Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Gjeld/Tvangsalg av bil/Starte business


Anbefalte innlegg

Hei jeg har skaffet meg litt gjeld. 350,000kr i forbruksgjeld som jeg må betale ned. Eneste mulighet å virkelig greie dette er å starte business. Har noen ideer som hvor jeg trenger bil for å hente og kjøre ting. Så tente å spare opp til en varebil. Tenkte en varebil til 40,000kr ca. Måten jeg skal kjøpe den på er å spare fra livsopphold penger. Hva er reglen rundt dette eller etikken? Om jeg kjøper en bil blir den da tvangsolgt senere? Bør jeg sette den på ett firma? Trenger noen ideer. Kan jeg sette bilen på enkeltmannsforetak. Er det da forstått at det er en bedrift bil før det blir satt i gang tvangsalg av bilen?

Hadde ikke vært riktig at nammsmannen hadde solgt den etter jeg hadde slitt i flere mnd med å spare.

Er trygded nå og må ordne opp

Forbrukslånene har gått til nammsmann og videre til tvangstrekk i lønn

 

Endret av ManWithAPlan
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ta en deltidsjobb eller to ekstra - å skulle ta _mye_ økonomisk risiko er ikke veien å gå. Du forventer liksom at du skal utkonkurrere de andre i samme område samtidig som din økonomi har huet under vann.

Å starte egen bedrift er ingen quick-fix til å fikse gjeld.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
ManWithAPlan skrev (25 minutter siden):

Kan jeg sette bilen på enkeltmannsforetak

Økonomisk og juridisk er det ikke noe problem for namsmannen og ta beslag i bilen om det står i enkeltmannsforetaket 

Du er fremdeles direkte eier av bilen.

Du kan ev starte er AS som eier bilen, men da er det en hel haug med regler du må ta hensyn til.

Og om det er nok verdi i ASet så kan vel namsmannen bare ta Aksjene dine i selskapet og du er like langt.

Og som andre skriver: klarer du å skaffe 40k på kort varsel pluss et års forsikring på bilen, klarer du å pøse ekstra penger inn på lånet slik at du blir kvitt det raskere 

Lenke til kommentar

I utgangspunktet kan namsmannen ta beslag i alle verdier som tilhører deg, etter dekningsloven § 2-2. En bil som tilhører deg (også ditt ENK), eller aksjene i et AS du eier som eier bilen. 

Etter dekningsloven § 2-3 gjelder det unntak for "redskaper, transportmidler, og lignende hjelpemidler" (herunder bil) som skyldneren trenger i sitt yrke, eller hvis skyldneren lider av sykdom eller er ufør. Det gjelder en beløpsbegrensning på 2/3 av folketrygdens grunnbeløp, dvs. pt. cirka 70k. 

Men domstolene har uttalt at unntaksretten "bør imidlertid ikke være så omfattende at skyldneren kan neglisjere sine økonomiske forpliktelser i tillit til at han - i en grad som virker urimelig og støtende for rettsfølelsen - er beskyttet mot at det kan tas utlegg i hans eiendeler" (LB-2020-18362). Når man er i en situasjon hvor det er tatt utlegg skal man være veldig forsiktig med å opparbeide seg formue, fordi domstolene vil lett kunne havne på at det er urimelig og støtende hvis du finansierer beslagsfrie gjenstander ved bruk av beslagsbelagte inntekter -- eller hvis du bruker beslagsfrie gjenstander til å opparbeide deg inntekter som du unndrar kreditorene. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har du dialog med kreditor? Om du har ein realistisk plan for nedbetaling om du berre får kjøpt deg ein billig varebil så må det vel være mogleg å gjere ein avtale om at kreditor avventer med å sende Namsmannen etter deg? 

Eg er forøvrig einig i at denne planen er forbundet med stor risiko. Ein bil til 40 000 må du pårekne ein del kostnadar på, og skulle bilproblema før til at du ikkje kan utføre avtalte jobbar så kan du også pådra deg erstatningsansvar. 

I din situasjon så tenker eg at det også kan være aktuelt å leige varebil. Du kan leige ein billig varebil i nokre månadar for 40 000, så då kan du starte å tene pengar med ein gong, du slepp risikoen for verkstedbesøk, og ikkje minst slepp du å spare for å kjøpe ein bil som du risikerer å bli fråtatt. Kreditor kan nok vanskeleg kritisere deg for å bruke pengar på billeige så lenge du kvar dag kan vise til netto overskot. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...