Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Overvåking på skolen :S


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vi hadde det samme på skolen jeg gikk på for et par år siden. Brukte remote admin der. Når vi åpna programmer som f.eks mirc lukka it ansvarlig det og skrev beskjeder i kjør til oss, fikk litt bakoversveis første gangen.

 

Han sa han hadde en liste over hvilke programmer vi kjørte og når han så noe som ikke hadde noe med skole å gjøre så logga han seg inn og lukka det.

 

Det er nok ikke lov men synes det er en grei metode. Synes lærerne skulle få lov til å se hva som er på elevers skjermer i timen og. Du skal jo ikke drive med andre ting en skolearbeid i timen på disse pc'ene. Driver du med personlige ting da så må du bare regne med at læreren får et glimt av det. Glimt ikke lese altså. For de fleste er timer på datarommet timer med spill og morro på jippii.no o.l.

Er ikke snakk om no brudd på personvern når læreren går rundt å titter over skuldern din in timen eller ser på skjermen din fysisk. Men eleven burde kanskje få beskjed på skjermen sin når læreren følger med på skjermen din.

Men så er det jo også det som kalles ansvar for egen læring da, som blir lite praktisert i videregående skoler.

Endret av Duffy85
Lenke til kommentar

Vel, etikk og moral osv.... Jeg har en sønn som går på vgs, og vet at de har masse studietimer (og fritimer innimellom) hvor de har maskiner disponible. Hvorfor i all verden skulle han ikke da (spes. i en fritime) ikke kunne sitte på MSN eller sjekke nettbanken sin. I allefall så lenge skolen ikke har lagt noen restriksjoner på dette. Hadde selv blitt lynforbannet om noen hadde drevet overvåking av meg. Remote admin er én ting, men overvåkning noe helt annet.

Lenke til kommentar
Vel, etikk og moral osv.... Jeg har en sønn som går på vgs, og vet at de har masse studietimer (og fritimer innimellom) hvor de har maskiner disponible. Hvorfor i all verden skulle han ikke da (spes. i en fritime) ikke kunne sitte på MSN eller sjekke nettbanken sin. I allefall så lenge skolen ikke har lagt noen restriksjoner på dette. Hadde selv blitt lynforbannet om noen hadde drevet overvåking av meg. Remote admin er én ting, men overvåkning noe helt annet.

5263631[/snapback]

 

Fritimer er selfølgelig noe helt anna. Da må de jo få drive med det de vil og ingen burde få lov til å se det. Men jeg tror folk hadde gjort mer fag og mindre anna hvis de viste at læreren har mulighet til se hva de driver med, men burde ikke skje uten at eleven er klar over det. Altså får beskjed på skjermen når læreren logger inn. På den måten også ungå at læreren sitter å overvåker alt du gjør men heller titter innom hva du gjør.

Lenke til kommentar

Jeg jobber også som IT-ansvarlig på en skole. Vi bruker en applikasjon som heter Netop school, som til en hver tid viser mosaic view over alle maskinene i klasserommene. Hensikten er like mye å hjelpe studentene som å overvåke. I tillegg har programmet mange andre gode funksjoner som: slå av alle PC'er når dagen er slutt, blanke ut skjermene slik at studentene følger med i timen, overta kontrollen og hjelpe studenten, samt å få en oversikt over plassering og navner på de som sitter i rommet.

 

Det er ellers godt opplyst både med skilt og logon melding om at maskinene blir overvåket.

 

En liten ting, programmet kan ikke fjernes fra klientmaskinen uten passord, ja selv ikke som administrator.

Endret av xoop
Lenke til kommentar

Jeg har selv tidligere i år vært innom en sak som omhandler det samme. Da var det snakk om at lærere på en skole ønsker å bruke et program for å passe på at elever ikke gjør andre ting enn skolearbeid i skoletimene. Det programmet kan benyttes til å låse maskinene, sette så elevene bare ser hva som skjer på lærerens maskin, læreren kan se alle maskinene til elevene samtidig, og samtidig ta opptak av hva som skjer på maskinene.

