Gå til innhold

Utstyr for å lage Sushi?


Anbefalte innlegg

Jeg skal gi meg fatt å prøve å lage Sushi hjemme.
Så jeg ser etter noe utstyr som gjør dette enklere.

Jeg vil ha noe som er solid, bra design.
https://www.fruugonorge.com/sushi-maker-kit-sushi-maker-10-stk-plast-premium-sett-sushi-verktoysett-sushi-ris-roll-form-former-diy-sushi-roller-verktoy-for-nybegynnere-hjemme/p-111311309-234875572

Noen som kan anbefale noe bra utstyr til å lage Sushi?

Jeg liker utstyr i metall, men kan ikke finne noe Sushi kits i metall, kun enten tre(bambus) eller plast.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Aldrack skrev (17 minutter siden):

Kniv og skjærebrett? Lenge siden jeg har brukt sånn der pakkedings. 

Edit: Hvis du liker stesj: https://m.alibaba.com/product/1600603830863/Stainless-steel-Maki-Roll-Machine-Maki.html?spm=a2706.7843667.0.0.e00647cebar9a6

Den der, blir vel like dum som eggeplommeskilleren.

Mer aa vaske opp.

Men den var naa ikke elektrisk da.

Det hadde jeg forventet. 😀

Endret av Karltorbj
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det viktigaste du treng for å lage sushi er erfaring, men det er vanskeleg å ha om det er første runde.

Mitt tips er å lage makirullar og fokusere på å få risen til. Utan god ris så blir det fort feil uansett. Start tidleg nok, for det tar litt tid å lage risen om du skal gjennom alle trinnene.

Eg har prøvd meg på nigiri, men utan større hell, så maki er trygt og meir tilgjevande. Bambusrullematte kan du alltids kjøpe, men med litt øving går det heilt fint utan òg. Med maki pakkar du alt inn, så ein mindre ideell ris vil ikkje vere like problematisk. Skulle det òg feile så kan du alltids ete makirullane som pølse i lompe.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Zeph skrev (1 time siden):

Det viktigaste du treng for å lage sushi er erfaring, men det er vanskeleg å ha om det er første runde.

Mitt tips er å lage makirullar og fokusere på å få risen til. Utan god ris så blir det fort feil uansett. Start tidleg nok, for det tar litt tid å lage risen om du skal gjennom alle trinnene.

Eg har prøvd meg på nigiri, men utan større hell, så maki er trygt og meir tilgjevande. Bambusrullematte kan du alltids kjøpe, men med litt øving går det heilt fint utan òg. Med maki pakkar du alt inn, så ein mindre ideell ris vil ikkje vere like problematisk. Skulle det òg feile så kan du alltids ete makirullane som pølse i lompe.

Nigiri må da være enklest.
Er vel bare å forme risen med henda, legge fisken oppå.

Lenke til kommentar
Zeph skrev (11 timer siden):

Ja, om risen har riktig konsistens. Har den ikkje det så blir det gris og ris over alt.

Det viktigste er å bruke en rundkornet ris. Grøtris er nesten det samme som den overprisa "sushirisen". Fallgruven er vel egentlig motsatt, at risen blir for klebrig/sticky.

Sushi er overraskende billig å lage selv. Dersom man ikke får går "sushi-varene", altså, ris det står "sushi" på - og eddik, det ikke står "sushieddik" eller noe slikt på. Grøtris fungerer ypperlig. Risvinseddik er dyrt, men du kan også blande din egen eddikblanding med vanlig 7% eddik, litt vann, salt og sukker. Typisk "norsk" sushi er uansett såpass kraftig på smak, at man ofte ikke kjenner forskjell uansett. 

Hjemmelaget syltet ingefær er også utrolig godt - og en personlig favoritt for min del. Igjen; kraftig overpriset i butikk. Både risvinseddik og syltet ingefær kostet rundt 400 kr,- pr liter/kilo. Du kan lage det selv for en brøkdel av prisen.

Det dummeste man kan kjøpe. er denne til hele 100 kr,-
image.png.c53852130c278bd3c538d12b636266d7.pngimage.png.ff9d4c5528f7a60359de5f1336f892e0.png
Hele 2,3% wasabi. 

