Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hva betyr RPE9 og RPE10? Jepp, 100% noob question.

Rated perception of effort. Ein vurdering du sjølv gjer av kor mange repetisjonar du klarar. Skalaen går opp til 10. Jo høgare du kjem, jo færre repetisjonar har du igjen på eit sett. Dette går ikkje på ei heil økt eller over fleire seriar, det er kun snakk om det settet du er i gang med.

 

Ved RPE9 har du 1-2 repetisjonar igjen før failure, ved RPE10 er det absolutt siste du får ut og neste vil bli failure.

Det er sjølvsagt eit spørsmål om kor god og ærleg ein er til å vurdere det. Det du trur er RPE9 kan kanskje vere RPE10, eller RPE10 er failure.

Lenke til kommentar

Eh, ja?!

Sykt kult det du er med på for tiden! Ganske misunnelig. :)

I fix. :) Innrømmer selv at det er utrolig spennende for tiden, ekstremt tidskrevende skolemessig, men er jo det jeg selv har valgt. Satser på å få lagt ut deler av dette innen helgen.

 

Når det kommer til "failure" som det er snakk om her så har jeg lyst å nevne raskt :

 

Meningen er å skape et metabolsk stress for muskler, jo større den er jo bedre er resultatet, jeg følger nå oppsettet til noen bodybuildere som igjen følger OT sitt 6-split, hvor jeg deler inn i totalt 6 økter (altså 6 ganger i uken hvor hver muskelgruppe blir stimulert) og jo større metabolsk stress man utsetter muskelen for jo større restusjonstid trenger man slik andre her nevner, men herregud resultatet blir som natt og dag kontra andre programmer hvor man deler opp i f.eks 2 muskelgrupper i en økt.

 

Litteraturen gir delvis motstridene svar da genetikk selvsagt spiller en stor rolle, så det er ikke 100% fasitsvar på hvilket treningsprogram eller intensivitet som er best for han/henne men mest tyder på at man skal utsette muskelen for et maks metabolsk stress for en maks økning i hypertrofi, og her har vi flere metoder som fungerer bedre for noen og verre for andre.

 

Et mer perfekt eksempel kan man ikke finne enn på 70-tallet når Arnold Swarzenegger himself sleit ut et par dusin treningspartnere som håpet å oppnå samme progresjon som han ved å følge treningens hans til punkt og prikke, her må det rett og slett eksperimentering til, ofte over en lengre tidsperiode for å finne et program som du både trives med(må være moro) og samtidig gi den ønskende effekten, dette kan ta veldig lang tid for noen og mindre tid for andre.

 

Videre:

Men "unge mosjonister" som ønsker å bygge muskler har et annet syn på hvor hardt det innebærer å trene til fullstendig utmattelse, jeg er all down for å presse seg til det aller ytterste; man må rett og slett ha en "alt eller ingenting" fokus på trening. Edit: Så kan jeg selvsagt nevne at restusjon er ekstremt viktig, og det å holde fokus - føler du deg overtrent/småsyk/sliten - lytt til kroppen, men det er igjen veldig vanskelig når hodet vil noe annet, og variasjon som regel skader aldri. :)

 

Nå har jeg nevnt det et par ganger før men nå nevner dette igjen: Jeg la om til 6-split i September som har fokus på en intensivitet på ca. 75-85% RM; 30-50sek, SP= 60-120sek x 24 serier fordelt på 6-15reps. , som er samme som en toppidretts-utøver styrkeprogram kjører, dette er ekstremt tungt mental og fysisk, så orker ikke engang å drekke lengre, blir som regel xbox & soving i helgene.

Endret av Dukien
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvorfor ikke gjøre begge (ikke nødvendigvis på samme dag)? Ikke noe stress å kjøre utfall+markløft på samme dag.

Kjører Stronglift 5x5, og der er det knebøy hver treningsdag. (og trening annenhver dag). Markløft er da annenhver treningsdag.

 

Med tanke på hvile. Hvor lurt er det å ta knebøy/belgisk utfall hver økt? (Annenhver dag)

Lenke til kommentar

Ja, den fungerte bedre enn jack3d for meg. Men blir ekstremt sliten og død etter trening hvis jeg tar en "stor" dose.

Det er jo fordi du svir av hele glykogenlagret ditt :p

Jeg testa Craze nettopp og er meget positivt overrasket. Ingen teite bieffekter som kløe i trynet, speedfingre, tanntygging e.l.

Eneste jeg opplevde var at jeg var mer enn normalt fokusert på trening samt at jeg hadde mer kontroll på bevegelser og jeg dro mer vekt. Sistnevnte kan fort tilskrives placebo og dertil en følt ekstra styrke, men den kjøper jeg :p

 

Gogo Craze :thumbup:

Lenke til kommentar

Kjører Stronglift 5x5, og der er det knebøy hver treningsdag. (og trening annenhver dag). Markløft er da annenhver treningsdag.

 

Med tanke på hvile. Hvor lurt er det å ta knebøy/belgisk utfall hver økt? (Annenhver dag)

Stronglifts 5x5 er jo synonymt med knebøy. Starter du med stanga får du grei tid til å lære deg teknikk. Kjekt om du har noen til å lære deg også.

Belgisk utfall er ikke noe å anbefale. :tease:

Endret av wingeer
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Stronglifts 5x5 er jo synonymt med knebøy. Starter du med stanga får du grei tid til å lære deg teknikk. Kjekt om du har noen til å lære deg også.

Belgisk utfall er ikke noe å anbefale. :tease:

Hehe, okay. Hvorfor er ikke det å anbefale?

 

Ja, skjønner Stronglift bygger rundt Knebøy, men bør ikke musklene få hvile?

Lenke til kommentar

Prøv å google Belgisk utfall :w00t:

 

 

men bør ikke musklene få hvile?

Muskler trenger ikke hvile, nervesystemet gjør det.

Dvs 48 timer er nok, og bedre trent man er kortere blir denne tiden man må hvile.

Dvs helt ned i 24 timer.

Bruker man dop kan den kortes ned til flere økter pr dag / les bodybuildere i bladet FLEX.

 

Men kjører du styrkeprogram og trener 1-2-3rep så kan det kreve lenger hvile igjen en 48 timer da det belaster nervesystemet mer.

Endret av War
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...