Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Tips: prøv ChatGPT og google Bard for å få svar på juridiske spørsmål


lada1

Anbefalte innlegg

  • lada1 endret tittelen til Tips: prøv ChatGPT og google Bard for å få svar på juridiske spørsmål
Videoannonse
Annonse

Du kan bruke chatgpt som et søkemotor for tidligere dommer men du  søke opp kildene for å bekrefte at de tidlige sakene er korrekt. Ei heller kan du bruke det som svar på juridiske spørsmål. Amerikanske advokater har tidligere blitt bøtelagt fordi de brukte oppdiktede saker og presedens fra ChatGPT. Dagens AI'r har en tendens til å dikte opp ting som virker nogenlunding fornuftig for folk ikke opplært i emnet og man kan dermed ikke stole på hva den sier. Hvis du nevner egen research ved bruk av AI til advokat så kommer de til å ignorere alt du sier. 

https://apnews.com/article/artificial-intelligence-chatgpt-fake-case-lawyers-d6ae9fa79d0542db9e1455397aef381c

Endret av vara
  • Liker 2
Lenke til kommentar

AI av typen LLM som ChatGPT er språkmodeller. De generer tekst som ligner på tekst som står i sammenheng med det du ber dem om. Trykk på "ligner på". Det er ingen logiske resonement der, Det er ingen faktisk kunnskap bak. Det er ingen mekanismer som skiller riktig og feil, eller forståelse for hva det betyr, i ChatGPT. Ber du den f.eks utforme en begrunnelse for påstand X, så gir den deg en begrunnelse for X, selv om X er en usann påstand.

Spør du den et juridisk spørsmål så vil den lage et svar som ligner på en juridisk vurdering. Men det er ikke en juridisk vurdering, og det er ingen garantier for at noe av det som kommet tilbake eksisterer i virkeligheten overhode.

Det kan være et godt skriveverktøy. F.eks for å renske opp språket i en tekst. Det kan ikke brukes som kilde til informasjon.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
On 10/7/2023 at 9:51 AM, lada1 said:

Ville bare tipse at ChatGPT og google Bard kan gi kjappe svar på juridiske spørsmål og finne frem tidligere dommer som kan ha betydning for ditt spørsmål (presedens).

Nei.

Generative AI har veldig lett for å begynne fri dikting; dei kan ikkje juss, dei har ein språkmodell som seier noko om kva som er mest truleg neste ord. Dei har ikkje konsept om kva presedens er, eller rettskraft.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...