Gå til innhold

Guide: Hva er FSB? Front Side Bus


834HF42F242

Anbefalte innlegg

Hva er FSB? Front Side Bus

 

Mange kan bli veldig forvirret av uttrykket FSB og dets verdier.

En maskin kan foreksempel ha en CPU på 3 Ghz med 200 Mhz FSB som kjører på et hovedkort med 800 Mhz FSB med RAM på 400 Mhz FSB. Forvirrende?

Her følger forklaringen:

 

Front side bus (FSB) er et begrep som beskriver kommunikasjonsforbindelsen mellom prosessoren (CPU) og korttidsminnet (RAM) på hovedkortet. Denne går via 'Nort Bridge', og hastigheten mellom CPU og RAM måles i antall operasjoner per sekund. En operasjon er lik 1 Byte, 8 siffer. Generelt sett kan man si at jo høyere FSB jo raskere datamaskin. Systemet som tar seg av transport av informasjon på et hovedkort kalles en bus.

 

Vi sier at vi har en Intel som kjører på en "800 Mhz Front side bus", men egentlig går den bare på 200 Mhz. Bustransportskapasiteten er nemlig firedoblet (Quad Pumped), og effektiviteten kan dermed ganges med fire. Dette betyr at data transporteres i to operasjoner per klokkepuls, i motgående og fragående retning. Altså går det to byte med data i to kanaler per puls, noe som gir en effektiv FSB på 800 Mhz.

 

Se den øverste grå delen av denne modellen

 

Hvor raskt CPU igjen arbeider, bestemmes av en multiplikatorverdi som ganges med FSB-hastigheten. Men denne gangen snakker vi ikke om en firdoblet FSB-hastighet. Nå snakker vi om den enkle frekvensen på 200 Mhz som skal ganges med et multiplikatortall for å avgjøre klokkefrekvensen på CPU.

 

Vi ser også det samme når vi snakker om DDR-RAM. Mange tror at de kjøper en RAM-brikke på for eksempel 400 Mhz, også viser det seg at den kjører på 200 Mhz. Her er det altså snakk om å doble antall byte per operasjon (Double Data Rate), og oppnå en effektivitet som tilsvarer 400 Mhz effektiv hastighet.

 

Jeg regner med at de fleste på forumet vet alt dette veldig godt, og det er sikkert noe å plukke på/eventuelle feil i innlegget mitt. (Retter selvsagt opp feil med engang).

 

Hensikten er å hjelpe de som er helt nye i gamet og som aldri eller har vært lite borti det som foregår på innsiden av datamaskinen.

Endret av anth
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kanskje ikke så lurt å bruke 250 MHz siden både AMD og Intel (ikke de med DDR2)bruker 200 MHz som grunnlag. Det er Intel som bruker Quad Pumped FSB på 800 MHz.

AMD bruker ikke FSB men en 16 bits Hypertransport-bus (HT) som har en multiplikator på 4 (800 MHz) for socket 754 samt 940 og 5 (1000 MHz) for socket 939

Minnebussen på AMD er en egen 64 bits bus som i utgangspunktet operer på samme hastighet som cpuklokken, men har en divider som setter den i samsvar med minnespesifikasjonene.

Lenke til kommentar

DDR-RAM er ikke det samme som dual channel RAM. DDR betyr at den utfører to operasjon pr. klokkefrekvens eller noe sånt. Kanskje noen har litt mer nøyaktig informasjon om det der, evt. kan du søke på google.

 

edit: søkte litt selv. DDR (double data rate) SD-RAM har dataoverføring både på starten og slutten av hvert "klokkeslag", og er dermed dobbelt så raskt som vanlig eller SDR (single data rate) SD-RAM.

Endret av ZLatzman
Lenke til kommentar
Her er det altså snakk om doble kanaler (Dual), og en effektivitet som tilsvarer 400 Ghz effektiv hastighet.

Kanskje litt drøyt med gigahertz? ;)

 

Dessuten er doble minnekanaler og Double Data Rate (DDR) to helt forskjellige ting.

Doble minnekanaler har ingenting med denne guiden å gjøre og betyr at bussbredden økes fra 64 bit til 128 bit. Til dette kreves det parvis like installerte minnebrikker.

