Jump to content
Sign in to follow this  
password

Dell Inspiron 9300 - erfaringer

Recommended Posts

Heisann!

 

Har vært endel inne på forumet den siste tiden, med det formål å gjøre mitt valg av laptop enklere. Det har jeg forsåvidt klart også, og på nåværende tidspunkt har jeg Inspiron 9300 fra Dell i kikkertsiktet.

 

På dette forumet har jeg fått en god del informasjon om denne, og det er meget bra!!! Men det er en ting jeg savner, og det er en tråd som tar utgangspunkt i erfaringer folk har med Inspiron 9300, hvor det kan diskuteres rundt den aktuelle maskinen. Det jeg har funnet har vært spredt litt over alt.

 

Jeg kan tenke meg at det sikkert er flere enn meg som sitter og vurderer det samme kjøpet som meg, og som sitter med mange spørsmål.

Derfor mener jeg det hadde vært på plass med en skikkelig tråd rundt Inspiron 9300 hvor folk kan dele sine erfaringer og meninger, og helt sikkert hjelpe mange.

(En tråd som ikke munner ut i en ren "Duell-tråd")

 

Håper på posistive tilbakemeldinger...

 

=-)

 

 

 

Her er et sammedrag av mange av de gode svarene

 

Punkter som en bør tenke igjennom før en velger deler.

 

CPU - Raskere er bedre, men en 1.6 Ghz / 400 FSB kan lett gjøres om til 2.13 Ghz / 533 FSB. Her er en guide. Pinmod for 1.6 -> 2.13 Du MÅ kjøpe en 1.6 GHz / 400 FSB etterpå. Den som står i i9300 kan IKKE brukes til pinmod. Hvor mye ytelse du får fra feks 1.86 -> 2.13 er diskutert, men å gjøre om en 1.6 -> 2.13 er mye billigere enn å kjøpe en 2.13 fra Dell. PC`n klokker seg automatisk ned når masse kraft ikke trengs.

 

Skjermkort - Valget står mellom X300 og Go 6800. ALLE velger Go 6800 fordi det er mye bedre. Go 6800 kan overklokkes ganske lett med feks RivaTuner. Benchmark i Doom 3

 

Det er mulig å bytte fra X300 til Go 6800 senere.

 

Versjonen med X300 har fordelen av betydelig øket batteri-tid og mye lavere pris. Kan være bra alternativ for den som vil ha bærbar med stor/høyoppløselig skjerm, men som ikke skal bruke den til spill og krevende 3D applikasjoner

 

Overklokking av skjermkort (Go 6800): Fra fabrikk yter i9300 ca 3000 i 3Dmark05 score. Med opdaterte skjermdrivere (76.50 og lignende) kan man regne med +300 poeng. Med Nvidia verktøyet sine detekterte "Optimale frekvenser" + disse driverne, kan man regne med omkring 4000. Hardere overclocking vil i mange tilfelle kunne gi en score på godt 4500 uten problemer. Unntaksvis har noen få rapporert om ekstrem OC utover dette.

 

Overklokking av CPU går ikke, men en "pinmod" fungere, les over.

 

RAM - RAM - Det finnes 2x ram tilbud fra DELL, men de kommer og går. Mange velger 1 x 1024 fremfor 2 x 512 fordi det er lettere å oppgradere. Dual channel (2 x 512) gir kun/om noen marginal ytelsesøkning. Mange velger oppgradere med RAM-brikker fra andre, dvs kjøpt fra de vanlige nettbutikkene. De er gjerne betydelig billigere, og erfaringene med de gjengse fabrikatene er gode. Riktig type er:

533 Mhz PC2-4200 DDR2 200pin SODIMM LAPTOP MEMORY

 

Skjerm - Valget står mellom en med ekstremt høy oppløsning (1920x1200) og en med ikke fult så høy oppløsning (1440x900). Den med stor oppløsning har også en annen "finish" som gjør den meget god å se på. Mange i utlandet har hatt problemer med denne skjermen, men ingen i Norge enda. Kjøp den med høy oppløsning. Bytt fra 120dpi til 96 dpi for bedre bilde. Her er et bilde av "glossy" finish, som er på den med høy oppløsning. WUXGA

 

Batteri - Det finnes to batterityper. En 6 cell og en 9 cell. De koster like mye, men 9 cell veier litt mer og holder ganske mye lengre. Totalt ca 3 til 3 timer og 20 min.

