Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Bakgrunnen for nedlasting?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Skriver en oppgave om nedlasting. Jeg trenger informasjon om når det ble vanlig å laste ned osv og hvilke forskjellige metoder for å laste ned som finnes og når de kom "på markedet" :p

 

Noen som har tips til hvor jeg finner dette, eller som bare kan hive ut informasjon her? Og ikke kom med "bare google" eller "søk i wiki"...har gjort det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

"Laste ned" betyr i bunn og grunn å motta informasjon fra internett (eller andre nettverk). Hvis det er spesifikt (ulovlig) musikk- og filmnedlasting, så ble jo det populært etterhvert som man fikk innført P2P-nettverk. Napster var vel kanskje det aller første P2P-programmet som virkelig ble populært (musikknedlasting), kort tid før årtusenskiftet.

Lenke til kommentar

Jeg har nå skrevet litt om nedlasting, men er på langt nær sikker på om dette stemmer. Kan noen lese over og rette? Husk også at dette skal vere en oppgave om etikk, ikke om det tekniske bak nedlasting. Det skal være forklart enkelt ;)

 

 

Det var programmet Napster som gjorde nedlasting tilgjengeleg for vanlege folk. Dette programmet dukka opp like før årtusenskiftet, 1. juni 1999, og blei raskt veldig populært. På toppen i februar 2001 var det 26,4 millionar brukarar (uoffisielt 40 millionar i 2000). Det gjekk føre seg slik at ein lasta ned filer frå ein anna person, kalla peer to peer (P2P). Etter kvart dukka det opp andre liknande tenester. All delinga av musikk gjorde at musikkbransjen fekk stengt ned Napster i 2001, med Metallica og Dr. Dre i spissen for artistar mot Napster. Men det var mange liknande tenester som fortsatte, t.d. Gnutella, Bearshare, Morpheus, Kazaa og LimeWire. Etter ei stund blei også filmar gjort tilgjengelege for nedlasting, når internettlinjene var utvikla slik at hastigheten tillet det. Andre typar fildeling enn P2P finst også. Ein variasjon er ”client server”. Dvs at mange har sendt inn ei liste over kva dei har, og når ein skal laste ned frå denne serveren, blir ein kopla opp mot den personen som har fila ein skal laste ned. FTP Server er ein anna variasjon som foregår slik at ein får tilgang til å ”sjå” inn i harddisken til ein person, og vel kva filer ein vil laste ned. Den mest populære måten å laste ned på i dag er Torrents. Ein kan då gå inn på ei side, t.d. www.piratebay.org, ein søkjer etter filmen, songen, biletet ein vil ha og så blir fila lasta ned ved at delar av fila blir tatt frå mange forskjellige personar.

Lenke til kommentar
"Laste ned" betyr i bunn og grunn å motta informasjon fra internett (eller andre nettverk).

8186843[/snapback]

Hvis du skal skrive det som du gjør, må du først definere grundigere hva du legger i begrepet "nedlasting". Du laster ned når du leser det jeg skriver her, men jeg antar du mener nedlasting av musikk og evt. film/programmer. Dette er ikke opp til læreren å anta, og du bør få det med i oppgaven. Helst helt i begynnelsen.

 

edit: Nedlasting har vært tilgjengelig for vanlige folk så lenge internett har vært det, men fildeling (som kanskje er et bedre begrep enn "nedlasting" i den sammenheng du bruker det) ble først populært med Napster.

Endret av surbz00r
Lenke til kommentar

Var ikke det jeg tenkte på, men den teksten du la ut her har henvisninger til mange navn på programmer du kan bruke ol. Var ment mest som en spøk på bekostning av moderatorenes noen ganger overdrevent, etter min mening, smal øyde tolkning av regelen om at man ikke skal skrive noe som kan bidra til piratkopiering. Beklager hvis du tolket det som kritikk mot deg, det var det ikke ment som. Teksten om nedlasting var fin den.

Endret av ptta
Lenke til kommentar

Memphis88 er ikke ansvarlig for hva alle andre her inne gjør, og hva de velger å finne på å gjøre på thepiratebay.org, Kazaa eller Lime Wire er deres egen sak.

Ingen av disse nettstedene eller programmene er ulovlige i utgangspunktet (det er hvordan man bruker dem som gjør det ulovlig), så moderatorer kan ikke nekte ham å linke til dem her.

 

Fildeling er slett ikke ulovlig, det er deling av kopibeskyttet materiale som er ulovlig. Og det kan du godt ta med i oppgaven, for det er veldig viktig å være klar over. Har du laget egen musikk, egen film, skrevet egne skoleoppgaver etc. så har du tillatelse til å publisere dem på nettet.

Lenke til kommentar

ptta: tok det ikke som kritikk, men forklarte meg bare i tilfelle scenarioet du beskrev faktisk skjedde ;)

 

surbz00r: har fått med at fildeling i seg selv ikke er ulovlig.

 

Teksten jeg har limt inn over er langt fra hele teksten. Jeg ville bare ha en kort bakgrunn på hvordan nedlasting (da mener jeg av piratkopiert art, det har jeg gjort klart tidligere i teksten) har utviklet seg. Er det noe spesielt jeg bør ha med eller endre? Noe som må vekk?

Lenke til kommentar

Noen som husker "Trading"?

 

Va slik at man snakket med hverandre, gjærne over en tradekanal på Irc nettet, og der gjorde man handler :)

 

f.eks, jeg sender deg den å den filmen brent så får jeg den å den hos deg osv, eller man kunne bytte brente filmer\spill i penger.

 

Om man svindlet noen (som veldig ofte skjedde) så havnet man på en rippeliste.

 

dette var ganske utbredt før bredbandet ble det :)

Lenke til kommentar
Kan du utdjupe litt hva det er for noe?  :blush:

8221982[/snapback]

BBS - Bulletin Board System, "Elektronisk oppslagstavle" på norsk. En ringte opp med modem, logget inn, og fikk opp forløperen til dagens webforum. Avhengig av programvare var det chattefunksjoner, filnedlasting og diverse annet. Med filnedlastingen kom selvfølgelig og muligheten til nedlasting av programvare...

 

FTP - File Transfer Protocol, skulle vel være kjent. Er jo fortsatt i bruk til overføring av filer.

 

FSP - File Service Protocol, en annen overføringsmetode enn FTP. Var lettere å sette opp egne servere, så de spratt opp i haugevis med varierende piratkopiert og pornografisk innhold. FSP ble så vidt jeg husker forbudt på nettet i Norge (Uninett?) fordi store deler av båndbredden ble spist opp.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...