Gå til innhold

"Oslofolk" mangler alminnelig høflighet.


Anbefalte innlegg

Litt rart at folk i Oslo skal være så uhøflige da, for da regner jeg med at han snakker om selve bykjernen, og der er det jo nesten bare innvandrere fra varmere strøk :!:

 

Det har vel også vært forsket mye på dette, og konklusjonen var mener jeg å huske at rett og slett at kulturen i særlig de nordiske landene er veldig annerledes. Vi ser hverandre som jevnbyrdige, vi har en sosial orden hvor slik "smøring" strengt tatt ikke er nødvendig, og vi ser på folk som gjør sånt som falske og gjennomsiktige. Rett og slett fordi vi ikke har særlig mye kommunikasjon med fremmede. I andre land kan du spasere opp til en villt fremmed å dra igang en diskusjon. Her ville det blitt sett på som veldig merkelig.

 

Men jeg synes det er morsomt at det særlig er kulturrelativister som klager over hvor dumme og slemme nordmenn er hele tiden. Som om det skulle legitimere en viss politikk, og overbevise om at vi er på feil kurs... når vi er et av verdens tryggeste og rikeste land, og mesteparten av den grove kriminaliteten begås av utlendinger og innvandrere.

 

Nei... resten av verden burde prøve å etterligne oss! Uhøflige folk finnes overalt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jo høflighet er greit nok det, men er skeptisk til å prøve å tvinge barn til å være høflig med eldre.

Hvorfor skal barn kalle gamlinger sir eller madam?

Da burde gamlinger være like høflig tilbake og si sir til barna og.

 

1881 er barnemat. Da ringer folk deg. Jeg ringer rundt til folk og de er ikke særlig villig til å snakke og er ofte veldig uhøflige. Får ofte slengt noen banneord mot meg osv.

Hvis gamlingene på bussene vil sitte så får de SPØRRE da. Eg er ingen tankeleser og eg kan ikke lese på deg kor gammel eller funksjonshemmet folk på bussen er.

Eg sitter ALLTID med mindre noen spør om plassen. Det kalles å folkeskikk.. å spørre istedetfor å forvente å få sitte.

 

har også lagt merke til at nesten 50% av folkene er redd/sjenert for å si nei når eg ringer de. De vrir seg unna med å si at det passer dårlig eller andre lame unnskyldinger. Når eg spør om "kan eg ringe tilbake?" sier de nei. Når eg spør om "når kan eg ringe tilbake" sier flere ja.

 

Uhøflig, sjenert, frekk og uselvsikker er mine erfaringer med nordmenn, men jeg har ikke så mye imot det.

 

Altså gamlinger: Begynn å SPØRR om å få sitte. Hvis noen tilbyr deg en plass så si JA uansett om du ikke er så gammal eller ei.

6959697[/snapback]

 

unskyld men jeg må le. Du kan ikke vitterlig påstå at de eldre som er skrøplig skal spørre først, folkeskikk er at du spørr om du kanskje skal flytte deg, slik at de kan sitte.

Du er tankeleser, du er bare for lat til å inse at den personen er bedre tjent med plassen enn hva du er. Hvor flaut tror du ikke det er for de eldre å måtte spørre andre om plassen deres for så eventuelt å bli skjelt ut av sånne som deg.

Lenke til kommentar

Ser at dere bruker ord som "gamlinger" som jeg synes allerede er nedstettende mot de eldre. Du/dere blir også eldre, og det å vise respekt for de eldre er noe i hvert fall jeg har lært av barnsbein allerede. At du som ung mann/pike mener at de eldre skal spørre om å få sitte i en fullstappet buss o.l. synes jeg ikke er høflig. Du er jo ung og sprek mens de eldre kan slite. Tilby de plassen sin kan fort være mer enn bare å være høflig. Du kan få noe tilbake, som f.eks en god følelse resten av dagen. Men selvfølgelig kan du møte sånne som er respektløse ovenfor deg, men hvorfor bry seg om de? Jeg trur/vet de fleste i samfunnet er hyggelige mennesker, og de vil jeg gjerne ta vare på.

 

Anbefaler flere til å teste ut det med å være høflig og jeg tror noen vil bli overrasket hvordan hverdagen kan se ut.

 

Men så tror jeg også at mange vil oppfatte det å være høflig som å være svak. Ikke sterk nok til å motstå slike tåpeligheter. Noen vil kalle det for sentimentalisme o.l.

 

Men hvorfor har man ikke lov til å være positiv?

 

Men jeg sier stå på for en bedre hverdag.

