Gå til innhold

Hva slags betydning har det egentlig?


Anbefalte innlegg

Jeg har tenkt en stund... Om vi egentlig betyr noe i det hele tatt.

Vi som er bitte små organismer på en bitteliten planet i det store intet.

 

En dreper en annen.

 

Ser man det fra et så nært perspektiv:

JeffCityExteriorLG.jpg

Da virker jo mord helt forferdelig...

 

 

Men om man ser på oss fra dette perspektivet:

0.Earth_from_moon.JPG

 

Hva betyr den enkelte persons handlinger da?

Om vi er helt alene i verdensrommet, da kan man jo bare morde alt her på jorda.

Det har ikke noe betydning!

 

Eller?

Endret av ikkespisgress
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kakemot: Universet er så stort at man kan fort føle seg liten. Selv jorda er så stor at man kan føle seg liten når man vet at man er bare en av 6700000000 mennesker på jorda. Forsvinner 1 så er det en bagatell. Forsvinner en million så er det fortsatt en bagatell sammenlignet med totalen. Forsvinner jorda og solsystemet vårt så spiller det en ennå mindre bagatell i universell sammenheng.

 

For å gi litt mening i livet er det mange som tyr til religion eller rett og slett bare lar vær å tenke på at jorda bare er så liten i universell sammenheng.

 

Jeg tyr delvis til det siste, selv om jeg lar meg facinere. Universet er en liten del av mitt liv, selv om det sikkert er trillarder av ganger større rent fysisk sett.

 

Menneskeheten vet at vi er et "virus" som har "infisert" planeten. Vi er som en algeoppblomstring som tar livet av mange andre arter og svekker det biologiske mangfoldet. Vi er som en invasjon av planeten som driver med mye rart som er i ferd med å ødelegge for naturens balanse. Vi er til og med så mange at vi begynner å bli et stort problem for oss selv: befolkningsproblemet. I dette perspektivet burde man blitt premiert for å gjøre mord og redusere vår egen epidemiske fremferd. Men sånn er det ikke, vi er selvsentrerte og tenker mer på oss selv enn på resten av jorda. Mord gir store konsekvenser for familie, venner og samfunnet relativt sett i forhold til konsekvensene av at personen lever videre. Mennesker er som alle andre andre arter selvopptatte og ofrer gjerne andre arter og individer for å fremme vår egen art og våre individer. Vi spiser dyr og planter, levende eller drepte individer for å fremme oss selv. Vi er en epidemi og vi liker ikke å tenke på det og sammenligne det med andre epidemier. Vi er for selvopptatte til det. Jeg synes ikke det er noe galt i det. Jeg er også selvopptatt og prioriterer den menneskelige art langt høyere enn alle andre arter. Jeg tror de aller fleste andre også tenker sånn. Derfor har det blitt etablert lover som forbyr å drepe hverandre og det blir sett på som negativt. Nå varierer riktignok verdien av et menneskeliv fra kultur til kultur. I f.eks Russland og Kina er et menneskeliv mindre verd enn i vesten. Myndighetene ser ikke noe stort dillemma i å drepe terrorister og opprørere selv om det skulle innebære at det går med noen titalls uskyldige. Eksempler på sånne episoder er terroraksjonen mot Boltsjoika-teateret (sikkert stavet feil) og studentopprøret på den himmelske freds plass.

 

Oppfølgerspørsmål: Hvor selvopptatte vil vi egentlig være? A. I universell sammenheng? B. I jordisk sammenheng? C. I nasjonal og lokal sammenheng? Hvilken filosofisk strategi gir mest mening for oss og gjør oss mest lykkelige på kort og lang sikt?

 

Puh.. Det var dagens dype filosofi. :)

 

PS. Emnetittelen kunne vært mer beskrivende.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...