Gå til innhold

Hvor mye søvn trenger man og søvnsykluser?


arna

Anbefalte innlegg

I går på skolen var jeg helt skutt, jeg hadde fått det jeg vansligvis får av søvn fra 02 til 09 +- 7 timer og klarte knapt holde meg våken på skolen uten bedugelig med koffeinprodukter. I en tilfeldig samtale med en fra klassen nevnte han noe med att kroppen jobber i såkalte søvnsykluser og det kroppen er ikke avhengig av strenge fast rammer når man skal legge seg men heller det att man sover igjennom akkurat igjennom en søvnsyklus.

Fra hva jeg har forstått er en vanlig søvnsyklus på rundt 4-6 timer avhengig av person til person og der alle sykluser er delt opp i mindre felt.

 

Dette var noe jeg ønsket å prøve siden jeg sliter med å holde meg våken på skolen, uvahengig av interesseområde, så i natt la jeg meg 03.30 og tilfeldigvis våknet av meg selv rundt 08.00. etter 5.30 timer +- med søvn. (Jeg våkner ganske ofte sånn plutselig men pleier å se dumt på klokken og sove videre) Så føler meg relativt våken faktisk, av ¨å ikke bli avbryti midt i søvnen men å vite at man våknet av seg selv. Så da lurer jeg litt om dette var en såkalt 'syklus' jeg akkurat har gjennomført? Eller hvordan kan man vite hvor lenge man sover?

 

Foreksempel, hvor lenge sover dere for å være relativt friske på morgenkvisten og ettermiddagen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg synes å ha hørt at Da Vinci sov 30 min, hver tredje time. Slik kunne han jobbe hele tiden, uten å bli forstyrret av lange sovepauser :D

 

Men uansett tror jeg rutiner hjelper på søvnen. Selv legger jeg meg rundt 2330 hver kveld og står opp kl 0600 hver morgen. Er seff litt trøtt når jeg våkner, men det går fort over.

 

I helgene sover jeg selvfølgelig mye lengre.

Lenke til kommentar

Tror dere har misforstått meg litt i det jeg mente.. Tenkte nå mer spesifikt på det vitenskapelige ved søvnsyklusen at det foregår i en slags berg og dal-bane. Der 0 timer er på bunn, så 2 timer der du sover tungt(topp), og etter 4 der du nesten er i bunn igjen, og 6 da er du på topp i syklus 2 osv...

 

Som hvis man blir vekt etter å være i en og en halv syklus vil man føle seg mye trøttere fordi hormonene/stoffene blir forstyrret og derfor vil føle seg mye mye trøttere enn en person som kanskje sov 2 timer mindre men våknet i det han var på "bunn" av syklusen..

 

Noen som forstår det? : )

Lenke til kommentar

Når jeg drar på morgentrening legger jeg meg kl. 22.30-23.00 og står opp kl. 05.00. Da må jeg sprett av for å slå av alarmen så fort som mulig (ikke vekke noen), og deretter spise og pakke så fort som mulig. Jeg er er da helt ufattelig lys våken.

Men når jeg derimot legger meg 24.00 og står opp 08.30 på en hverdag føler jeg meg temmelig skutt. Jeg ligger i sengen i 5-10 og hører på musikk før jeg drar meg opp og vagger bort til skapet med dynen rundt meg og prøver å finne klær selv om de ligger slengt rett foran sengen.

 

Men når jeg kommer hjem etter skole på en dag med morgentrening (hjemme i 4-tiden), kommer en svær trøtthet dundrende i hodet på meg når jeg setter meg ned i godstolen, og jeg er bare nødt til å ta 30 min på øret.

På hverdager uten morgentrening sliter jeg ofte med å unngå å sovne i kjedelige timer i 12-tiden, men jeg blir ikke like trøtt når jeg kommer hjem.

 

En del av trøttheten tror jeg skyldes treningsmengden min (2 timer 6 dager i uken).

Endret av endrebjorsvik89
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...