 

Optisk drev - Dette kan byttes ut med standar slimline drev kjøpt på feks komplett.

 

Drivere - Til Go 6800 finnes det bra drivere på Llaptopvideo2go. Bruk DriverCleaner for å fjerne de gamle driverne. DriverCleaner

 

76.50 drivere til Go 6800. 76.50 drivere trykk feil mustast og "save target as"

 

INF fila som MÅ legges i mappa til driverne trykk feil mustast og "save target as" Da finner setup`en Go 6800.

 

Viktige drivere å få med når man installerer XP på nytt:

Dell Notebook System software, samt Intel Brikkesett drivere.

Kan være greitt også med Alps drivere som gir utvidet touchpad funksjonaliltet, og Quickset som gir en del hurtigvalgfunksjoner. (i tillegg til det vanlige:Video, lyd, nettverk, bluetooth… ). I noen tilfeller leverer Dell alle driverne på en CD, eller de må lastes ned fra Dell sine sider. På Dell sine sider er de oppdaterte driverne, så det er å foretrekke å laste de ned derfra. DELL

 

Dell - De har lagt inn mange programmer da du får PC`n. Mange velger å reinstallere og kun legge inn de nødvendige driverne etterpå. Dette er vel nettverk og noen få andre som Dell Notebook System og Itel Chipset drivere.

 

Priser - Dell sine priser går opp og ned og tilbudene kommer og går som hakka møkk. Ring Dell for de beste tilbudene.

 

Bagger/sekker - Targus Sport Deluxe, CaseLogic 15" og Dicota AluSlight passer. Det finnes nok flere også

 

 

 

Nyttige programmer for 9300:

 

I9kfanGUi: Gjør maskinen meget stille ved vanlig bruk. Last ned her

 

Centrino Hardware Control: Om du vil "undervolte" og få en kjøligere CPU, enda mindre viftebruk. Last ned her

 

Mobilemeter: For måling av strømforbruk ved batteridrift. Trykk feil musetast og velg "save target as"

 

CDBremse: For å redusere støyen ved DVD avspilling. Den går helt bananas uten :- ) Trykk feil musetast og velg "save target as"

 

Rivatuner for den avanserte overclocker. Forsåvodt enkelt å bruke, og gir mange muligheter. Last ned nederst på siden

 

Prime95 for "innbrenning av CPU", brukt for å teste stabililtet ved undervolting og overklokking. Trykk feil mustast og velg "save target as"

 

SuperPI, kjekt lite program som gir klar beskjed om din prosessorhastigheten er som den skal, du kan sammenligne dine resultater med andres på dette forumet. Last ned her

 

Noen mener at HD bråker. Disse kan bruke hd-tools fra hitachi. Acoustic management kan virkelig dempe støyen på harddisken din med 50% Trykk feil musetast og velg "save target as"

 

Negatvie ting med i9300

 

Størrelsen - Størrelsen det delte meninger om, men det er et faktum at mange avstår fra å velge 9300 pga størrelsen.

 

Mono lyd i opptak - En annen negativ ting som bør er at det ikke er stereoinngang for lydopptak fra eksterne kilder. Altså blir man tvunget til å kjøpe eksternt kort. (selve lydkortet er stereo, men selve inngangen er mono!!). Og dette i en "topp of the line" multimediemaskin!

