Gå til innhold

Hva leser du nå og hvordan går det liksom


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 3 uker senere...

Jeg holder også på med Dantes Guddommelige Komedie. Jeg er ca. halvveis i Purgatorio, men har ikke kjemperask progresjon. Synes det er veldig vakkert, men ganske tungt å fordøye. Den oversettelsen du posta så hakket enklere ut enn den jeg har lest hittil (Henry W. Longfellow). Jeg skal sjekke den ut. Den Guddommelige Komedie og Det Nye Testamentet er verk jeg arbeider med, og har planer om å fullføre "på sikt", fordi jeg "føler at jeg burde", men det blir veldig rykk-og-napp-lesing.

 

Derimot har jeg nylig startet Kafkas Prosessen, og den virker lovende så langt. :)

Lenke til kommentar

Uten forklarende fotnoter er det nærmest umulig å forstå mye av Den Guddommelige Komedie, med mindre man er ekspert på Italia på 1200-tallet. Det er i grunn samtidspoesi (spesielt Inferno og Purgatorio); Dante kommenterer samfunnet i Firenze og Nord-Italia på sin tid, og de fleste av karakterene man møter er mennesker som var viktige samfunnsaktører på den tiden og som Dante sier hva han mener om ved å plassere dem i helvete, skjærsilden eller himmelen, men ofte er det mennesker som historien har glemt siden. Når det kommer til Paradisio er det nærmest som å lese en avhandling i skolastisk teologi og det er etter min mening den tyngste biten. Alt dette gjør så jeg egentlig har vanskelig med å forstå hvorfor dette diktet har hatt en så vedvarende appell; budskapet er verken tilpasset eller tiltenkt noe annet publikum enn Dantes egne samtidige.

Lenke til kommentar

Det har vel noe med at det er en ganske konkret skildring av hvordan Himmelen og Helvete ser ut. Spesielt Inferno dukker stadig opp dersom noe slikt trengs. Alle sier det er bra, men stort sett hver gang jeg ser det referrert er det tolkningen av hvordan Helvete ser ut som blir dratt fram, ikke tekstens kvaliteter i seg selv. Og så er det vel litt hipt å like et gammelt italiensk dikt.

Lenke til kommentar

Inferno er den mest fargerike delen av diktet, og den som er mest leseverdig for moderne lesere.

 

 

 

Det vel også den som strengt tatt er mest kjent. Den kalles jo ofte bare for Dantes Inferno, og det er jo derfra Doré og Dali begge hentet mesteparten av sine mest kjente illustrasjoner fra. Om jeg ikke tar feil er vel også Inferno det største verket av de tre? Mener å ha tenkt over at Paradisio og Purgatorio sammen er mindre enn inferno alene.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432

Inferno er den mest fargerike delen av diktet, og den som er mest leseverdig for moderne lesere.

 

Angående Hobbiten så er det interessant at man klarer å lage 8-9 timer film av en bok du kan lese på halvparten av den tiden. Det må være første gang filmen er lengre enn boka.

Peter Jackson kan sakene sine

Lenke til kommentar

Prøver å komme gjennom "Unfun" av Abo Rasul for n-te gang siden jeg kjøpte den. De to første bøkene i trilogien går jo unna på en halv dag, men den siste boka sliter jeg alltid så fælt med. Det er ei bra bok, og plottet er interessant, jeg vet ikke hva det er med den som gjør at jeg ikke klarer å bli ferdig. Irriterende.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...