Lenke til kommentar
snipp*

6962743[/snapback]

 

enig her, en får mye tilbake av et smil, et hei eller en vennlig gest. Uansett skal ikke de eldre gå upåpekt hen. Mange av dem har en direkte usmakelig oppførsel som er hinsides normal oppførsel. Noen er direkte idioter, mangler respekt for andre, forventer at alt dreier seg om dem og er direkte frekke.

 

Det er mange ganger jeg i virke av yrket ønsker å irettesette kunder for manglende oppførsel men ønsker ikke å miste jobben min så holder kjeft.

 

uansett kunne nordmenn generelt ha hatt godt av å svare tilbake når noen sier hei eller god dag. Vi som sitter i kassa der jeg jobber sliter til tider med kunder som ikke makter å svare skikkelig når vi hilser og heller ser stygt på oss.

Unge virker nærmest skremt når jeg sier hei, ha det osv :p

Lenke til kommentar
snipp*

6962743[/snapback]

uansett kunne nordmenn generelt ha hatt godt av å svare tilbake når noen sier hei eller god dag. Vi som sitter i kassa der jeg jobber sliter til tider med kunder som ikke makter å svare skikkelig når vi hilser og heller ser stygt på oss.

Unge virker nærmest skremt når jeg sier hei, ha det osv :p

6962958[/snapback]

Sliter du virkelig med at folk ikke sier hei tilbake?

 

Jeg håper jeg slipper å møte deg, så jeg slipper falske høfligheter i hytt og pine. Og enda viktigere: så jeg slipper også å si hei og smile hvis jeg har en dårlig dag og vil fort hjem.

 

(Få ting er mer motbydelig enn påtatt blidhet.)

Lenke til kommentar
*snip*

6959697[/snapback]

unskyld men jeg må le. Du kan ikke vitterlig påstå at de eldre som er skrøplig skal spørre først, folkeskikk er at du spørr om du kanskje skal flytte deg, slik at de kan sitte.

Du er tankeleser, du er bare for lat til å inse at den personen er bedre tjent med plassen enn hva du er. Hvor flaut tror du ikke det er for de eldre å måtte spørre andre om plassen deres for så eventuelt å bli skjelt ut av sånne som deg.

6962668[/snapback]

Jo, synes de kan spørre? Hvorfor skal JEG løfte på rævva for at de kommer inn på buss/bane og forventer plass. Spør de meg høflig, ja da er jeg høflig tilbake og gir dem plass. Alle har lik rett til plassene på bussen (førstemann til setene), og hvis man absolutt vil sitte, gjør det klart og spør. De gangene jeg faktisk har spurt noen om de vil ha plassen min, ser de enten surt på meg eller takker pent nei.

 

Jeg har aldri overlatt plassen min til noen eldre mennesker. De har enten takket nei eller ikke spurt. Så jeg har gitt opp. SPØR MEG.

Endret av Mixel
Lenke til kommentar

Jeg vet ikke helt men i ettermiddag når jeg dro hjem med bussen kom en fyr med barnevogn inn, det var allerede en dame med barnevogn der og dermed var det ikke særlig bra med plass i bussen. Jeg hadde jo uansett tenkt og flytte meg lengre bak i bussen, men jeg må si at tonene hans var uhøflig AKA: "kan du flytte deg?" jeg ville satt pris på om han isteden hadde sagt "kan du være så snill og flytte deg?" men det er tydeligvis bare meg som føler det slik :hmm:

Lenke til kommentar
Falsk høflighet? Det er så falskt som du gjør det, personlig sier jeg gjerne "ha en god dag", fordi jeg ønsker personen en god dag. Ingenting falskt med det.

6965123[/snapback]

Jeg gjør det selv hvis jeg virkelig mener det, og det er ingenting i veien med å være ålreit. (Det er ikke det jeg påstår.) Men når man begynner å sette et krav om at alle skal si "ha en god dag" til alle man møter, kan man lure på hvor ekte det blir i lengden.

Lenke til kommentar

Høflighet er ikke bare fraser, faktisk er det bare en av tingene som blir oppfattet som uhøflig blant Aftenpostens lesere:

Dette irriterer mest

 

Aften har de siste dagene mottatt nesten 1000 debattinnlegg om uhøflighet i Oslo. Dette er noe av det vi irriterer oss mest over:

 

Folk som ikke holder opp dører for dem som kommer bak.

 

Ben på T-baneseter.

 

De som ikke tar av seg ryggsekken på buss og T-bane.

 

Folk som trenger seg inn i T-banevognene før de inne kommer ut.

 

Mødre med barnevogn.

 

Høy snakking i mobiltelefon.

 

De som sprer seg utover en treseter, slik at det ikke er plass til en tredjeperson.

