Gå til innhold

Hvordan forlenge levetiden på PC-er?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

MS har hatt en klar strategi for å få folk til å oppgradere, de fleste som har hatt PC en stund har latt seg irritere over at formatene til office dokumenter forandrer seg, de har nemlig økonomisk interesse av at du oppgraderer, selv om jeg skal innrømme at windows2000 holdt seg brukbart lenge.

 

Når det gjelder FC4 så kan jeg anbefale kommandoen "top" fra terminal, det vil gi deg et bedre bilde av hvilke ressurser som brukes til hva, mange av de prosessene som kjører har du ikke bruk for til vanlig desktop. Når det gjelder MS er som allerede nevnt virus program påkrevd, jeg er meget glad for at jeg slipper å kjøre 300MHz pentium med Norton. Booting blir for dumt, MS backgrounder det meste når den booter, det gjør ikke de fleste distroer. Har ikke sjekket FC4, men på diverse distroer kan du speede opp boot betydlig ved å gjøre det samme, det har ingenting med saken å gjøre.

Lenke til kommentar
MS har hatt en klar strategi for å få folk til å oppgradere, de fleste som har hatt PC en stund har latt seg irritere over at formatene til office dokumenter forandrer seg, de har nemlig økonomisk interesse av at du oppgraderer, selv om jeg skal innrømme at windows2000 holdt seg brukbart lenge.

5379761[/snapback]

Windows 2000 og Office 2000 skal være kompatibelt med det meste bortsett fra nyere access-filer så vidt jeg vet. På den andre siden kan jeg også si at min far kjører windows xp og office2003 på en P200mmx med 96mb RAM og en 10gb disk fra en xbox. Maskinen er helt grei som en arbeidsstasjon, funkerer mer enn bra nok til office og web.

Lenke til kommentar
Når det gjelder MS er som allerede nevnt virus program påkrevd, jeg er meget glad for at jeg slipper å kjøre 300MHz pentium med Norton.

 

Bullshit igjen! Jeg har ikke kjørt anti-virus programmer på mine PC'er hjemme noensinne og har ALDRI hatt noe som helst virus! Det er bare å bruke hodet

Lenke til kommentar

Tror kanskje våre definisjoner av arbeidsstasjon er noe forskjellige.

 

Joda, som jeg bemerket har windows 2000 klart seg ganske bra, mot normalt, la oss håpe det er en varig trend. Når det gjelder din far er jeg imponert, er du sikker på at han besøker noen nettsteder unntatt vg.no? Får han aldri noen CD/DVD'er han har lyst til å klaske inn? Eller kanskje du ghoster disken hans med jevne mellomrom for å rydde opp i all dritten som samler seg opp.

 

Personlig har jeg satt opp min mor med en 800MHz AMD som kjører HD-install av knoppix. I løpet av en halv time var alt installert fra OS til Office pakke. Hun vaser rundt overalt på nett, uten at jeg har hatt noen bekymringer for vedlikehold, den er like kjapp nå som da jeg satte den opp for et til to år siden. Når hun etterlyser en kabal, er det en stykk apt-get fra kommandolinja, så blir hun ganske fornøyd. Anbefales på det varmeste, men du har kanskje ikke betalt de MS lisensene likevel, så er det kanskje ikke så nøye.

 

Når det gjelder ram diskusjonen, må eg få presisere at jeg har også med hell kjørt XP med 128MB minne, så jeg er forsåvidt tilbøyelig til å være enig på det punktet.

Lenke til kommentar
Når det gjelder FC4 så kan jeg anbefale kommandoen "top" fra terminal, det vil gi deg et bedre bilde av hvilke ressurser som brukes til hva, mange av de prosessene som kjører har du ikke bruk for til vanlig desktop.

 

For meg er det ikke noe problem at et OS bruker litt ressurser. Jeg synes det er bedre å klinke til med bra hardware som kan kjøre det meste uten å være nødt til å kaste bort en masse tid på å flikke til et oppsett.

 

Det er artikkelforfatterens utgangspunkt som jeg reagerer på:

 

Microsoft: Programmene er ressurskrevene og du blir tvunget til å oppgradere i et eneste kjør.

