Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Snylte på andres trådløse nett?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Eg hadde nok sikkert naska litt linja visst eg hadde funne eit usikra nett, men ikkje til voldsomme ting som massiv nedlasting e.l.

Men visst eg hadde hatt trådlaust nett som nokon hadde naska (massivt) frå, så hadde eg blitt rimelig forbanna på vedkomande! Men inga problem med vanleg surfing, epost og slike ting.

Mangen (som meg) som sikkert ikkje veit korlies ein skal kryptera trådlaust nettverk. Men visst eg hadde hatt problem med folk som hadde stjelt frå linja mi, så hadde eg vel kontakta leverandøren av nettet. Verre er det vel ikkje?

Lenke til kommentar
Oki.. nok en som mener det finnes en LOV mot dette. Kom gjerne med link om du finner den loven.

Så du mener det er lov å "hacke" seg inn på andres LAN? Finn gjerne en link hvor det står at det er lov.............

Du kan gjerne komme med argumenter for at hvis vinduet står oppe så er det bare å gå inn. Så hvis det er enkelt å komme seg inn på andres LAN så er det greit. Er det vanskelig så er det hacking??? Bare spør.........

Tror du blander hacking og cracking litt her..

 

cracking er destruktive handlinger mot andre sine nettverk. Det er fordi det er destruktivt det er ulovlig. Hacking er ikke destruktivt. Det ødelegger ingenting, snoker ikke i andre sine private ting (noe som også er ulovlig).

 

Det vi snakker om er å låne overskuddskapasitet til lovlige oppgaver, og ikke til ulovlige oppgaver.

 

Vi snakker heller ikke om innbrudd i andres hus. Kun å låne deler av et produkt som andre har lagt fra seg på et offentlig sted. Trolig også helt ubemerket.

 

Nå har jeg allerede sammenlignet med å låne en ledig avis, og det er vel egentlig den beste sammenligningen jeg kommer på. Evt. kan jeg si: Låne den delen av avisa som ikke blir lest i øyeblikket. Men som jeg har nevnt før, følg kardemommeloven: Spør dersom det ser ut som eieren kan komme til å ville lese den. F.eks om den ligger ved siden av han på en benk. Men er avisa forlatt (ligger på en rasteplass) så kan du fritt lese avisa til eieren kommer tilbake. Eller på venterommet til tannlegen. Les så mye du vil, selv om det er tannlegen sin avis/blad. Produktet som tannlegen har kjøpt og betalt for ligger åpent og tilgjengelig på et offentlig sted. Akkurtat som en drøss med trådløse nettverk. Akkurat som på nettverket bør du holde deg til kardemommeloven og ikke sette deg på hele bunken av blader som ligger på venterommet slik at andre ikke får lest bladene. Vær snill og grei og benytt deg gjerne av den åpne tjenesten om du vil.

Lenke til kommentar
Nå har jeg allerede sammenlignet med å låne en ledig avis, og det er vel egentlig den beste sammenligningen jeg kommer på.

siden jeg ikke har klart å forlate tråden riktig enda vil jeg dra frem min trikke sammenligning igjen. En som sniker på trikken låner stort sett bare ledig kapasitet, som de andre betalende kundene betaler for. Og bare veldig sjelden hindrer en sniker at en betalende kunde ikke får plass på trikken. Men det er jo noe som normalt sett ikke er akseptert.

Lenke til kommentar

Jeg ser ikke hvorfor dette blir mindre ulovlig "bare fordi det ikke er til bry"?

 

Hvis man bruker linja til noen, er man sannsynligvis inne på LAN'et til noen og dette er stort fy-fy.

 

Det at eieren ikke bruker hele sin kapasitet ut rettferdiggjør ikke at hvermansen skal ha lov til å gå forbi bedriftshemmeligheter for å bruke ressursen.

Lenke til kommentar

Løsøregjenstand er jo greit, hvis du faktisk går inn og tafser på routeren, men i dette tilfellet ville jeg gjerne sagt at lufta er for alle :)

men enig med sim1 også.....følg kardemommeloven..

Er også enig med dem som mener at man burde identifisere seg når man bruker andres nett, trenger ikke legge igjen navn og fødselsnummer, men bare littegranne, så dem vet at man er der\har vært der.

så får det bli opp til eieren av det trådløse nettverket å bedømme om han vil gjøre de nødvendige tiltak for å sikre evt overskuddskapasitet.

