Jump to content

vinterstum

Medlemmer
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 :)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hele 30x0 serien legges om til LHR i disse dager, det tar bare litt tid før kortene kommer til butikkene. Instinktivt kjøper scalpere opp de første lassene og returnerer de når kundene (ferske minere) oppdager at kortene ikke betaler seg selv på tre uker. Ha is i magen, det er ikke lenge til du kan kjøpe kort i butikk uten å bruke bot.
 2. Er faktisk litt overrasket, men kan se ut som at vi har startet på slutten av denne gpu mangelen. Færre klager i alle fora, kort ligger tilgjengelige lenger og butikkene begynner å levere eldgamle ordre. Hadde ikke ventet dette før på høsten. Nå blir det spennende å se hvor lang tid det tar før prisene faller til original MSRP. LHR vil jo lede an, de er jo priset helt koko. Jeg tipper alt er tilbake til normalt før jul.
 3. Gpumining er nesten ensbetydende med ethash, men ikke ta mitt ord for det, gå til https://whattomine.com/ og se hvor forsvinnende små hashrates det er på de andre myntene. Hvis eth faller, så faller alt.
 4. Dette er jeg helt enig i. Så snart minere skyr disse kortene så vil vi se hvor stort det reelle markedet er for skjermkort som koster 20k NOK. Jeg mistenker det er lite, men jeg har tatt feil før.
 5. Litt tidlig å konkludere med at prisene ikke vil gå ned basert på én dag med salg. Først om noen måneder kan vi si noe sikkert om det. Dessverre er det mange som starter med mining uten å lese seg opp først, jeg tror ikke det er lenge før vi får postere på r/gpumining og r/ethermining som spør hvorfor hashrate er så dårlig på disse kortene. Jeg tror ikke Nvidia gjør dette for å være snille heller. De tenker fortjeneste, men over tid. De har prøvd den tilnærmingen mange her foreslår med å selge vanlige kort til minere før, det svei i lommeboka når de måtte sloss med bruktmarkedet i etterkant. Å gjøre den samme feilen igjen ville være selvskading.
 6. Ja, det er ikke en gal tanke. I så fall vil vi vel se denne kapasiteten komme tilbake innen noen uker når de får flyttet kortene. Blir interessant å følge med!
 7. Ser at flere kommenterer de høye innstegsprisene for LHR Ti kortene, og noen tar dette som en bekreftelse på at mangelen på kort vil vedvare og tenker det er greit å fortsette å kjøpe til disse prisene. Kanskje det er tilfelle, men det er noe som skurrer med dataene: Litt over 45 TH/s er borte fra Ethereum nettverket på de siste 10 dagene. Hvis man kompenserer for algoritmeforskjellen så er dette ca. 7 ganger den totale hashraten i ERG, så alt har neppe tatt veien dit, det ville ha knust fortjenesten der. Jeg mistenker at mining gir for liten fortjeneste for en betydelig mengde minere og at rigger nå blir slått av, demontert og solgt. Det betyr at de som skal ut døra vil snakke opp alt som har med grafikkortpriser å gjøre. Pass på at du ikke blir en silicon "bag holder", mange ble lurt i forrige runde i 2018 og mye tyder på at det samme vil skje nå. Min mening: Gjør som Comma Chameleon sier, vent til prisene er på MSRP igjen. Det prisnivået vi ser nå vil ikke vedvare.
 8. Jeg slutter aldri å bli forundret over hvor opptatt folk er av kø og millimeterrettferdighet i dette landet. Man vil heller ha en "rettferdig" kø som gjør folk syke enn å bare sette så mange vaksiner som praktisk mulig. Danmark og Norge får begge vaksiner gjennom samme EU-mekanisme som fordeler etter befolkning. Ta tallet for satte doser i Danmark (3 053 754) multipliser med forholdet mellom Norges og Danmarks befolkning (5.328/5.806). Dette gir tallet for hvor mange doser Norge burde ha satt hvis vi var like effektive som danskene (2 802 342). Trekk fra det Norge faktisk har satt (2 392 689) så får du antallet doser som akkurat nå ligger på fryselager hos FHI (409 653). (Alle dosetall fra VG) Merk at beregningen bare tar utgangspunkt i hva danskene har greid å sette, de har også bufferlagre og doser under transport akkurat som oss. Så i korte trekk så er det moralsk forkastelig og førstesidenyheter at 169 personer som sitter på Stortinget skal få dose før en lærer eller sykepleier. Men at minst 400000 doser ligger ubrukt på lager, det er helt uproblematisk selv om de dosene hadde vært nok til å vaksinere alle sykepleiere og lærere.