 

Linux: Du kan ta i bruk et gammelt skrap av en PC, installere Skolelinux og du har aldri behov for hverken å røre hardware eller software til evig tid.

 

Alle som er oppegående vet at dette er bullshit.

 

En OEM lisens av Windows XP er ekstremt billig i forhold til de timer jeg ville brukt på å flikke til et Linux oppsett som hadde funket like bra. Ja, det er sikkert ikke noe stort problem å få moren din til å akseptere en Linux "terminal" med en Web browser på. Nå har jeg litt andre behov enn moren din har...

Lenke til kommentar

Det er klart dette er en farget artikkel, Yrvin sitter godt inne i Skolelinux. Det er også derfor det står et avsnitt om artikkelforfatter før artikkelen. Veldig mange HWB-artikler er subjektive, men så lenge dette ikke holdes skjult ser jeg ingen problemer med det. Det betyr ikke at artikkelen er bullshit.

 

Videre irriterer det meg at noen er snevre nok til å ville ekskludere artikler som retter seg mot skoler. HWBs profil er ikke utelukkende for børsnoterte selskap, men ment som et alternativ til konsumentmarkedet. Dette inkluderer også offentlig sektor, som faktisk er et betydelig marked og høyt prioriterte kunder for bedrifter.

 

Ellers er jeg lei synsing og påståeligheter på HWB-forumet fra folk som helt klart ikke har noen relevant driftsbakgrunn. Det er helt greit at du har fått WinXP til å virke på et gammelt vrak, men å gå derfra til å konkludere med at WinXP er greit alternativ til Linux på en 233MHz viser ikke annet en mangel på forståelse av problemet. En tykk klient som er eldre enn 5 år betyr problemer og en XP Pro lisens koster skjorta (OEM er utelukket for en slik PC).

Et tips er å lære seg betydningen av MTBF og hva som skjer med den når du skalerer maskinparken.

 

Gamle PC'er duger dersom de blir brukt som tynne eller halvtynne klienter. Å kjøre en tykk klient på en maskin med 5 år bak seg er sjelden en god ide (med en maskinpark på 200 PC'er hovedsaklig fra 98/99 føler jeg meg svært kvalifisert til å synse om dette).

Endret av tyldum
Lenke til kommentar
Nei vær så snill alle dere der ute med datamaskiner til "overs", gjør barna i dette landet en tjeneste, send dem på dynga. De pengene dere "sparer" skolene for gavner ikke en eneste elev, dere kan jo selv tenke dere hvor besparelsen går.

5379176[/snapback]

ja, ikke sant? man besparer kanskje miljøet ved å ikke hive pc-utstyr på dynga slik du foreslår. Kanskje noen uheldige dna mutasjoner pga. utstyret på dynga som har kommet i menneskets kretsløp.

 

Ellers er jeg overrasket over den noe lave kvaliteten på artikkelen fra forfatteren Knut Yrvin som jeg generelt har respekt for. For lite om linux på linux premisser, i stedet får vi windows vs linux regla

Lenke til kommentar

Lite interessant utvikling på denne tråden, men jeg skal prøve å ikke skeie ut selv heller.

 

Det hjelper fint lite for skolene hvor mye fantastisk programvare det finnes der "ute" for linux. Hvis ikke programvaren fyller behovet så er alternativet null verd. Pedagogisk programvare er et sørgelig kapittel for de fleste plattformer akkurat nå, men windows kommer faktisk ikke så verst ut. Om fem år er kanskje debatten død da mer og mer beveger seg ut på nettet i form av websteder.

 

Husk også at et område der linux generelt scorer dårlig er brukervennlighet, noe som er viktig i et skolemiljø der endel brukere ikke tar i datamaskiner altfor ofte. F.eks. innen bildebehandling har jeg tilgode å se noe som selv ferske brukere tar så lett som Picasa. Synd at det ikke finnes programmer av tilsvarende kvalitet for linux. Dette må også være en del av "bildet" når man velger plattform for skolen.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+8745264

Grei artikkel, men får følelsen at den heller noe over på "Linux-propaganda".. Den svarer meget lite til hva overskriften sier. Fremstillingen av begge OS'ene virker dessuten noe feil.