 

nå fikk jeg litt assosiasjoner til det å lese avisa\forum på jobben sin linje, eller på overtid...er jo ikke det som er meningen, men blir likevel brukt til det...men det er en helt annen diskusjon ;)

Lenke til kommentar
Jeg mener det står i loven et sted, at selv om vinduet er åpent er det snakk om innbrudd eller ferdsel på privat eiendom uten rett.

 

_

johanf

Selvfølgelig er det en lov mot det! Hvorfor anmelder så mange bedrifter datainnbrudd til Økokrim hvis det var lov å gjøre det? ;)

Her er du på ville veier. Datainnbrudd er ikke låning av andres internettlinjer, men å snoke i bedriftsinterne dokumenter. Sammenlign det med å gå inn på arkivrommet til en fremmed bedrift i åpningstiden og begynne å snoke i papierene der. Det er klart ulovlig, ikke fordi du er i bedriftens lokaler som kunde, men fordi du bedriver ulovlig virksomhet der.

Lenke til kommentar
Står tydelig i paragraf 261 at den som bruker en løsøre gjenstand (les: trådløs router aksesspunkt)..... Som påfører den berettige et tap (les båndbredde, økonomisk)....

 

Straffelovens § 261 kommer ikke til anvendelse her da det ikke dreier seg om løsøre. Løsøre er kun fysisk håndgripelige ting, ikke radiosignaler ol. Dette var bl.a. grunnen til at § 262 om dekoding av tv-signaler ble vedtatt. Folk som brukte pirat-dekodere til Canal+ eller hva det måtte være, kunne ikke straffes for ulovlig tilegnelse av løsøre etter § 261 siden signalene ikke var løsøre.

 

Dersom en derimot skaffer seg tilgang til et kryptert nett kan det tenkes at dette er straffbart etter straffeloven § 262 og - dersom dette medfører endring av data i et LAN - straffbart som skadevert etter straffeloven § 291.

Endret av roolf
Lenke til kommentar
Noen har ikke åpne nett fordi de er greie, men fordi de er dumme/ikke har peiling på sikkerhet. Som regel er ikke låning av det åpne nettet til ulempe for disse, men hvis noen utnytter slike plagsomt mye så er det egentlig deres problem. Da får de skaffe seg kompetanse som kan fjerne denne ulempen .. og det vil jo ikke de som låner litt kapasitet fra dem .. ergo: Benytt kardemommeloven. Vær snill og grei så vil det fortsatt være flust av åpne nett.

Man er ikke dum fordi man ikke kan alt om trådløs kryptering ;)

 

Har nettop satt opp trådløst accespunkt, men har ikke tenkt på at folk kan "snylte".. Betyr det at jeg er dom, og ikke kan noe som helt om pc?

 

 

btw, noen som kan forklare meg hvordan jeg setter opp en kryptering? Ta det over pm, så det ikke blir for mye OT.

Lenke til kommentar

Lugmeister: Imponerende utklipp fra lovverket. Er ikke helt sikker på hvordan dette vil bli tolket i retten, men følger man kardemommeloven vil man ikke gi hverken økonomiske tap eller tap av brukt båndbredde. (Eks. hvis en bedrift bruker 0,2Mbit/s i snitt av sin 4Mbit/s linje og du låner 0,2Mbit/s.) Tviler på at kunden eller internettilbyderen kan påberope seg særlige tap.

 

Blir vel nesten som å ha TV uten å betale NRK-lisens... (Forresten både det og nasjonalt dekkende bredbånd burde vært en del av den statlige infrastrukturen i denne Lilletuns IT-nasjon og dermed dekket over statsbudsjettet.. men det er vel for mye å håpe på)

 

Jaja.. følg i hvertfall kardemommeloven om dere skulle finne på å bryte noen av de nevnte lovene.

Lenke til kommentar

Jeg hadde overhodet ikke hatt noe problem med å "stjele" litt båndbredde fra andres linjer, men hvem gidder vel å kjøre med pc for å få gratis internett?!

 

Så lenge du ikke bryter deg inn, men bare "kobler deg på" synes jeg det er helt greit. Benytter du muligheten til å bedrive ulovligheter er det ikke greit!

 

Folk må lære seg å sette opp et sikkert trådløst nett, istedenfor å bare å bedrive "plug'n play"!

 

Hadde det vært naboen det var snakk om, hadde jeg nok ringt på og informert dem, evt. hjulpet dem med å sikre nettet.

 

Ellers kan ikke dette sammenlignes med løsøre, da det ikke er noe som blir borte eller nødvendigvis skaper ekstrautgifter for eier (ikke bland dette sammen med diverse forsikringer og slikt nå da...).

