Gå til innhold

TVen skal massakreres!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

På oversiden av den tuba som føre elektronene inn til skjermen er det en ledning som er ganske tykk.....den er plassert mitt oppå skjermen....den er det 20 000volt i og kan gi en støkk i pungen....bokstavlig talt :) Ikke rør den før 1-2 dager etter apparatet var sist tilkoblet

Lenke til kommentar

Plukk ut eventuelle radiorør først. De er nemlig fulle av kvikksølvdamp, som er svært giftig. IKKE kast rørene, men selg dem eller gi dem bort til noen som er interessert i slike ting, for eksempel Norsk radiohistorisk forening (www.nrhf.no). Slike rør, og spesielt til TVer, er ofte vanskelige og dyre å skaffe for samlere, så jeg gjentar: IKKE kast dem!

Lenke til kommentar

0,5 år og 1-2 dager har vært nevnt som sikker tid for utlading av spenninga. Men jeg vil betvile det. Som regel forsvinner det meste av spenninga i løpet av det første minuttet, men for å unngå de lavere restspenningene så kan det være lurt å vente noen minutter ekstra. Og for å være på den heeelt dobbeltsikre siden: Legg et skrujern flatt langs baksiden av de kretskortene som inbefatter høy spenning før du tar på noe. Bruk skrujern med plasthåndtak og ikke ha fingrene i nærheten av metallet på skrujernet når du gjør dette. Da kan du være sikker på at om det mot formodning var noen restspenninger igjen så vil de forsvinne i en liten gnist i det skrujernet føres langs undersiden av kretskortet.

 

Men angående farlige stoffer: Det er mye bly og mye flammehemmere i gamle TVer. Du skal være forsiktig med å puste inn støv etter destruksjon av TVen. Det er neppe særlig sunt. Helst ikke ødelegg noen elektrolyttkondensatorer heller. Dampen av elektrolytten er ikke særlig sunn den heller.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Angående 1 minutt så finnes det mange kondensatorer som har lenger utladninstid enn det.

5107977[/snapback]

Det kommer an på hvilken krets kondensatoren er koblet i. Utladingstid er avhengig av motstanden mellom kondensatorpolene i resten av kretsen. Lav motstand = kort utladingstid, høy motstand = lang utladinstid, uendelig motstand = ennå lengre utladinstid (det er alltid ørlite lekkasje i en kondensator som gjør at den lades ut over lang tid selv om den er helt frakoblet)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...