Gå til innhold

Lage nedbetalingsplan for annuitetslån basert på terminbeløp og rente


Herr Brun

Anbefalte innlegg

Jeg finner en del kalkulatorer hvor du kan regne ut terminbeløp og nedbetalingsplan om du putter inn lånebeløp og rente. Nå prøver jeg å regnet ut hvor mye lån jeg vil ha på et gitt tidspunkt i fremtiden basert på forskjellige terminbeløp, og det krever enten veldig mye prøving og feiling i disse kalkulatorene eller en helt ny kalkulator. Smartepenger.no har en del lignende kalkulatorer men ikke akkurat denne. 

Utgangspunktet her er da altså at jeg har lån X, rente Y, dagens nedbetalingstid er Z mens terminbeløp er Æ. Jeg vil få ikke bare ny nedbetalingstid ved terminbeløp Æ2, men også hele nedbetalingsplanen (slik at jeg kan estimere belåning på et gitt tidspunkt i fremtiden). 

Er det noen som har en link, et excelark eller en god forklaring på hvordan jeg gjør dette på en noenlunde enkel måte? 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg ville alltid brukt et regneark for slike saker:

  • én linje for hver termin - første linje dagens situasjon,
  • én kolonne for hvert tall dato, restgjeld, rentesats, terminbeløp, renteandel, avdrag, note etc.

Linje 2 beregnes ut fra linje 1, alle følgende linjer ved å kopiere linje 2 og lim inn så mange linjer som trengs nedover til restgjelden er null. Endrer rentesats seg, eller terminbeløp så kan den endres i linjen med passende dato og har effekt for fremtiden derfra.

Kan jo bli mange linjer men om du bare er interessert i sluttresultatet kan linjer skjules.

Lenke til kommentar

Merk at det du prøver å regne ut forutsetter fastrente, da renteendringer ellers vil endre takten i nedbetalingen på et annuitetslån.

Du never også at du ønsker å vite belåningsgrad på et bestemt tidspunkt. I tillegg til at rente ikke kan endre seg må også boligverdi da ligge fast på ett vis.    

 

Antar du egentlig er klar over begge disse og at det å regne belåningsgrad i måned 63 på et annuitetslån med flytende rente egentlig er umulig på forhånd. Men nevner det alikavel. 

 

Ellers har jeg selv brukt laanekalkulator og endret raskt på tallene. Er jo fort gjort å prøve og feile litt på løpetiden for å oppnå det man ønsker der, kontra å bygge noe fra grunn av i excel. Såfremt man ikke skal gjøre svært mange slike regneoperasjoner.

Lenke til kommentar

Kjappt og greit med et regneark om man er kjent med hvordan annuiteter fungerer.

Inputfelter for ønsket lånesum, rente og nedbetalingstid, beregne løpetiden med nper, så plotte restlånet i ønskede punkter i fremtiden med fv

pmt, pv, fv, nper og rate-funksjonene er alle symmetriske om hverandre. Har man 4 parametre for en nedbetaling finner man den alltid den siste med en av de.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...