 

Folk som glor.

 

Folk som ikke tilbyr trengende setet sitt.

 

Folk som ikke sier vær så snill, takk og unnskyld.

 

De som stopper for å skravle midt foran dører og breier seg i rulletrapper.

 

Folk som går mange i bredden, og presser andre ut av fortauet.

 

http://oslopuls.no/nyheter/article1476649.ece

 

 

Jeg syns heller ikke "falsk høflighet"/"påtatt blidhet" eller hva man vil kalle det er så ille. Kanskje er den personen jeg møter, men ikke kjenner, skikkelig sur. Men trenger han å gjøre det til mitt problem. Humør smitter, og jeg syns det ville vært høflig om han kunne skåne meg for sitt dårlige humør med mindre det var strengt nødvendig.

Lenke til kommentar

Min personlige mening er at gamlinger flest klarer å stå på buss, t-bane osv. De har som oftest bare vært ute en tur og snoket, selv tar jeg bussen ca 2 timer hver dag og sitter så og si alltid. Da er jeg på vei hjem fra skolen og er sliten.

Gamlinger er også VELDIG flinke til å ha 2 seter på en buss. feks når jeg går på en stappa buss og flere folk står, kan jeg flere ganger se at gamlinger sitter på et sete og har bagen ved siden.

Lenke til kommentar

Hvorfor skulle det være flaut å be om å få sitte? Tror du jeg kommer til å le eller si nei? Faktisk har jeg bra folkeskikk så da gir jeg seff plassen til vedkommende.

Det eg ikke gidd er å spørre enhver gamling som kommer på bussen om han skal ha plassen min.

Jeg sniker meg dessuten først inn i busskøen og jeg velger de setene som er litt unna ingangsdøren, dermed slipper jeg å eventuelt måtte avgi plassen til en gubbe. Eg velger de "sikre" setene.

 

Christian86: Det er altså MIN skyld att gamlinger ikke tørr å spørre meg om plassen? Hvis du ikke tørr å be om plassen ja da har du ikke brukt for den heller.

Hva er det neste? Gamlinger blir redd for å spørre etter saltet på middagsbordet og eg må begynne å tilby salt hvert 5 minutt.

Makan til frekkehet og egoisme!

Lenke til kommentar

Når det først er nevnt frekke oslofolk, må jeg nesten fortelle (fritt etter hukommelsen) om en liten episode:

En venn av meg fikk en telefon fra et nummer han aldri hadde sett før. Han tok telefonen, sa 'Hallo?', og ble spurt 'Er dette Per?' Som sant var, sa han at nei, det var det ikke. Da brølte oppringeren – en dame fra Østlandet et sted – 'HVORFOR I HELVETE TAR DU TELEFONEN DA?!'

Ah, dere søringer.

Lenke til kommentar
Når det først er nevnt frekke oslofolk, må jeg nesten fortelle (fritt etter hukommelsen) om en liten episode:

En venn av meg fikk en telefon fra et nummer han aldri hadde sett før. Han tok telefonen, sa 'Hallo?', og ble spurt 'Er dette Per?' Som sant var, sa han at nei, det var det ikke. Da brølte oppringeren – en dame fra Østlandet et sted – 'HVORFOR I HELVETE TAR DU TELEFONEN DA?!'

Ah, dere søringer.

6966721[/snapback]

Jeg synes det er litt festlig at dere virkelig tar det til inntekt for oppførselen til alle søringer.

Lenke til kommentar

Nå er det for tiden meget sjelden at jeg bruker kollektivtrafikk da jeg bor veldig nær både jobb, de fleste venner og andre ting. Men jeg brukte mye buss før, og erfarte at man gjerne får et frekt svar om man tilbyr eldre plassen sin ("ser jeg så gammel ut?"). Jeg sluttet å spørre etter to frekke svar fra eldre personer. Gravide tør jeg ikke spørre... tenk om de rett og slett er feite?

 

Eldre personer klager over at ingen tilbyr setene til de. Eldre er de mest uhøflige personer i samfunnet, uten tvil. Jobber i butikk, og er det noen du føler ser ned på deg, så er det eldre. Noen (de fleste) er enten helt ok, hyggelige eller veldig hyggelige, men de sureste personene, de mest uhøflige og de mest usmaklige personene som skal klage på alt og alle kun for å klage? Det er nesten uten unntak eldre personer.

 

Så å lære seg å spørre, bør i det minste være et minstekrav. Tror ingen nekter å gi plassen sin til eldre som spør. Jeg nekter å motta mer kjeft fordi jeg prøver å være høflig.