Double Data Rate (DDR) betyr at det kan enten sendes eller mottas data to ganger pr. klokkesyklus, noe som gjør at frekvensen effektivt blir dobbel så høy.

Akkurat på samme måte som Intels QDR-buss (Quad Data Rate) sender eller mottar data fire ganger pr. klokkesyklus (Hz).

Endret av endrebjorsvik89
Lenke til kommentar

Det behøver ikke være samsvar mellom kapasiteten til FSB og minnekontroller - noe nForce2 Ultra 400 er et eksempel på. FSB binder kontrolleren til CPU.

 

 

AMD bruker ikke FSB men en 16 bits Hypertransport-bus (HT) som har en multiplikator på 4 (800 MHz) for socket 754 samt 940 og 5 (1000 MHz) for socket 939

Minnebussen på AMD er en egen 64 bits bus som i utgangspunktet operer på samme hastighet som cpuklokken, men har en divider som setter den i samsvar med minnespesifikasjonene.

HyperTransport kan ikke ses på som et motstykke til FSB, fordi HT er bindeleddet mot sørsiden - og følgelig tilsvarer Hub-Link. FSB-linken er altså on-die på AMD64.

 

Hvor 200 MHz x 4 eller 5 LDT kommer fra vet jeg ikke, men om man regner på bitbredde og klokkefrekvens oppdager man fort at den egentlige kapasiteten bestemmes av hhv 1600 og 2000 MT (MegaTransfers). HT må altså være dualpumped i utgangspunktet, hvor LDT-multiplikatoren på 4 eller 5 kommer i tillegg. HTs bitbredde er jo 16 hver vei uavhengig av hverandre, altså 32 bits tilsammen.

 

1600 x 32 bits / 8 = 6,4 GB/s

2000 x 32 bits / 8 = 8 GB/s

Endret av Bob Ibsen
Lenke til kommentar
HyperTransport kan ikke ses på som et motstykke til FSB, fordi HT er bindeleddet mot sørsiden - og følgelig tilsvarer Hub-Link. FSB-linken er altså on-die på AMD64.

Jeg skrev kanskje at HT er ett motstykke til FSB? I så fall er det fordi jeg har ett rimelig avslappet forhold til dette :)

Ser heller ikke helt den prinsipielle forskjellen i om det sitter en on-die FSB link eller en northbridge kontroller. Om dette er en tradisjonell northbridge-soutbridge løsning eller ikke spiller etter min mening mindre rolle så lenge FSB og hypertransport begge retter seg mot de samme I/O enhetene.

 

cpuid.com sier f.eks.

The clock generator always drives the north bridge, and provides the reference frequency for the HyperTransport link between the north bridge and the CPU. The HyperTransport frequency can so be considered as the FSB, because the CPU uses this frequency to generate its own internal clock, through an internal multiplier.

post-222-1127759345_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Det han mener er vel at vi ikke bruker uttrykket FSB når vi snakker om nye hovedkort som kjører AMD.

Allikevel så kaller vi vel "motorveien" via North Bridge for FSB? Det blir jo det samme som å kalle et hus for et hus.

På AMD64 skal ikke uttrykket "Front Side Bus" eller "FSB" brukes i noen som helst sammenhenger. På AMD64 har man minnebussen og HyperTransport-bussen, og ingenting annet.

 

Bob-Ibsen: Hvor vidt brikkesettet på AMD64 utelukkende er en sørside eller ei kan jo diskuteres. Når man ser på f.eks nForce4 SLi 16x eller nForce 400/6100, så er jo det brikkesett med to brikker, der den såkalte nordsiden har nøyaktig samme funksjon som den tidligere nordsiden, bortsett fra at minnekontrolleren er tatt vekk.

Lenke til kommentar

el-asso: Mulig jeg feiltolket deg, det virket bare som om du regnet HT og FSB som ekvivalenter. FSB og HTT har bare til felles at de fungerer som selve "grunn-frekvensen", og i den sammenheng har ikke de øvrige HT-spesifikasjonene noen betydning.

 

At HT og FSB retter seg mot samme I/O-enheter er jeg ikke enig i. FSB binder CPU mot minnet i alle tilfeller, og HT (AMD) eller Hub-Link binder sørsiden til nordsiden. FSB dikterer altså ikke båndbredden mot sørsiden.

 

Edit: rettet noe.

Endret av Bob Ibsen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...