Jump to content
Sign in to follow this  
flemmz

PAL vs NTSC... og... kjøpe kamera i USA?

Recommended Posts

idag tar nesten alle tv`er og datamaskiner NTSC. Er det noen ulemper jeg ikke

kommer på med å kjøpe et NTSC kamera? er det noe å merke idag?

jeg har tenkt og tenkt men komer ikke på hva jeg ev.kommer til å merke iforhold

ved å bytte til NTSC kamera.

(grunnen er vel at jeg skal på en liten tur og har funnet ei sjappe som selger Panasonic DVC-30 til 12000,-nok ) ;)

Share this post


Link to post

Du vil ikke ønske å kjøpe NTSC.

NTSC har mindre fargerom enn PAL.

NTSC har 525 linjer, PAL har 625 (dårligere vertikal oppløsning, selv om horisontal oppløsning vil være like god).

Share this post


Link to post

er dette merkbart? det skal jo være lik oppløsning selv om tv signalet i utgangspunktet blir lest inn i ntsc linjer? har enda ikke sett noen sammenligning, dette må jeg komme tilbunns i.....

Share this post


Link to post
Annonse

SkizOr - kan du forklare? Jeg er absolutt ingen ekspert og har bare lyst til å lære. For meg lød det rart at NTSC som har mindre fargerom enn PAL gir mer blasse farger. Kan du forklare? Det er jo på NTSC man får "Out of gammut" i Photoshop.

Share this post


Link to post

hei.. i premiere har jo ntsc flere frames enn pal.. og så vidt jeg veit kjører ntsc på 60Hz mens pal kjører på 50.. trur at kvaliteten på ntsc skal vere hakket bedre.. er ikke ekspert men kan sikkert sjekke ut dette med linjer også når jeg kommer hjem fra skolen..

Share this post


Link to post

Min DVD spiller og TV viser NTSC med mye blassere farver enn PAL. Jeg tror årsaken er at NTSC og PAL har forskjellig gamma. Så jeg kan velge mellom gode farver eller gode bevegelser, men kan ikke ha begge.

 

Hvor vanlig det problemet er vet jeg ikke, men du kan ikke forvente at NTSC alltid vil gi like god kvalitet som PAL.

Edited by Kristallo

Share this post


Link to post

Er enig i det med oppdateringen, PAL kjører 25 fps, NTSC 29.97 (eller noe veldig nært). Men jeg har ikke hørt alvorlig kritikk mot oppdateringshastigheten i PAL, den oppfattes som tilstrekkelig for de fleste, derimot er det mange NTSC brukere som ergrer seg over fargerommet de mister.

Share this post


Link to post

NTSC ble før, spøkefullt, kalt Never Twice the Same Color :!:

 

Men det største problemet med fargene er nok ordnet. Men blassere farger vil du nok fortsatt oppleve.

Share this post


Link to post

men hvor skjer konverteringen til NTSC, ettersom jeg forstår er det bare firmware så er forskjell. Lagringen på DV tapen er lik, men avspillingen gjøres gjennom firmware Codec. De fleste som legger dette inn på maskin og legger den videre på plater opplever ikke forskjell eller???? dette er tenking høyt.... husket bare problemer med tv utgangen på et stillbilde kamera, og der var det base å flashe firmware med PAL. :hmm:

Share this post


Link to post

Siden gamma er forskjellig på NTSC og PAL så må både TVen og DVD spilleren kunne konvertere gammaen korrekt. Hvis du har en PAL TV så er det ikke sikkert den vil vise korrekt gamma på NTSC signaler fordi de kansje bruker fosfor med andre egenskaper på modeller som selges i land hvor de bruker NTSC.

 

Du kan i allefall ikke være helt sikker på å spille av en NTSC DVD å få optimalt resultat. Du kan bruke NTSC til PAL konverteren i DVD spilleren og farvene blir helt fine men bevegelsene blir ikke perfekte.

Edited by Kristallo

Share this post


Link to post

To viktige ting å ta hensyn til:

- NTSC og PAL har ulik oppløsning og lagres forskjellig på tapen. En tape som er innspilt på et NTSC-kamera kan ikke spilles av på et PAL-kamera.

- Eventuell analog inngang på et NTSC-kamera vil ikke kunne brukes på et PAL-signal.

Share this post


Link to post

Jeg skulle så inderlig, inderlig, inderlig ha ønsket at det kunne ha blitt en sticker på denne tråden. Under normale forhold vil det ta en uke før neste spørsmål om "kjøpe NTSC kamera i USA" kommer opp, siden det er påske så får jeg vel strekke det til 2 uker - men da er garantert spørsmålet der igjen...

Share this post


Link to post

Nei, det er ikke forskjell på fargeinformasjonen i NTSC kompositt videosignal hvis man sammenligner det med ett tilsvarende PAL videosignal.

 

Kjøper man ett videokamera i USA vil du for det første ende opp med ett kamera som du ikke kan koble direkte til de fleste tv'er nettopp fordi de ikke takler 60Hz (PAL er 50Hz). Mange nyere tv'er kan vise 60Hz PAL, og vil da også kunne vise NTSC når du overfører videosignalet ved bruk av video/svideo. Men som sagt, det er fremdeles MANGE tv'er der ute som IKKE kan vise 60Hz videosignal.