 

Har forresten ikke noe imot verken Windows eller Linux (kjører 3 Windows-maskiner og 1 Linux), men kan heller se liten forskjell på bruk av ressurser (FC4 vs XP).

 

Som tidligere nevnt av artikler og forumbrukere: "Religiøse oppfatninger fører sjelden til noe fornuftig."

Endret av Slettet+8745264
Lenke til kommentar
Her er jeg enig med w00tson; Windows XP kever ikke 256 mb ram. Dette har jeg testet ut ved skolen min. Installerte XP på en Compaq 300mhz CELERON og 192mb ram. Fungerer helt fint til skriving og surfing, men selvsagt ikke til så mye mer. Men den fungerer ;) .

5378755[/snapback]

Klart det fungerer. Instalerte og brukte XP på en Pentium 2mmx 100mhz, 80MB ram med et PCI skjermkort som ikke lot meg få kjøre på noe høyere enn 1024*768. Det hakket når jeg scrollet.

 

Men det er ikke anbefalt i det hele tatt. Skoler trenger stabile og noelunde kjappe PC'er som tåler all spywaren de får. (MSN 14tisser instalerer og laster ned spyware hele tiden)

5378799[/snapback]

 

1. Jeg ser på artikkelen som så subjektiv at den er i en gråsone mot ren reklame.

2. Likevel ser jeg poenget i artikkelen. Jeg har lenge syntes at skolelinux er et glimrende prosjekt. Mange andre bransjer enn skoler kan fint ta det i bruk selv om det har "skole" i navnet. Derfor mener jeg artikkelen passer fint på HWB.

3. Gjenvinning og forlenget levetid for maskinvare er et godt miljøpoeng. Jeg synes det er bra at skolelinux får litt PR siden det utvilsomt forlenger levetiden på hardware uten at man må la være å bruke moderne funksjoner og dermed et et godt miljøtiltak.

4. Påstanden om at Windows 2000/XP krever minst 256MiB ram går jeg god for. Jeg har brukt XP og 2000 på maskiner med 128MiB og det går helt fint så lenge det er en ren innstallasjon og man ikke innstallerer en rekke nytteprogrammer, virusfjerner osv. I teorien går det altså fint med 128MiB, men ikke i praksis. Jeg har startet XP på en maskin med 4 stk 32MiB-moduler og tatt ut en og en minnemodul for å se hvordan det gikk. 96MiB gikk nesten like greit som 128 MiB (å starte og rote rundt i windows utforsker). 64MiB gikk på et vis, men ikke greit. Oppstarten tok ca 15 minutter og disken swappet som gal. Selv et trykk på startknappen ga massiv swapping før den reagerte. Helt ubrukelig i praksis. Med 32MiB ville den ikke starte i det hele tatt. Windows plinget, ga feilmeldinger og kræsjet etter ca 5 minutter.

Lenke til kommentar

Humm, her har vi en P4 2,6Ghz sak, med 256mb ram, winXP og noen nytteprogrammer, kjører i jobbsammenheng, STAKKARS den skoleklassen som skal bruke den maskina etter 1/2 år der 30 forskjellige folk har brukt den, Det tar 5minutter å boote.. Bruker 3 minutter på å åpne iexplorer.. Så å si at en 200Mhz ?? Med 128Mb ram duger knall... Jaja, jeg HATER å vente..! Btw : synes det er bedre at man får tynnklienter (det være linux eller MS) som ting går raskt på.. Btw : i grunnskolen, så har man som regel bruk for internett-tilkobling office og word... Joda, modern er lærer. De bruker linux på skola og hun synes det fungerer knall, akkurat fordi hun har null peiling på data og hun slipper at alle elevene sitter enten på IRC eller på MSN. De gjør det de skal gjøre, fordi det går ikke å gjøre noe annet...!

