Gå til innhold

TEST: To fizzkeepere


Anbefalte innlegg

Hvis vi derimot kunne sprøytet ren oksygen inn i flaskene etter hver slurk, ville karbondioksiden holdt seg i væsken.

Hvordan får du dette til å stemme? Er det ikke CO2 man bør pumpe inn for å opprettholde det kjemiske likevektstrykket mellom CO2 løst i brusen og CO2 i gassvolumet over brusoverflata?

 

Ellers er det en vesentlig faktor jeg trolig har oversett når jeg leste: Hva var temperaturen på brusen før og under testen?

6566876[/snapback]

Poenget er vel at å pumpe inn CO2 ville vært noe "trøblete", dvs dersom man beholder ett overtrykk i flasken så vil CO2'en i brusen "sive" ut litt saktere?

 

Heh, neppe mer trøblete en ren oksygen, som er foreslått i artikkelen :) (og som kommentaren var rettet imot), jeg ser det for meg, folk har med seg en tank med lytende oksygen for å ha maks mengde og velter det oppi leirbålet på skoleturen eller noe :)

 

AtW

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Og tennene lider som aldri før :D

 

Var det ikkje sånn at når skrukorken kom vart det ein stor økning i skade på tenner som følge av brus? Før måtte du drikke den opp før kolsyra forsvant, mens i dag kan du åpne og lukke flaska mange ganger før brusen blir udrikkeleg?

Lenke til kommentar

Eg har hatt både Pump & Pour, og Pump Cap. Fyrst hadde eg Pump & Pour, men båe dei to eg hadde vart rimeleg fort øydelagde. Dei sprakk rett og slett i overgangen mellom korken og gummibelgen. Bra konsept, men tydelegvis for dårleg kvalitet.

 

No for tida, derimot, har eg to Pump Caps. Desse verkar meir solide, og fungerer akkurat som dei skal. At ein må skru av denne, i staden for berre å kunne bruke hurtigopning slik som på Pump & Pour, ser eg på som ei forsvinnande lita ulempe.

 

Kjekt å sleppe at brusen vert doven med ein gong, i alle fall! Eg kan absolutt anbefale dette produktet! :thumbup:

Lenke til kommentar
Trodde dette problemet allrede hadde blitt løst med oppfinnelsen av skru-korken. Kanskje jeg som bommer her?

6570080[/snapback]

 

Skrukorker hjelper, men der forsvinner trykket hver gang du åpner flasken. Det er trykket i luften i flasken som forhindrer kullsyren fra å gå over til gassform. Med disse pumper du inn nytt trykk etter at du har åpnet korken for å helle ut brus.

Lenke til kommentar
Trodde dette problemet allrede hadde blitt løst med oppfinnelsen av skru-korken. Kanskje jeg som bommer her?

6570080[/snapback]

 

Nei. Du bommer ikke! En kan pumpe så mye luft en vil inn i flaska, CO2en vil fortsatt gå ut. Så lenge en ikke tilfører et tilstrekkelig partialtrykk av CO2 til flaska, vil CO2en gå ut.

 

Det kan være en får løst noe N2 i brusen og at dette oppleves som bobler, men tviler på det.

 

Det denne testen viser er at dersom en skrur på korken på flaska med en gang, holder brusen seg mye lenger!

 

hilsen siv.ing i kjemi...

Lenke til kommentar
Nei. Du bommer ikke! En kan pumpe så mye luft en vil inn i flaska, CO2en vil fortsatt gå ut. Så lenge en ikke tilfører et tilstrekkelig partialtrykk av CO2 til flaska, vil CO2en gå ut.

 

Det kan være en får løst noe N2 i brusen og at dette oppleves som bobler, men tviler på det.

 

Det denne testen viser er at dersom en skrur på korken på flaska med en gang, holder brusen seg mye lenger!

 

hilsen siv.ing i kjemi...

