Gå til innhold

Forklar hva tele linsen gjør


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Gange zoom er en variabel størrelse, der reelt ikke kan brugs til noget.

 

F.eks. har et kamera der har 28-420 mm 15 x zomm, mens et kamera der har 35-420 kun har 12 x zoom - man kommer ikke nødvendigvis tættere på med 15 x zoom

 

Standarden er "omregnet til gammeldags" mm tele.

 

Her er omkring 80 mm det du ser med det blotte øje - alt derunder er vidvinkel (normalt ned til omkring 25-28 mm) og alt derover er telezoom.

 

Pt kører de fleste kompakt kameraer med stor zoom omregnet 28-420 mm. På spejlreleks skal du endvidere tage hensyn til en cropfaktor fordi sensoren er mindre end gammeldags 35 mm film (den er på 350D 1,6 som du ganger mm angivet på linsen med)

 

hvis du vil vide mere, så må du have fat i din lokale bibliotekar ! han kan sikkert anvise nogle bøger om optiks opbygning m.m.

Endret av Kigulu
Lenke til kommentar

:yes: det er deromkring linsen skal hedde (jeg er ikke helt sikker på tallet - kun ca.)

 

Men ... for lige at komplicere det lidt er der jo Cropfaktoren som de 50 mm skal ganges med for at få den reelle brændvidde altså 50 mm x 1,6 = 80

 

Og nu har jeg jo slået på tromme for at regne med den reelle/ omregnede brændvidde ...

Endret av Kigulu
Lenke til kommentar

Normalobjektivet, som er omtrent det du skal se med øyet, er regnet for å være 50mm for filmkamera(35mm). For digitalkamera med mindre sensor kan du regne med cropfaktoren, men du ganger ikke med cropfaktoren, men deler med den, altså 50mm/1.6 =~ 31mm

 

Eller man kan bruke den gamle regelen om at normalobjektivets størrelse tilsvarer diagonalen på filmplanet.

 

For å komplisere det litt er normalobjektivstørrelsen "funnet" ved at man har så stor film, så stort bilde, og så stor betraktningsavstand. Hadde man økt størrelsen på bildet og/eller redusert betraktningsavstanden ville det vi i dag regner som vidvinkel ha blitt regnet som normalobjektiv.

Lenke til kommentar
DET lyder mystik - alle andre steder ganger man jo for at få den omregnede brændvidde - så vidt jeg har forstået også ved vidvinkel ...

 

Men hvis du er 100% sikker i din sag, så skal jeg nok Lytte :hmm:

Det er riktig som medi8or sier. Man ganger når man skal fra digital til analog, men da er det jo naturlig og dele når man går motsatt vei.

 

50 mm på analog (35mm) tilsvarer utsnitt som 31,25mm på digital med 1,6 cropfaktor, og er det som er ansett som "normal" (det du ser med øyet) utsnitt.

Lenke til kommentar

Jeg sad med min canon 50mm der betegnes om "normal optik" og da jeg kiggede i den var det jeg så nogenlunde samme størrelse som det "det andet øje" så ... så tænkte jeg den er go nok og gangede op som sædvanligt :cry:

 

Hmm :hmm: men når i insisterer så beklager jeg at have fejlinformeret ... men er da også lidt glad fordi jeg har lært noget, og fordi den slags fejl bliver fanget - det gør jo stedet mere troværdigt :w00t:

Lenke til kommentar
Kan noen her tegne og forklare hva tele linser gjør?

Vet ikke om det var det Kaffi mente, men er det noen som kan forklare det fysiske rundt hvordan en linse fungerer. Hvordan og hvorfor den får en forstørrende effekt ?

 

 

/me håper fysikklæreren hans ikke leser denne posten :blush:

Lenke til kommentar

Lyset går betydelig saktere i glass enn i luft, dermed bøyes lyset av når det treffer en glassflate (tenk på en skiløper som kjører skrått inn på et felt med sand, han vil svinge når den første skien treffer sanden, hvis han kjører vinkelrett inn på sanden så svinger han ikke siden begge skiene treffer samtidig). Hvor mye lyset brytes avhenger av vinkelen det treffer glasset og egenskapene til glasset. Siden en linse har en bøyd overflate så vil lyset brytes forskjellig på de forskjellige delene av linsa dermed kan en linse samle eller spre lyset.

 

 

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/geoopt/refr.html

 

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase...opt/image4.html

Lenke til kommentar
Siden en linse har en bøyd overflate så vil lyset brytes forskjellig på de forskjellige delene av linsa dermed kan en linse samle eller spre lyset.

 

 

Og når lyset spres gir det en zoom effekt ?

 

Høres ut som det vil gi en digitalzoom effekt :dontgetit: men det blir kanskje slik at detaljer i lyset som CCD brikken ikke klarer å merke ved f.eks. 50mm blir spredd nok til at CCD brikken merker det ved f.eks. 200mm.

 

 

Likte web'en du linket til, mye bra stoff å lese på den.

Lenke til kommentar

Det er begrensninger for hvor mye kan kan forstørre før det blir bare grøt, vanligvis så vil lystapet være så stort at objektivet blir ubrukelig før man går tom for detaljer. Siden lyset blir spredt så vil bare litt av lyset treffe bildebrikken og dermed blir det fort mørkere når man forstørrer.

 

Hvor mye man teoretisk kan forstørre er avhengig av frekvensen på lyset og diameteren på objektivet.

Lenke til kommentar
DET lyder mystik - alle andre steder ganger man jo for at få den omregnede brændvidde - så vidt jeg har forstået også ved vidvinkel ...

 

Men hvis du er 100% sikker i din sag, så skal jeg nok Lytte  :hmm:

Det er riktig som medi8or sier. Man ganger når man skal fra digital til analog, men da er det jo naturlig og dele når man går motsatt vei.

 

50 mm på analog (35mm) tilsvarer utsnitt som 31,25mm på digital med 1,6 cropfaktor, og er det som er ansett som "normal" (det du ser med øyet) utsnitt.

 

Normalobjektivet, som er omtrent det du skal se med øyet, er regnet for å være 50mm for filmkamera(35mm). For digitalkamera med mindre sensor kan du regne med cropfaktoren, men du ganger ikke med cropfaktoren, men deler med den, altså 50mm/1.6 =~ 31mm.

 

 

Grekerne hadde svaret på "NORMALEN" for mer enn 2000 år siden.

Så vi må fram med kuleramma (husk batterier) og det vi lærte i mattetimen om Pythagoras.

Et "Normalobjektiv" regnes for å være lik diagonalen (hypotenusen) på bildebrikka (som medi8or sier).

På et 24x36 format er "normal-objektivet" satt til 50 mm (nøyaktiv utregnet er det 43,26)

(formelen er: høyde2 + bredde2 = kvadratrot av summen)

24x24 + 36x36 = 1872. Kvadratrot = 43.2666153 =~ 50 mm.

 

Så det er årsaken til SIGMA er kommet med en 30mm

(dette vil være tilnærmet "normal" på 22.5 x 15.0 mm sensorer).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...