Lenke til kommentar
Humm, her har vi en P4 2,6Ghz sak, med 256mb ram, winXP og noen nytteprogrammer, kjører i jobbsammenheng, STAKKARS den skoleklassen som skal bruke den maskina etter 1/2 år der 30 forskjellige folk har brukt den, Det tar 5minutter å boote.. Bruker 3 minutter på å åpne iexplorer.. Så å si at en 200Mhz ?? Med 128Mb ram duger knall... Jaja, jeg HATER å vente..! Btw : synes det er bedre at man får tynnklienter (det være linux eller MS) som ting går raskt på.. Btw : i grunnskolen, så har man som regel bruk for internett-tilkobling office og word... Joda, modern er lærer. De bruker linux på skola og hun synes det fungerer knall, akkurat fordi hun har null peiling på data og hun slipper at alle elevene sitter enten på IRC eller på MSN. De gjør det de skal gjøre, fordi det går ikke å gjøre noe annet...!

5380987[/snapback]

Høres mer ut som om maskinen trenger en frisk installasjon av Windows, degfrag og en skikkelig opprenskning. P4 2.6 GHz bør duge.

 

Ellers slenger jeg med de som var litt skuffet over artikkelen, den fremgår for meg som på grensen til usaklig(og som andre her ventet jeg noe annet). For det første koster det faktisk penger å innstallere SkoleLinux(noen skal gjøre det) og man trenger å få ett visst antall lærere oppegående i dette operativsystemer(og tilhørende programvare), det er heller ikke gratis. Fordelen med Windows er selvsagt at denne kunnskapen ofte finnes i større eller mindre grad. Mange skoler har dessuten kjøpt lisenser til mye programvare av typen som enten ikke finnes til Linux eller som også til linux vil koste penger, da tenker jeg ikke på Office eller liknende.

 

Løsningen kan selvsagt være å konvertere gamle datamaskiner over til SkoleLinux og beholde nyere på Windows, men jeg er ikke så godt kjent med de faktiske problemstillingene som undervisning innebærer at jeg er kvalifisert til å si om dette faktisk er en holdbar løsning... eller om det bare fordyrer IT satsningen til skolen ytterligere.

Lenke til kommentar

Stort sett det eneste skolene har midler til er kompetanseheving på lærerne, takket være øremerkede midler fra staten.

Dessverre er det slik at det er mye som er øremerket av de pengene som skolene rår over og dette må også gjenspeile de løsningene som skolene velger. Inventarbudsjettene er nærmest ikke-eksisterende og dette må man justere seg etter.

Lenke til kommentar
Ellers er jeg lei synsing og påståeligheter på HWB-forumet fra folk som helt klart ikke har noen relevant driftsbakgrunn. Det er helt greit at du har fått WinXP til å virke på et gammelt vrak, men å gå derfra til å konkludere med at WinXP er greit alternativ til Linux på en 233MHz viser ikke annet en mangel på forståelse av problemet. En tykk klient som er eldre enn 5 år betyr problemer og en XP Pro lisens koster skjorta (OEM er utelukket for en slik PC).

Et tips er å lære seg betydningen av MTBF og hva som skjer med den når du skalerer maskinparken.

 

Gamle PC'er duger dersom de blir brukt som tynne eller halvtynne klienter. Å kjøre en tykk klient på en maskin med 5 år bak seg er sjelden en god ide (med en maskinpark på 200 PC'er hovedsaklig fra 98/99 føler jeg meg svært kvalifisert til å synse om dette).

5380391[/snapback]

Jeg har da hvertfall et par på ryggen når det gjelder drift av IT-systemer i det offentlige, så jeg føler meg relativt kvalifisert til å svare. ~4-5år gamle maskiner er ikke helt ubruklige, personlig mener jeg at så lenge man kommer seg opp på min. 256MB RAM og ~P3 800 så har man en maskin som duger som arbeidsverktøy til godt over 50% (kanskje så høyt som 90%) av ansatte i offentlig sektor.

Lenke til kommentar
Når det gjelder FC4 så kan jeg anbefale kommandoen "top" fra terminal, det vil gi deg et bedre bilde av hvilke ressurser som brukes til hva, mange av de prosessene som kjører har du ikke bruk for til vanlig desktop.

 

For meg er det ikke noe problem at et OS bruker litt ressurser. Jeg synes det er bedre å klinke til med bra hardware som kan kjøre det meste uten å være nødt til å kaste bort en masse tid på å flikke til et oppsett.

 

Det er artikkelforfatterens utgangspunkt som jeg reagerer på:

 

Microsoft: Programmene er ressurskrevene og du blir tvunget til å oppgradere i et eneste kjør.