 9. Hvis man tror på en sterk utvikling for eth så bør man jo legge pengene i eth? Det vil ta 6+ måneder å mine frem tilsvarende mengde eth som mange av skjermkortene går for på Finn nå. I fjor ga det mening og var en slags sikring å kjøpe skjermkort istedet for eth, da mange var usikre på utviklingen og kortene var "fornuftig" priset. Med dagens priser på skjermkort og den teknologiske utviklingen i ethereum prosjektet (1559, eth2, blocksize increase, difficulty økning) så har casen for mining aldri sett svakere ut. Det er fornuftig det bmwm skriver. Er noen som kommer til å stå igjen med gpu katta i sekken hvis dette fortsetter. Et lite ekstrapoeng for de som mener at gpu vil holde seg på dette prisnivået er at hashraten til ethereum alene er på 560 TH/s, hvis vi som forenkling at kun 60% av dette er GPU og alt av GPU er 3060 Ti som Hasher på 58 MH/s så snakker vi om nesten 6 millioner skjermkort som skal tilbake på markedet og finne lykkelige gamere. Dette er ikke all verden, men å tro at dette ikke vil påvirke prisnivået er naivt.
 10. Jeg hadde ingen planer om å sette meg inn i kryptovaluta, men da jeg ikke fikk tak i noe skjermkort etter nyttår når jeg skulle oppgradere maskina så måtte jeg til slutt forstå hva dette var for noe. Det har vært interessant lesing og det er moro å se at folk prøver lage noe nytt. Det som overrasker meg er at mange ikke leser seg opp på temaet før de hiver seg uti med alt de eier og har. Daglig på r/cryptocurrency og r/ethermining kommer det spørsmål fra nye minere som er helt bort i natta. Ser ikke så ille ut her, men intensiteten som enkelte bruker på å skaffe gpu til nesten enhver pris er skremmende Derfor mine råd til vordende minere som ønsker å begynne med dette for å tjene penger: Kryptovaluta er ikke det samme som mining av kryptovaluta. Førstnevnte kan gå til himmels uten å trekke med seg sistnevnte. Kryptovaluta mining med skjermkort er fremdeles lønnsomt i og med at inntekten ved å mine er større enn den løpende kostnaden. Men hvis du blander inn tilbakebetaling av utstyret så er det ingen som starter i dag som vil se annet enn røde tall. Kryptovaluta er ganske smarte greier, og en av de mange teknologiene der blir kanskje den "neste store greia". MEN "proof of work" (mining) er et konsept på sotteseng. Når Ethereum slutter å være "proof of work" så vil volumet i andre kryptovalutaer bare bli smuler å dele på. Det er ikke slik at kryptovaluta graves frem ved mining som tradisjonell gullgraving, slik at de andre valutaene bare venter på at minere skal komme strømmende til og grave frem alt gullet. Når du miner så leverer du en tjeneste (verifikasjon av transaksjoner) og som belønning lønner nettverket deg ved å generere valuta (som når en sentralbank trykker penger). Sistnevnte vanner ut verdien av valutaen og er derfor et nødvendig onde. Med "proof of stake" erstattes hele konseptet og det vil ikke overraske meg om alle store kryptovalutaer vil bli "proof of stake" hvis Ethereum sin overgang er vellykket. Så, lykke til som ny miner, men pass deg for ulvene. De som forteller deg at du har pengene dine tilbake til jul passer på sine interesser, ikke dine. Er ikke plass til network difficulty, blocksize increase eller den snart sagnomsuste EIP 1559. Bruk et par timer på å lese, jeg lover det er veldig godt betalt (og stoltheten din kan kanskje reddes fra en skramme hvis du bryr deg om slikt)
 11. Husk også at du kan leie et kort i mellomtiden hvis spillet du ønsker å spille støttes av en av de store strømmetjenestene. Jeg spiller Cyberpunk 2077 og Shadow of the tomb raider nå på Geforce now med høyeste settings. Prøv det ut, kan hende du kan leve med løsningen de månedene det tar før prisene blir normale igjen.
 12. Synes spørsmålet OP hadde er bra. Er det greit å være irritert på GPU situasjonen? Ja. Er det minere sin feil, nei. Jeg synes kryptovaluta er teit (jeg er en gammel gubbe som ikke kan eller vil lære noe om det) men det er like "fornuftig" bruk som spilling. Strømargumentet er meningsløst i Norge, jeg har varmekabler i oppkjørselen fordi jeg ikke alltid gidder å måke snø. Ingen har hevet en moralsk pekefinger mot meg for det. Nettselskapet brydde seg ikke selv om det er en ganske saftig kurs vi snakker om. Hvordan takler en gammel gamer mangel på fornuftig priset skjermkort akkurat i det jeg skulle oppgradere? Vel, det skader ikke med litt tålmodighet, alt som går opp kommer ned igjen. Jo lenger jeg venter, jo bedre maskin får jeg for pengene. Enten ved at produsentene løser flaskehalsene eller at krypto faller igjen. I mellomtiden kjører jeg Geforce Now på PC, det er 59 kroner i måneden for tilgang til skjermkort som kan kjøre det jeg spiller nå i høyeste oppløsning med RTX. Har ikke prøvd Stadia eller de andre alternativene, duger sikkert de og. Det er ikke eiendom vi snakker om, noen ganger lønner det seg å leie en tjeneste fremfor å eie. Mitt råd er å puste med magen, la minere kose seg og tjene penger så lenge det varer og så kommer kortene til fornuftig pris før du vet ordet av det. Mitt stalltips er til høsten, det sier jeg med utgangspunkt i "earnings calls" fra ASUS og andre i industrien (ligger på nett). Det har vært et vanskelig år, men de jobber med saken.
×
×
 • Create New...