 

Når en 50Hz PAL tv settes i 60Hz PAL modus, så vil bildet noen ganger tilsynelatende endre lysstyrke og fargegjengivelsen være noe annerledes. Dette er kun pga hvordan en TV rent teknisk reproduserer videosignalet ditt på CRT'en, og har ikke noe med hvordan video er lagret på DV kassetten eller hvordan bildet overføres i signalkabelen til tv'en.

Jeg har selv en Sony Trinitron 50Hz 4:3 TV og jeg har ikke dette problemet ved 60Hz PAL, men jeg har sett andre tv'er i samme prisklasse fra andre produsenter som sliter litt med dette.

 

Dette kan sammenlignes litt med hvordan bildet blir lyssterkere og tilsynelatende får økt kontrast når en 4:3 tv settes i 16:9 modus. Bildet blir 'skviset' sammen og man 'klemmer inn' videobildet inn på ett mindre areal enn normalt.

 

 

PAL DV: 720x576 - 50Hz (25 fps) - 1.067 pixel aspect ratio

NTSC DV: 720x480 - 60Hz (30fps) - 0.9 pixel aspect ratio

 

NTSC har litt lavere oppløsning enn PAL, men høyere antall frames per sekund.

 

Angående PAL vs NTSC fargegjengivelse: at PAL har bedre farger enn NTSC stemmer ikke. Nettopp fordi dette IKKE gjelder ved annet enn RF modulering av tv-signaler (kabel-tv/bakkenett og f.eks VHS).

 

Digitale video-streams (satellitt og digital kabeltv (DVB), DV, mpeg, HDV, osv osv), video (composite) / svideo (Y/C) og RGB overføring .... alle har identisk fargeinformasjon uansett om det er PAL eller NTSC.

 

Konklusjon: PAL DV eller NTSC DV ... tja hva foretrekker du selv? Høyere fps? Eller litt høyere oppløsning?

 

edit: fjernet linken til ekstern tråd, og limte inn informasjonen i denne posten istedet

Edited by SUiCiDE_COMMANdO

Share this post


Link to post

Jeg må si jeg er litt skeptisk til NTSC når man bor her i Norge. Å få videoen inn på maskina for redigering går jo greit, men det er når man skal ha det ut at det blir vanskelig. Man har altså gjort ferdig prosjektet i 30 (OK, da 29,97) fps, og er klar for å brenne. Greit nok at de fleste DVD-spillere som selges i dag støtter NTSC greit. Men de fleste som driver med dette lager ikke bare til seg selv, men sender filmer fra podenes viktige og mindre viktige hendelser rundt til besteforeldre, onkler og tanter osv.

 

Så kommer bestemor Olga på banen, som ikke har DVD, men bare VHS. Så blir det et himla styr å få eksportert til VHS, noe som hadde vært såre enkelt hvis man hadde et PAL-opptak. Og så har vi Onkel Oscar som kjøpte DVD-spiller på tilbud for tre år siden, og den klarer ikke NTSC.

 

Jeg tror det er utfordring nok å få brent ut en DVD som virker overalt uten at man skal gjøre det enda mer vanskelig. :nei:

 

Edit: Leif.

Edited by hilram

Share this post


Link to post

Nja, så ille er det da ikke

 

Det finnes to meget greie metoder for å konvertere digital video fra NTSC til PAL.

 

1) Justere ned framerate fra 29.97 FPS til 25 FPS (Premier Pro: Interpret Footage), samt justere ned samplerate på audio tilsvarende. F.eks benytter du 48kHz samplerate, skal resultatet bli 40,04kHz.

Denne metoden gjør at video og audio avspilles ca 17% saktere enn normalt. Det vil være synlig, men ikke spesielt mye. Man vil altså ikke legge merke til det med mindre man blir gjort oppmerksom på det. Når det gjelder audio så vil man høre at pitchen er lavere enn normalt. Man kan kompensere for tap av pitch ved å bruke en PitchShifter, og øke toneleiet med 2 semitoner og -35 cent. Dette tilsvarer en pitchøkning på ca 10%. Høyere enn dette burde man ikke gå for å unngå forringelse av lydkvaliteten.

 

2) Redusere antall frames i videostreamen slik at man sitter igjen med 25 FPS (man fjerner ca hver 5. frame). Dette er en destruktiv metode, og man kan lett se at det mangler frames når det er bevegelse i bildet. Fordelen med denne metoden er at forholdet til tid er det samme som ved originalen, så man trenger ikke gjøre noe med lyden.

 

Ved begge metodene så må man også skalere høyden på bildet med 120%. Dette fordi NTSC bare har 480 linjer, og PAL har 576.

Edited by SUiCiDE_COMMANdO

Share this post


Link to post

Det er kanskje en grunn til at HD er på vei inn i usa/japan tidligere enn her på berget eller i europa generellt sett.... :whistle: kvalitet kan vel sies å være stikkordet...

Share this post


Link to post

Hvordan blir det med HDV, blir det forskjelle der om det er PAL eller NTSC da?

 

Alle modelene som komme ut som er hdv har en NTSC versjon og en PAL versjon,

er dette fordi en del av disse kameraene har bakover muligheter, (ta opp i vanlig dv).?

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...