Det artige er at Lofoten har sin egen Wasabi-tube, som også inneholder 2% wasabi til hele 12 kr,- (!)

image.png.b86fc6919556476286d35fb48a93f1f3.png

Så skal man gå for ferdigvarianten, kjøp heller denne til 1/9 av prisen.

 

Men når det er sagt, jeg var på en finere restuant i Polen en gang, da servitøren kom ut med en ekte wasabi og et lite rivjern. Første og eneste gang jeg har smakt ekte, fersk wasabi. Det var noe helt annet enn grønn pepperrotkrem for å si det mildt. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

⁨Fersk wasabi⁩ - ⁨Fiskeriet Youngstorget⁩ - AMOI
 

Sitat

Fersk, levende Japansk Matsuma Wasabi er noe av det mest ekslusive som er å få tak på innenfor wasabi. Denne er grodd og høstet i Japan, og tatt vare på av oss rett etter høsting.

Hvordan forberede fersk wasabi

Når man rasper wasabi skjer det en kjemisk reaksjon, ved kontakten av oksygen begynner den å oksidere hvor det skjer en nedbrytning av selve roten på cellenivå. Dette gir den skarpe smaken som wasabi er kjent for. Denne er på topp etter 2-3 minutter etter rasping, men begynner å gi seg etter bare 30 minutter. Det er derfor viktig å bare raspe den mengden du trenger.

 Dersom det har gått 30 minutter, kan du legge ferdig raspet wasabi på raspen, for så å raspe mer av roten. Dette vil gi en ny kickstart av skarphet.

Tips: Den oksideringen som skjer i wasabi, er en av mange årsaker – og kanskje den mest tekniske årsaken – til hvorfor du aldri må finne på å blande wasabi med soya. Dette vil rett og slett føre til at soyasausen også begynner å hurtig oksidere.

Denne kjemiske reaksjonen det skrives om, får man vel ikke av pulver.

Lurer på om Asiatiske/Internasjonale matbutikker har fersk wasabi.

Endret av DJViking
Lenke til kommentar

Jeg har søkt litt om Wasabi pulver.
Ofte finner jeg noe som ikke er 100% Wasabi, men en blanding med pepperot
Wasabi, pulver – Verdensmat Nettbutik

100% Wasabi-pulver
https://www.ninelife.no/products/sushi-sonic-100-real-wasabi-powder-no-fillers-nongmo-vegan-use-authentic-wasabi-powder-for-traditional-flavor-125-oz-jar

Endret av DJViking
Lenke til kommentar
DJViking skrev (6 minutter siden):

Ser at dette er et Kina-produkt du får helt ned i 10 USD for en liten krukke. 
https://great-eastern-sun.com/products/sushi-sonic-100-percent-real-wasabi-powder

Litt varierte anmeldelser på Amazon. Jeg hadde vært bittelitt skeptisk (litt mer enn bittelitt ;p) til å betale 500 kr,- for en slik krukke. 

Endret av Milhouse85
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (7 timer siden):

Det viktigste er å bruke en rundkornet ris. Grøtris er nesten det samme som den overprisa "sushirisen". Fallgruven er vel egentlig motsatt, at risen blir for klebrig/sticky.

Sushi er overraskende billig å lage selv. Dersom man ikke får går "sushi-varene", altså, ris det står "sushi" på - og eddik, det ikke står "sushieddik" eller noe slikt på. Grøtris fungerer ypperlig. Risvinseddik er dyrt, men du kan også blande din egen eddikblanding med vanlig 7% eddik, litt vann, salt og sukker. Typisk "norsk" sushi er uansett såpass kraftig på smak, at man ofte ikke kjenner forskjell uansett. 

Hjemmelaget syltet ingefær er også utrolig godt - og en personlig favoritt for min del. Igjen; kraftig overpriset i butikk. Både risvinseddik og syltet ingefær kostet rundt 400 kr,- pr liter/kilo. Du kan lage det selv for en brøkdel av prisen.

Det dummeste man kan kjøpe. er denne til hele 100 kr,-
image.png.c53852130c278bd3c538d12b636266d7.pngimage.png.ff9d4c5528f7a60359de5f1336f892e0.png
Hele 2,3% wasabi. 