6571562[/snapback]

 

Du er selvsagt klar over at vanlig luft inneholder CO2 og at når man pumper inn masse masse luft i flaska og lager et overtrykk inni der så får man (om ikke tilstrekkelig så er det i alle fall bedre enn ingen ting) et partialtrykk av CO2 i lufta som hindrer mye av CO2'en i brusa å gå over i lufta?

 

Bruker selv 2-3 av de svarte + et lite lager av de hvite. De svarte er ødelagt alle sammen pga hengselen knekker.

Endret av sozo
Lenke til kommentar
Vi har sett nærmere på to ulike produkter som skal forhindre dette. Begge er langet av samme produsent, og begge passer til vanlige brusflasker som selges i butikken. Den største forskjellen er pumpemekanismen.

 

Åhh nei.. nå har fizzkeeper langerne kommet til norge også. Lurer på hva politiet gjør med disse langerne. Hva straffen er for å lange fizzkeepere.

 

hehe.. klarte bare ikke å dy meg :tease:

Lenke til kommentar
Nei. Du bommer ikke! En kan pumpe så mye luft en vil inn i flaska, CO2en vil fortsatt gå ut. Så lenge en ikke tilfører et tilstrekkelig partialtrykk av CO2 til flaska, vil CO2en gå ut.

 

Det kan være en får løst noe N2 i brusen og at dette oppleves som bobler, men tviler på det.

 

Det denne testen viser er at dersom en skrur på korken på flaska med en gang, holder brusen seg mye lenger!

 

hilsen siv.ing i kjemi...

6571562[/snapback]

 

Du er selvsagt klar over at vanlig luft inneholder CO2 og at når man pumper inn masse masse luft i flaska og lager et overtrykk inni der så får man (om ikke tilstrekkelig så er det i alle fall bedre enn ingen ting) et partialtrykk av CO2 i lufta som hindrer mye av CO2'en i brusa å gå over i lufta?

 

Luft inneholder 0,035 volumprosent CO2... Du skal ha ganske mange bars trykk luft før partialtrykket av CO2 fra luft gjør seg gjeldene...

 

Tipper tingen med disse er at man lukker korken med en gang, og kanskje heller mer skånsomt...

Lenke til kommentar
Poenget er vel at å pumpe inn CO2 ville vært noe "trøblete", dvs dersom man beholder ett overtrykk i flasken så vil CO2'en i brusen "sive" ut litt saktere?

6567002[/snapback]

Totaltrykket i gassen over brusen spiller ingen rolle for likevekten og dermed innholdet av oppløst CO2. Det er kun partialtrykket av CO2 som inngår i likevektsuttrykket.

 

En CO2-patron er et godt forslag, men som du sier bør de nok være billigere eller vare lengre for at det skal være lønnsomt. Litt større CO2-patroner brukt til gammeldagse brusmaskiner (for hjemmebruk) er nok mye mer økonomiske med tanke på hvor mye CO2 man får for pengene. Egentlig er det litt synd at prisen på saft og brusekstrakter har steget så enormt og prisen på brus bare har blitt lavere sånn at brusmaskiner ikke lengre er lønnsomt og har gått helt av moten.

6567096[/snapback]

Jeg vet ikke hva CO2-patroner koster på et billigste, men tørris er jo et alternativt, ikke minst fordi det er i fast form, tørt (det sublimerer) og ikke minst kaldt (-78C). En bør være forsiktig med hvor mye en har oppi siden trykket øker kraftig. Når brusflasken er blitt kulerund vet du at du brukte for mye. Her er det store potensialer for en oppfølgerartikkel.

 

Ellers er tørris en grei måte å redde innholdet av frysern neste gang strømmen går og elmontørene er i streik.

Lenke til kommentar
Jeg synes kullsyre er oppskrytt. Foretrekker den litt "rolig"  :blush:  Husker engang jeg drakk cola på et bryggeri som var kommet rett fra tapping. Det var så mye kullsyre at det kokte i kjeften, og det smakte mere farris enn cola...

6579722[/snapback]

"Traume" kaller man det... ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...