 

Skjerm - Det har også vært endel klager på skjermen, selv om mange idag sier seg veldig fornøyd. Kanskje var det litt hysteri omkring dette i begynnelsen? Klagene går på ujevnt gjennomskinn av baklys i enkelte tilfeller, og også en slags "skimmer" på lyse farger, såkalte "sparkles". Kanskje man kan slå fast at skjermen har mange gode egenskaper, men at den ,fremdelst de nevnte problemer, neppe kan gjøre krav på å være noen verdensrekordskjerm.

 

Støy - Bråkete DVD stasjon har vært nevnt i noen tillfeller samt bråkete HD i andre tillfeller. Kan løses med software, men kanskje redusert ytelse som følge.

 

Bugs - Noen har problemer i FarCry, andre med å installere WoW. Dette sskyldes drivere og andre ganger HW. På Notebookforum finnes det stor sett løsninger på alle problemer.

 

Patcher/fix - Det har oppstått enkelte problemer i spill. Løsningen har til nå vært å laste ned de siste patchene til de enkelte spill. Dette har løst alle problemer til nå. FarCry er utsatt, men 1.3 (1.31) patchen løser problemet. Last ned 1.3 og 1.31 patch her

 

 

 

Dell Service Manual om skifting av harddisk og ram.

Dell service manual - ram Her

Dell service manual - harddisk Her

 

Takk til ols og Fredrik Larsen

Edited by password

Share this post


Link to post

Regner med at du har lest min "uoffisielle omtale".

Jeg er idag minst like fornøyd som da jeg åpnet pakken fra linjegods. Dette er en RÅ laptop. Ikke bare på utseende, men spesielt i ytelse. Det kan vitnes i de syke 3dmark-resultatene folk har oppnådd med denne maskinen.

Dersom du kan leve med størrelsen, ville jeg ikke ha tvilt engeng. INGEN andre leverandører vil gi deg mer ytelse for pengene. Jeg ga ca 17000 for min(se sigg), og den er intet annet enn fantastisk. Har problemfritt spilt både hl2 og doom3 med bra kvalitet(husker ikke detaljer).

DØNN stabil er den også(xp home), og jeg har hatt den på i ukesvis i strekk uten problemer. Har kun måttet skru den av på reise. Hvis ikke kunne jeg lett hatt en oppetid på hittil 2 måneder(and growing).

 

Obs! Oppgrader til UXGA-skjerm. Det vil du ikke angre på. Dessuten kan du da pisse på alle som disser deg for å ha en "stor og klumpete" laptop. ;)

Share this post


Link to post

Jeg er kjempe fornøyd med min hvertfall.Jeg har på den 24t.Krasjer ikke i det hele tatt.Skjermen på den latopen er rå + skjermkorte sefølgelig hvis du velger geforce 6800 :thumbup: Men jeg skal oppgradere mer ram,min er på 512mb.Det blir veldig lite hvis du har tenkt til å spille Half-Life2.Kjøp minimum 1GB.koster 1200,- for 1Gb kingstone minne fra mpx.no

Share this post


Link to post

Takk sålangt:-)

 

Jeg mener det ikke bør være noe problem med størrelsen, med tanke på hva en får. Har man den i en ryggsekk skulle man ikke bære seg i hjel! (Bærte mye mer uhendige saker og ting i militæret ja...)

 

Til Fredrik Larsen: Hvilke specs.hadde du tenkt å bestille?

Share this post


Link to post
Takk sålangt:-)

 

Jeg mener det ikke bør være noe problem med størrelsen, med tanke på hva en får. Har man den i en ryggsekk skulle man ikke bære seg i hjel! (Bærte mye mer uhendige saker og ting i militæret ja...)

 

Til Fredrik Larsen: Hvilke specs.hadde du tenkt å bestille?

Som jeg nettop sa:

17" WUXGA

P-M 1.86ghz

256mb ram

60gb 7200rpm :roll:

Share this post


Link to post

Du burde absolutt gå for mer en 256 mb ram, det minste jeg kunne tenkt meg er 512 mb på en pc som kjøpes nå, helst 1024mb!