 

Dette ble sendt inn til datatilsynet for å få råd om det er lovlig, og hvordan man skal forholde seg til det.

 

Svar:

<<

Slik bruk som beskrevet vil falle inn under personopplysningslovens regler. Skolen/læreren må, for å kunne bruke slike funksjoner, kunne vise til at dette er nødvendig, og saklig begrunnet i virksomheten. Se personopplysningslovens § 11. Normalt må eleven samtykke i "overvåkingen". Men etter en interesseavveining kan man i visse tilfeller også bestemme at slike løsninger skal brukes. Det må da ikke gå på bekostning av den enkeltes personvern. Se personopplysningslovens § 8.

 

Vi anbefaler at denne funksjonen benyttes i minst mulig grad, og kun når det anses strengt nødvendig. Uansett må elevene få god informasjon om at de vil bli sjekket/overvåket - og når dette vil kunne skje. Normalt bør man ikke bruke dette annet enn i tidsbegrensede perioder, f.eks i forbindelse med en prøve, eller i undervisningssammenheng dersom formålet er å kunne hjelpe elevene. Det må gis konkret informasjon for hver gang.

 

Dersom man ønsker å begrense uønsket bruk av utstyret, bør man heller bruke sperrefunksjoner framfor overvåking.

>>

 

At det da foreligger skriftlig reglement for bruk av det systemet, som lærere må følge, hvor det også er klart hvilke konsekvenser det vil få om personvernet blir brutt, er sterkt å anbefalt.

Rent juridiskt vil jeg tolke svarbrevet at det vil holde at elevene blir opplyst om overvåkingen.

Lenke til kommentar

Så lenge dette er tjenester elevene kan benytte seg av uten å betale for noe, og dette er skolens eiendom, mener jeg at skolen bør kunne gjøre akkurat det de vil for å sjekke at maskinene ikke blir brukt til noe de ikke skal brukes til. Skolen har også et ansvar for at utstyret ikke misbrukes. Det er opp til hver enkelt om de vil bruke maskinene i fritimer, og ikke noe pålegg. Dette er tross alt snakk om gratis bruk av andres maskiner, og da er det grenser for hva man skal kunne kreve.

 

Etter min mening er det en større risiko i at medelever installerer keyloggere på maskinen, og misbruker informasjon fra denne enn at lærere installerer programmer som skal hindre elever i f.eks. å installere keyloggere. Det er mulig at storebror (lærerne) kan se deg, men det kan være bedre enn at lillebror (medelever) spionerer på deg i stedet.

 

Nå er det en stund siden jeg gikk på videregående, og vi hadde uansett ikke internett. Men jeg kan ikke huske at det var aktuelt for oss å KREVE å bruke noe av skolens utstyr slik vi ville. Take it or leave it.

Lenke til kommentar

Er enkelte folk helt lamme i hjernen? hva hadde du sagt om sjefen din hadde åpnet et brev fra din postkasse med ditt navn på? det er akkurat det samme. det er fremdeles privat om det er e post eller lignende.Sånn type kontroll kan ikke aksepteres, fordi det kan misbrukes, og det kan du banne på at det blir og. det er alltid en løk som bruker sånt til sine sære gleder, og derfor burde ikke vært lov!

Man skal kanskje ikke bedrive nettbank o.l i skoletiden, men hvor mange gjør ikke sånt på jobben??

 

Det fins filtre som man kan bruke! blokk kjente programmer og nedlastings tjenester. sperr porter. man kan gjøre MANGE andre ting enn å faktisk fysisk se på en skjerm for å kontrollere nett/pc bruk! både lokalt og eksternt nett! Er dere lærere klar over hvor sinnsykt svett det er å vite at noen kan se alt du gjør? bare hvis de vil? skulle rektoren sitte med det samme overvåkingen over deres pc'er? hadde det blitt akseptert tro?