 

Linux: Du kan ta i bruk et gammelt skrap av en PC, installere Skolelinux og du har aldri behov for hverken å røre hardware eller software til evig tid.

 

Alle som er oppegående vet at dette er bullshit.

 

En OEM lisens av Windows XP er ekstremt billig i forhold til de timer jeg ville brukt på å flikke til et Linux oppsett som hadde funket like bra. Ja, det er sikkert ikke noe stort problem å få moren din til å akseptere en Linux "terminal" med en Web browser på. Nå har jeg litt andre behov enn moren din har...

5380233[/snapback]

Skolelinux har ferdige oppsett som gjør at det er svært lite flikking som behøves for tynnklienter. I artikkelen så ser du at fokus er på tynnklienter, prisen er beregnet til den samme om windows/linux kjøres på tykke klienter.

 

Når det skal sies så erfarer jeg at det er svært lite flikking som skal til for å få verken windows eller linux opp å gå på en maskin i dag. Problemer kan oppstå med tanke på 3d-støtte i linux, men det er ikke så relevant for en skolemaskin.

Lenke til kommentar
Vi har ikke lagt inn grafiske terminaler med Citrix og Windows. Driftskostnadene for grafiske terminaler, enten det er Citrix for Windows eller Nomachine/FreeNX for Linux, er minst 3 ganger høyere enn drift av Windows tykke klienter.

Er driftskostnadene så høye pga lisensen eller pga "normale" driftskostnader? For dersom skolen har et stort antall noder er vel slike terminaler noe av det letteste å holde orden på og har den laveste innkjøpsprisen.

 

På den VGS jeg gikk på var IT-admin veldig fan av å putte opp så mange maskiner som mulig overalt på skolen. Totalt var det 20 tykke klienter ("medialab") og et sted mellom 120-140 tynne spredd ut over fire datarom og over alt i resten av bygget... pluss at det var en til to maskiner bakerst i hvert klasserom. (Dette på en skole med litt over 500 elever)

Alle de tynne klientene var på mellom 100-150 MHz med 16-32 MB RAM og kjørte Citrix Metaframe og var mye raskere i bruk enn de tykke P3 733 MHz maskinene i medialaben. Dersom en maskin fikk problemer sendte bare IT-admin ut slaven sin med en ny node og to minutter senere var terminalen oppe igjen.

 

For meg virker dette som et veldig bra, raskt og driftsikkert system med lave utbyggingskostnader. Hvor er det de store ulempene og kostnadene ligger i et slikt system?

Endret av JohndoeMAKT
Lenke til kommentar

 

Med MS må programvare skiftes ut fortløpende? For noe bullshit. Du blir ikke tvunget til å oppgradere.

5379579[/snapback]

 

Jo faktisk. MS slutter å slippe patcher etter noen år.

Man må faktisk tenke litt på datasikkerhet, og sikkerhetshull blir funnet etterhvert.

Hvis ingen tetter disse hullene- hva skjer da?

 

Riktignok, så kan du altså vente noen år, men...

Lenke til kommentar
Når det skal sies så erfarer jeg at det er svært lite flikking som skal til for å få verken windows eller linux opp å gå på en maskin i dag. Problemer kan oppstå med tanke på 3d-støtte i linux, men det er ikke så relevant for en skolemaskin.

Nå har som nevnt ikke jeg full innsikt i hva norske skoler lærer bort mht IT i dag, men allerede da jeg gikk på VGS begynte det å bli aktuelt med 3D visualiseringsverktøy. Poenget mitt er at man ikke skal undervurdere hva disse PCene skal kunne brukes til. F.eks en prosjektoppgave i dag trenger ikke nødvendigvis være en 50 siders rapport, men kanskje nettopp ett prosjekt som går på visualisering, videoredigering eller andre ting. Jeg mener uansett det er viktig at skolene er i stand til å kunne gi ordentlig IT opplæring, tekstbehandling o.l er noe de fleste barn på grunnskolenivå har vært borti, så det sier seg selv at IT opplæringen kan og bør være mer avansert enn da vi som nærmer oss 30 nå gikk på skolen. Jeg sier ikke at Linux ikke kan brukes, men at man må ha maskiner med HW som takler det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...