 

Jeg kan også virke uhøflig mange ganger, selvsagt. Men jeg er aldri uhøflig med vilje, slik mange eldre er.

Lenke til kommentar
Når det først er nevnt frekke oslofolk, må jeg nesten fortelle (fritt etter hukommelsen) om en liten episode:

En venn av meg fikk en telefon fra et nummer han aldri hadde sett før. Han tok telefonen, sa 'Hallo?', og ble spurt 'Er dette Per?' Som sant var, sa han at nei, det var det ikke. Da brølte oppringeren – en dame fra Østlandet et sted – 'HVORFOR I HELVETE TAR DU TELEFONEN DA?!'

Ah, dere søringer.

6966721[/snapback]

:!: Håper ikke du mener dette oppriktig, for jeg tipper du er litt mer oppegående enn det.

 

Det var enten en tulleoppringing, eller en gal person. Blir helt feil av deg å skjære alle over en kam på denne måten. Jeg kan jo påstå at nordlendinger er helt like en person jeg ble "utsatt" for i en jobbsituasjon for noen år siden, men jeg vet at folk er forskjellige.

Lenke til kommentar

Altså.

Nå kan det hende de eldre føler seg enda eldre enn de er når man liksom må tilby plassen sin til alle med grått hår og som betaler halv pris.

Ikke misforstå, jeg har ikke noe imot å spør noen om de vil ha plassen sin, men alikevel.

"Ser jeg så gammel ut da?" Tenker kanskje den pensjonisten jeg spør om vil ha plassen min.

 

Høflighet er jeg veldig opptatt av, og jeg sier som regel:"Unnskyld, kan du være så snill å passe deg litt? Tusen takk :)"

Alle blir glad av personer som klarer å oppføre seg og som, ja jeg vil kalle det for å vise medmenneskelig respekt.

Lenke til kommentar

Jeg tilbyr ikke min sitteplass til gamlingene med mindre jeg ser at de har problemer med å stå. Har de lyst på en sitteplass får de spørre pent eller slutte å bruke kollektivtransporten i rushtiden.

 

Selv synes jeg ikke at oslofolk mangler alminnelig høflighet og har aldri følt at er verre enn andre. Jeg mener også at slike artikler som den i Aftenposten er med på å lage sin egen nyhet. Om det står i Aftenposten at oslofolk er uhøflige er folk raske med å ramse opp alt negativt de kan hoste opp. Det var ikke lenge siden mediene skrev om at kollektivtransporten i Oslo hadde blitt bedre(mindre klager) og da var det ingen av de som ble spurt på gata som nevnte mangel på høflighet

Endret av Snillingen
Lenke til kommentar
snipp*

6962743[/snapback]

uansett kunne nordmenn generelt ha hatt godt av å svare tilbake når noen sier hei eller god dag. Vi som sitter i kassa der jeg jobber sliter til tider med kunder som ikke makter å svare skikkelig når vi hilser og heller ser stygt på oss.

Unge virker nærmest skremt når jeg sier hei, ha det osv :p

6962958[/snapback]

Sliter du virkelig med at folk ikke sier hei tilbake?

 

Jeg håper jeg slipper å møte deg, så jeg slipper falske høfligheter i hytt og pine. Og enda viktigere: så jeg slipper også å si hei og smile hvis jeg har en dårlig dag og vil fort hjem.

 

(Få ting er mer motbydelig enn påtatt blidhet.)

6965103[/snapback]

 

din komiske *bip*. Hvis du sliter så til de grader med å oppføre deg dannet så er det du som sliter. Jeg makter faktisk å annerkjenne kunden som et levende vesen med følelser, og ved å si hei eller smile så kan det hende at jeg KANSKJE gjør ET menneske glad, og da har jeg faktisk gjort noe bra. Og så skal du leke nebbete å si jeg er falsk? se deg i speilet før du snakker om motbydelig oppførsel.

Lenke til kommentar
Jeg synes det er litt festlig at dere virkelig tar det til inntekt for oppførselen til alle søringer.

6966727[/snapback]

 

:!:  Håper ikke du mener dette oppriktig, for jeg tipper du er litt mer oppegående enn det.

 

Det var enten en tulleoppringing, eller en gal person. Blir helt feil av deg å skjære alle over en kam på denne måten. Jeg kan jo påstå at nordlendinger er helt like en person jeg ble "utsatt" for i en jobbsituasjon for noen år siden, men jeg vet at folk er forskjellige.

6966806[/snapback]

Bare for å ha det sagt: Jeg skjønner så klart at dette bare var en tulling som ringte, og at det at nevnte person var sørfra bare var en tilfeldighet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...