Lenke til kommentar

Helt enig med -SoniX-. I utgangspunktet er det heller ikke opplyst om skolens reglement tillater annen aktivitet (eks. nettbank, msn osv). Det sies heller ikke noe om denne overvåkningen skjer kun i timene eller på maskinene generelt. Men som -SoniX- sier, dette er uakseptabelt. Og så fremt elevene har lov til å bruke maskinene i f.eks. fritimer så er denne formen for storebror ser deg langt i fra det akseptable. Og som Xyrez fikk fra datatilsynet "Normalt bør man ikke bruke dette annet enn i tidsbegrensede perioder, f.eks i forbindelse med en prøve, eller i undervisningssammenheng dersom formålet er å kunne hjelpe elevene. Det må gis konkret informasjon for hver gang."

Det sier jo klart at skolen / læreren skal varsle om han overvåker dem, og det skal varsles hver eneste gang! I tillegg skal dette ikke være normalen.

:nei:

Endret av persistent
Lenke til kommentar

Det som er forskjellen fra en vanlig arbeidssituasjon er at på skolen så skal pc'en ofte benyttes til å gjøre spesifikke oppgaver i undervisningstimene. Sjekking av email og det å benytte nettbank skal ikke forekomme i undervisningstimene. At lærerene kan ha et program der de ser hva alle elevene foretar seg ser jeg på som helt naturlig.

 

Hvis det derimot er satt av tid til sjekking av email og generell sufing, for eksempel i fritimer mener jeg at overvåkningsprogrammet skal avsluttes.

 

Til trådstarter: Følg litt bedre med på hva som skjer på tavla istedet for å surfe på hw.no så lærer du rettskriving også.

 

I dag innstalerte læreren ett overvåkningsprogramm på datamaskinene våres. Han kan se alt vi gjør. Lese epostene, og personlige ting som nettbanken o.l

 

Er dette låv?

 

=

I dag installerte læreren et overvåkningsprogram på datamaskinene vi benytter på skolen. Han kan se alt vi gjør; lese e-posten, personlige ting som nettbank o.l.

 

Er dette lov?

Endret av trMaG
Lenke til kommentar
Er enkelte folk helt lamme i hjernen? hva hadde du sagt om sjefen din hadde åpnet et brev fra din postkasse med ditt navn på?

I det offentlige er det helt vanlig at brev blir åpnet og journalført før de kommer frem til den personen de er adressert til, og jeg vil anta at det er slik i mange private firmaer også. Posten man mottar på jobb, mottar man i kraft av den jobben man har og ikke som privatperson. Hvis lærere eller sjefer begynner å snoke i private postkasser eller på private maskiner, blir det noe helt annet - men i dette tilfellet er det snakk om skolens eiendom.

Lenke til kommentar

Er ikke dette en bærbar maskin som dere har fått låne av skolen som skal brukes til skolearbeid? Det er iallefall det jeg har fått ut av denne saken.. og da har skolen 100% lov til å overvåke den for å se at den brukes riktig. Selv om du bruker den til messenger, nettbank og epost og andre legitime saker må skolen være sikker på at du ikke bruker den til noe ulovlig tenker jeg, og da må en instalere programmer som logger alt du gjør.

Lenke til kommentar
Etter min mening er det en større risiko i at medelever installerer keyloggere på maskinen, og misbruker informasjon fra denne enn at lærere installerer programmer som skal hindre elever i f.eks. å installere keyloggere. Det er mulig at storebror (lærerne) kan se deg, men det kan være bedre enn at lillebror (medelever) spionerer på deg i stedet.

 

Nå er det en stund siden jeg gikk på videregående, og vi hadde uansett ikke internett. Men jeg kan ikke huske at det var aktuelt for oss å KREVE å bruke noe av skolens utstyr slik vi ville. Take it or leave it.

5263759[/snapback]

 

Det du prater om der vil enkelt kunne forebygges ved å sikre maskiner med å begrense tilgang til maskinen lokalt. Så for at man lar brukeren få full tilgang til maskiner er ikke noe grunnlag for å installere overvåking for å se at dem gjør det.

 

For at bruk av slikt program skulle være noe godt begrunnet, må det komme tydelig frem at det brukes for å stoppe uautorisert bruk av maskiner som forstyrrer andre elever. Om en elev sitter å ikke følger med på hva læreren går gjennom, er opp til eleven selv, hvor dem selv har ansvar. Det er når dem forstyrrer medelever at en grense går.

