?  

670 stemmer

  1. 1. Gir du blod?

    • Ja!
      96
    • Nei, men jeg kunne tenke meg å gjøre det
      283
    • Nei, jeg vil men får ikke lov på grunn av reglene
      123
    • Nei, og jeg vil ikke gjøre det heller
      171


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Det finnes vist to metoder for beinmarksdonering.

1. Den jævlig vonde som du beskriver.

2. En enkel og grei metode der man får medisiner som frigir beinmarg til blodbanen. Så tappes det blod fra den ene armen. Blodet går gjennom en sentrifuge som henter ut beinmargcellene. Resten av blodet sendes tilbake inn i den andre armen.

 

Jeg har ikke skjønt helt når de ulike metodene brukes og hvorfor metode 1 fortsatt er i bruk. Jeg har i hvert fall registrert meg som beinmargsgiver. Håper ingen trenger min beinmarg men er villig til å stille opp siden det kan redde et liv. (Bengt Eidem er et eksempel på en som har blitt reddet)

Metode 2 brukes hos de fleste, metode 1 så å si bare når metode 2 ikke fungerer. Der er dog ankepunkter mot metode 2: Medisinene som gis for å mobilisere stamceller kan ha langtidseffekter som vi ikke kjenner til. De kan i verste fall føre til sykdom hos giveren. Derfor har det vært en viss skepsis mot denne metoden. :)

 

Mvh Jultomten

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Gjest Guest_lille meg_*

Har vært og gitt blod 2 ganger nå:D

Har blodtype AB+ og da sa dem at de ikke trengte så mye av det, mens kjærsten min har 0+ og han blir jo omtrent masa på at skal komme dit:P

Tar jerntablettene litt nå som da;) men prosenten har vært bra de gangene jeg har vært der da:)

 

Jeg bestemte meg for å bli blodgiver for å først finne ut hvilken blodtype jeg hadde, bli vant med sprøyter, få en liten gave og fordi det ikke koster meg særlig mye, men kan bety mye for dem som får blodet mitt:)

 

Ble faktisk overraska over hvor stor sprøyta var! (ikke for å skremme andre) men det gjore jo ikke mer vondt enn en vanlig sprøyte. Gjore litt svidde litt forrige gang da det vaske greine ikke hadde tørka helt.

Merker og at jeg blir mer slapp dagene etterpå. ikke sånn merkbart, men hvis jeg skal jogge eller noe så er kroppen litt tyngre:)

 

Anbefaler alle å bli blodgiver hvis de kan!

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Ja, da har jeg vært en tur i den lokale blodbanken, og endelig fått mast meg til å få bli blodgiver. Så skal på en tapping på neste torsdag.

 

Å gi blod er faktisk veldig viktig, så flere må gjøre dette! :)

Som oppegående person har du ikke bruk for blodet selv (du lager jo nytt automatisk), men andre kan ha veldig bruk for det!

 

Men ift. beinmarg; fikk inntrykket av at dette var kun for dine nærmeste ellerno? Sånn at man bare står som frivillig fram til noen i familien trenger det? Eller noen som har noe kunnskap om hvordan dette fungerer?

Lenke til kommentar

Problemet ved en beinmargstransplantasjon er at det finnes millioner av forskjellige vevstyper i kroppens celler. For å kunne donere beinmarg til en pasient, må det være vevstype-likhet.

 

Jo flere donorer de har å velge mellom, dess større sjanse er det å finne en med korrekt type beinmarg.

 

Forresten; Har blodgivertime på tirsdag. Gleder meg!

Endret av Βlur
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Skal du bli blodgiver kan du ikke lenger ha tilfeldig seksualaktivitet :p

 

"Personer som har eller har hatt ny seksualpartner, eller tilfeldig seksuell kontakt: Minimum 6 måneders karantene etter første seksuelle kontakt." Regler henhold til transfusjonstjenesten.

Endret av baddis
Lenke til kommentar

Jeg skulle egentlig bli blodgiver, men siden jeg ganske nylig har tatt piercing i nesevingen, fikk jeg ikke lov i Trondheim. Men, jeg leste på nettet at de tillater det i Oslo? Er det noen som kan bekrefte/avkrefte dette? Det var noe med at i Trondheim så regnes det som en slimhinne, imens de i Oslo ikke bryr seg om dette når det bare er nesevingen?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...