Share this post


Link to post
Du burde absolutt gå for mer en 256 mb ram, det minste jeg kunne tenkt meg er 512 mb på en pc som kjøpes nå, helst 1024mb!

Folk kjøper maskiner fra Dell med minimum av RAM fordi Dell tar seg så godt betalt for den. Så kjøper de heller Kingston RAM fra Komplett til halve prisen. Penger spart...

 

Geir :)

Share this post


Link to post
Du burde absolutt gå for mer en 256 mb ram, det minste jeg kunne tenkt meg er 512 mb på en pc som kjøpes nå, helst 1024mb!

Folk kjøper maskiner fra Dell med minimum av RAM fordi Dell tar seg så godt betalt for den. Så kjøper de heller Kingston RAM fra Komplett til halve prisen. Penger spart...

 

Geir :)

Yep.

1x1024mb ram koster 1200kr ;)

Share this post


Link to post
Takk sålangt:-)

 

Jeg mener det ikke bør være noe problem med størrelsen, med tanke på hva en får. Har man den i en ryggsekk skulle man ikke bære seg i hjel! (Bærte mye mer uhendige saker og ting i militæret ja...)

 

Til Fredrik Larsen: Hvilke specs.hadde du tenkt å bestille?

Som jeg nettop sa:

17" WUXGA

P-M 1.86ghz

256mb ram

60gb 7200rpm :roll:

Skjermkort og DVD brenner eller ikke, og så lurer jeg også på hva slags pris du får, nøyaktig.

 

:-)

Share this post


Link to post

Intel® Pentium® M prosessor 750 (1.86 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB)

Microsoft® Windows® XP Home SP2

512MB 533MHz DDR2 SDRAM (2x256)

norsk - (QWERTY) - internt tastatur

256MB NVIDIA®

80GB (5400rpm) IDE harddisk (samme pris som 60gb 7200rpm, men man kan ikke velge det på siden så jeg bestiller over telefon)

Fixed intern 8X DVD / 24X CD-RW combo drive med Software

Intel® trådløs 2200 802.11b/g Mini PCI-kort

1 års henteservice (CAR - Collect og Return)

primært 9-celle 80 WHr batteri

ingen QuickSnap™

17" UltraSharp™ WUXGA

 

Delsum

16.627,50 kr

 

Total leveringskostnad

843,75 kr

 

Totalt beløp (inkl. porto)

17.471,25 kr

 

Samme oppsett for noen dager siden: (1285kr avslag-tilbud og gratis frakt)

15.626,- kr :no:

Håper jeg får denne prisen hvis jeg ringer en selger ;)

Edited by Fredrik Larsen

Share this post


Link to post

Skal prøve :!:

Alt er samme konfigurasjon bortsett fra det jeg har skrevet i parentes.

 

Standard (ingen basispakke) og "Mobil kraftpakke med widescreen"-pakke (2x256mb ram, dvd/cd-rw)

17.471,25 kr

 

InspironTM 9300 (#2)

Overlegen bærbar multimediamaskin med widescreen -- 18.146,- (1x1024mb ram, dvd-brenner)

 

InspironTM 9300 (#3)

Ekstrem multimediaopplevelse med widescreen -- 19.331,- (1x1024mb ram, dvd-brenner)

 

Oppsett 2 er helt klart mest lønnsomt.

Edited by Fredrik Larsen

Share this post


Link to post
Fredrik:

Du burde konfigurere oppsettet ditt ved alle tre basispakkene. Du kommer til å få helt forskjellige priser! ;)

Skulle akkurat til å nevne at kanskje dette kunne hjelpe på prisen.

Men uansett skal jeg si veldig mange ganger takk til deg Sven-O, som i en eller annen tråd nevnte dette, for ellers kunne jeg brått ha bajsa på leggen!!!

:thumbup:

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...