Lenke til kommentar

Jarlsberg; du snakker om post og journalføring osv. Det er greit nok, men hva om du hadde en bærbar pc, som du brukte på jobb, men som du også ved arbeidsdagens slutt tok med deg hjem. Her hadde to to e-post kontoer, en for jobben og en privat, hadde det da vært greit at sjefen din (eller it-avdelinga) gikk inn på "din" pc og leste din private e-post ??

Eller om du (som mange har) hadde en stasjonær pc hjemme, betalt av jobben (som et frynsegode eller et nødvendig onde), hadde det vært ok at it-avdelinga overvåket denne (inkludert e-posten din og f.eks. nettbanken)?

Hvis forutsetningen hos trådstarter var at elevene hadde tillatelse til å bruke maskinene til annet enn skolearbeid i f.eks. fritimer så holder jeg meg knallhard :mad: på at overvåkningen av slike ting som post, nettbank, msn osv. er helt forkastelig. Og etter Datatilsynets vurdring ulovlig. :thumbdown:

Lenke til kommentar
Er ikke dette en bærbar maskin som dere har fått låne av skolen som skal brukes til skolearbeid? Det er iallefall det jeg har fått ut av denne saken.. og da har skolen 100% lov til å overvåke den for å se at den brukes riktig. Selv om du bruker den til messenger, nettbank og epost og andre legitime saker må skolen være sikker på at du ikke bruker den til noe ulovlig tenker jeg, og da må en instalere programmer som logger alt du gjør.

5263844[/snapback]

 

Nei, dem har ikke uten videre lov å overvåke hva man gjør på maskinene.

 

Kan sammenligne med at en arbeidsgiver ikke kan uten videre se gjennom en arbeiders private epost, selv om den er skrevet i arbeidstiden, på jobb maskinen.

 

Om du er uenig, kan du vise meg hvor det står at dem har lov til det. Husk det er ikke snakk om private maskiner som blir brukt.

Lenke til kommentar

Vi har noe av det samme på vår skole. Et program som heter NetOp School. Det er et greit verktøy som gjør at elevene faktisk gjør det de skal. Nemlig å følge med i timene! Men programmet er ikke bare til overvåking. Det blir også brukt til å sende meldinger til den enkelte maskin på en enkel måte. Man kan låse maskinene slik at elevene ikke har noe annet valg enn å følge med på hva som skjer "tavla". Man kan også legge inn policier som at man ikke kan komme inn på enkelte nettsteder, eller ikke få lov til å åpne spesifiserte programmer.

 

Som sagt: Det er ikke av interesse å se hva elevene driver med, men å få elevene til å følge med mer i timene når de bruker PC.

Lenke til kommentar

persistent: Nå begynner premissene å skli rikelig ut i forhold til det som var utgangspunktet for tråden; nemlig at skolens maskiner, på skolen, ble overvåket. Men jeg kan allikevel komme med mine synspunkter på det du spør om.

 

En pc betalt av arbeidsgiver, enten den står på jobb, eller man kan ta den med seg hjem, er et arbeidsredskap. Så lenge noen andre betaler for den, har man ikke fri råderett over den, og man bør ikke forvente at man kan bruke den til hva som helst. I slike tilfeller bør det foreligge en avtale om hvorvidt maskinen kan brukes privat. Hvis arbeidsgiver sier at maskinen også kan brukes privat, skal de ikke kunne sjekke den private bruken (og ikke den private eposten). Hvis arbeidsgiver sier at maskinen kun skal brukes til arbeid, kan man ikke klage på at arbeidsgiver får innsyn i noe maskinen opprinnelig ikke skulle brukes til. Generelt er det vel heller aldri spesielt smart å bruke arbeidsgiverens utstyr til noe man ikke ønsker at arbeidsgiveren skal se.

 

En snekker med firmabil, og utstyr som eies av arbeidsgiver, kan heller ikke kreve å bruke dette privat etter arbeidstid.