Det artige er at Lofoten har sin egen Wasabi-tube, som også inneholder 2% wasabi til hele 12 kr,- (!)

image.png.b86fc6919556476286d35fb48a93f1f3.png

Så skal man gå for ferdigvarianten, kjøp heller denne til 1/9 av prisen.

 

Men når det er sagt, jeg var på en finere restuant i Polen en gang, da servitøren kom ut med en ekte wasabi og et lite rivjern. Første og eneste gang jeg har smakt ekte, fersk wasabi. Det var noe helt annet enn grønn pepperrotkrem for å si det mildt. 

Heimelaga sushi kan absolutt koste det òg om du plukker sånt frå hyllene. Spesielt om du tar med ein pakke laks frå Salma, Lerøy eller liknande. Blue Dragon er jamt over av dei dyraste.

Grautris var eit artig tips, om det fungerer. Du kan fint dele prisen på to eller tre der. For klissete har vore ein gjengangar ja, og då vart det lite nigiri. Har du nokre tips til kva som er problemet om den blir for klissete?

Wasabi-tuben til Lofoten er samtidig mindre, men det er halve kiloprisen i nettbutikken til Meny, så det blir kroner av det òg.

Trasig at det er mest pepperrot her i landet. Har vel med pris å gjere vil eg tippe. Folk flest er nok ikkje klar over kva den grøne pastaen faktisk er. Om nokon veit om eller kjem over ekte saker så må dei rope ut.

Heimelaga syltet ingefær får stå på programmet ved neste sushimiddag.

Eg er veldig glad i vin, og blitt så godt vane med vin til sushi at om me har sushi utan så er det noko som manglar. Ein kvit BIB reddar ofte dagen.

Det blir av og til spontansushi om eg kjem over ein pakke laks med 30-40% rabatt pga. dato.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
Zeph skrev (4 minutter siden):

For klissete har vore ein gjengangar ja, og då vart det lite nigiri. Har du nokre tips til kva som er problemet om den blir for klissete?

Det kan være to ting. Eller, egentlig tre... men la oss holde oss til to. 

- For mye stivelse. Du må alltid skylle risen et par ganger før du koker den. Mange produsenter tilsetter parfyme (ja, parfyme) - og ris kan inneholde mye rart. Så den må alltid vaskes først. Men, skyller du både tre og fire ganger - reduserer du mengden stivelse, som gjør at risen blir veldig klissete. Det er også stor forskjell fra merke til merke når det gjelder ris. Alt ut fra kvalitet og opphav. 

- Risvin/riseddik inneholder ofte sukker, som gjør at risen holder seg bedre sammen når du former den. Tilsetter du dette i for våt ris (overkokt eller der du har brukt for mye vann) blir den fort klissete og sticky. Derfor er det en stor fordel å bruke riskoker, som reduserer mengden vann du trenger. 

Når det er sagt er den 100% riktige konsistensen på sushi-ris ekstremt vanskelig å få til. Jeg pleier ofte å skrive ned på grammet hva jeg bruker, og hvordan jeg gjør det. Slik kan jeg redusere mengden vann, riseddik eller justere temperatur/tid - alt ettersom, slik at resultatet alltid blir bittelitt bedre enn forrige gang. Plutselig har du din egen rutine på dette, og da går resten som en lek.

Zeph skrev (13 minutter siden):

Eg er veldig glad i vin, og blitt så godt vane med vin til sushi at om me har sushi utan så er det noko som manglar. Ein kvit BIB reddar ofte dagen.

Til sushi syns jeg grønn te er best. Kanskje fordi jeg fikk skikkelig smaken på det når jeg var i Japan. Der så godt som alle sushibarene har egen varmvannstappekran der du sitter, og en skål matcha (grønn te-pulver) . Overraskende godt. Og du slipper å bestille det. Du kan bare forsyne deg. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (3 minutter siden):

Poke Bowl er ikke sushi. :)

Når det gjelder poke bowls, er det mer tradisjonelt Koreansk enn Japansk. Googler man "koreansk poke bowls" - får man opp mange spennende oppskrifter på salater med ris. 

OK. Jeg har ikke tenkt så mye på det, ettersom jeg kjøper Poke Powls på Sushi/Japansk restauranter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...