 

Edit: Ble det ikke bestemt at dette var fullt lovlig i USA? Å bruke USA som eksempel er selvfølgelig ikke noen fasit, så ikke bland inn dette heller.

Endret av MaxCPU
Lenke til kommentar

blæ.. du kunne vel blitt så sint du bare ville (doggagånn), men om det hadde holdt i ein rettsak?

 

Har du gått i fra hus eller bil med vidopne vindauge, betyr ikkje det at gud å Herrman har låvt å gå inn...

 

Måtte den dagen komma, då nokon av dei som tilbyr "Gratis Internett i luften" føler seg krenka! Måtte den eller desse klara å dokumentera eit at dei har blitt påført eit tap. Dra det inn i rettsvesenet (..vesen er ein tøff måte å avslutta eit ord eller namn på. Akkurat som ..verk) så kanskje vi får ein ny paragraf?

Lenke til kommentar

Når jeg eier et trådløst nettverk er dette min private eiendom. Jeg har betalt for å få en gitt hastighet disponibelt til enhver tid.

Dersom noen andre bruker en tjeneste jeg har kjøpt og betalt for uten min tillatelse er det i beste fall umoralsk, antakelig vil det i en rettsak kunne sammenlignes med tyveri og innbrudd, i dette tilfellet antakelig også brudd på lov om personvern.

At ikke lån av noen Mbits får noen konsekvenser for eieren av nettverket er ikke annet en en formildende omstendighet, det rører ikke ved det prinsippielle.

 

Til sammenlikning kan en si at det er ok å snike på bussen, den går jo uansett om jeg betaler eller ikke.

Lenke til kommentar

Dette er den mest tåpelige diskusjonen jeg har sett her på lenge.

 

Ikke nok med at den er tåpelig, men den bekrefter bare en del myter om etikk og forhold til lovverk blant en del databrukere.

 

Jeg liker ikke at andre bruker mitt nett, og bruker ikke andres uten tillatelse.

Lenke til kommentar

1: ikke alle har super peiling på data og vet ikke hvordan de kan beskytte trådløst nettet sitt.

 

2: det er umoralsk, det er som og lese avisa til naboen og legge den i postkassa hans når du er ferdig.

 

3: du kan heller prøve og gå til naboen din og si til han at nettverket hans er utsatt, si at du har modem og spør pent om du kan låne linja til lett surfing mot at du beskytter nettet hans.

 

4: tror også det er ulovlig.

 

Greit at det er naboens feil at nettet ligger åpent, men du trenger ikke og gjøre det værre.

 

Problemene kan komme fort etterhvert.

1: naboen din lærer seg med trådløst nett, i værste grad finner ut at du har brukt linja hans.

 

2: han krypterer og sikrer nettet sitt og du sitter med 1stk nettverks kort og kanskje 1stk utvendig antenne.

 

Om du mot all formodning skulle gjøre det må du i hvertfall ikke bruke linja til annet en mail og lett web browsing.

 

 

Satt også og tenkte litt på om tråden kanskje var litt på kanten av retningslinjene her.

 

For hvis det er ulovlig så ber du oss si om du skal gjøre noe ulovlig eller la være.

 

hadde jeg hatt modem hadde jeg kommet til og snakket pent med naboen og spurt om jeg kunne få benytte linja.

 

 

Edit: leste litt mer lengre opp.

Det er selvfølgelig lover mot og bryte seg inn på andres eiendom.

For og sette det på spissen er det nesten som og tjuvkoble seg på naboens telefon og ringe til venner og bekjente, dette blir ikke helt det samme, men det likker i hvertfall i samme kategori.

 

og skjønner heller ikke hvorfor så mange her oppfordrer til og koble seg til og benytte seg av nettet hans.

 

Han ber kanskje om data inbrudd når han ikke sikrer nettet sitt, men det er uansett umoralsk og etter mitt syn ulovlig.

Endret av tozer
Lenke til kommentar
Dette hadde eg gjort med en gang, uten tvil, det er ikke ulovlig så lenge du ikke gjør annet "snusk" enn lovlig surfing, det ulovlige begynner om du tar deg inn på dems pc'er.. så bare kjør på, men vær obs på at plutselig ktypterer de og da sitter du der med nettverkskort og ingen internett, så hvorfor ikke spandere på seg 350,- så har du eget net?? :w00t:

E det ikke ulovlig? ehh..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...