 

Skolen har uansett et ansvar for skolens maskiner på internett. Jeg har aldri hørt at det er en menneskerett å ha fri tilgang til internett på skolen, og hvis skolen ikke får lov til å forebygge misbruk slik de vil, kan de fort finne på å fjerne hele maskinen - og det blir nok ikke noe bedre alternativ for elevene.

 

OT: Nå begynner forumet å bli vanvittig tregt.

Lenke til kommentar

Jarlsberg; Joda, tror nok at vi i prinsippet er ganske enige. Problemet er vel heller at denne tråden er ganske uklar. Trådstarter har vel ikke sagt noe om hvilke forutsetninger som gjelder - regelverk, bruk av maskiner osv. Så dermed blir det mye synsing.

Men for å sitere deg litt;

 

"Skolen har uansett et ansvar for skolens maskiner på internett. Jeg har aldri hørt at det er en menneskerett å ha fri tilgang til internett på skolen, og hvis skolen ikke får lov til å forebygge misbruk slik de vil, kan de fort finne på å fjerne hele maskinen - og det blir nok ikke noe bedre alternativ for elevene."

 

Helt enig i at skolen har et ansvar og råderett over sine egne maskiner. Men, dersom forutsetningene (som vi egentlig ikke vet noe om) er at elevene kan disponere maskinene "fritt" i eks. fritimer, så er vel ikke denne overvåkningen særlig bra, bl.a. i forhold til Datatilsynet, og personvern etc. Det finnes (som bl.a. nevnt i andre innlegg i denne tråden) andre måter å begrense slikt på. Synes nok at skolen iallefall ikke bare burde starte overvåkningen midt i skoleåret uten annet enn en muntlig beskjed. Virker som om det har gått litt fort i svingene her.

Endret av persistent
Lenke til kommentar

Ja, trådstarter bør spesifisere om maskinene det er snakk om er et rent velferdstilbud i fritimer, eller om det er maskiner som brukes i undervisning.

 

Fra gamle dager husker jeg også at det er en viss forskjell på elevenes bruk av fritimene. Regner med at det er et begrenset utvalg maskiner til bruk i fritimer, og hvis det er meningen at disse maskinene først og fremst skal brukes til skolearbeid, kan jeg tenke meg at annen bruk som chatting o.l. fort kan legge beslag på disse maskinene.

 

Metoden med å blokkere maskinene for visse tjenester eller på visse porter, rammer alltid noe det ikke er ment å ramme. Skolen bør uansett definere en policy for bruken av maskinene.

Lenke til kommentar
Helt enig i at skolen har et ansvar og råderett over sine egne maskiner. Men, dersom forutsetningene (som vi egentlig ikke vet noe om) er at elevene kan disponere maskinene "fritt" i eks. fritimer, så er vel ikke denne overvåkningen særlig bra, bl.a. i forhold til Datatilsynet, og personvern etc. Det finnes (som bl.a. nevnt i andre innlegg i denne tråden) andre måter å begrense slikt på. Synes nok at skolen iallefall ikke bare burde starte overvåkningen midt i skoleåret uten annet enn en muntlig beskjed. Virker som om det har gått litt fort i svingene her.

5263987[/snapback]

Jeg tviler på at noen skole lar elevene disponere maskinene "fritt"

Da ville fort verstingene fylle maskinene med både vold, porno og alt annet de kunne finne på for å enten være "tøffe" eller provosere mest mulig. Og ingen ville ha rett til å nekte dem.

 

Så enhver bruk forutsetter jeg er under visse begrensninger.

Vel, da er det nå kommet inn en begrensning til: "Alt du gjør kan overvåkes av lærer"

 

Det er ikke snakk om overvåking av en personlig PC, men om at skolens utstyr er skolens og behandles som alt annet på skolen. Dvs under kontroll av en lærer.

Den som ikke ønsker å bruke en maskin som er overvåket av skolen kan ganske enkelt la være.

Alternativet burde da være at skolen innføre et absolutt forbud mot å gjøre private ting som nettbank, msn, mail og chat og annet privat på skolens utstyr og utvise de som bryter mot det. Dermed vil det pr. def ikke finnes noe privat på maskinen og personvern vil ikke være relevant.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...