Gå til innhold

Kjøpe bolig med samboer forskjellig egenkapital


Gjest 16818...18c

Anbefalte innlegg

Ved framtidig salg er EK som i sin tid vart putta inn fullstendig irrelevant. Då er det så enkelt som at du tar salgssummen og deler iht. eigarbrøken (om det er 50/50 eller 66/34). Så betalar den enkelte ned sin del av lånet og det du då sit igjen med er din nye EK. Eit lån har like stor verdi som EK, så EK skal ikkje få noko spesialbehandling ved oppgjer.

Feilen mange gjer er å sjå på kva EK begge gjekk inn med og først trekke det frå, så sjå på resten. Om du har 1m i EK eller 1m i lån betyr ingenting ved eit sal. Det er salgssummen delt etter eigarbrøk som gjeld.

Mtp. oppussing så ville eg anbefalt å delt kostnadene etter eigarbrøk, kva den no måtte bli. Då blir saken så mykje enklare. Det er ingen garanti for at dei 300k de har pussa opp for fører til 300k høgare salgssum. Å finrekne på sånt blir fort krevjande.

Ellers støttar eg anbefalinga om å dele eigarforholdet 50/50 så sant sambuaren kan og vil betjene eit lån på 2,2m. Går ikkje det så må de bli einige om kva som er best.

Hugs at eit ev. oppgjer òg skal fungere dersom det blir samlivsbrot og de må selje av den grunn. Då vil gjerne begge ha så mykje dei kan ut av salet og det blir fort krangel om kva som er riktig. Ved å ha alt på stell når de kjøper og ev. pussar opp så går ting så mykje enklare. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 01884...a79 skrev (8 timer siden):

Vi kjøpte med ulik egenkapital, (men vi er gift) 

Vi har bare kontrakt på at dersom huset selges v evnt brudd eller andre årsaker så er 1.4 mill av overskuddet øremerket til meg (det jeg betalte "mer" en han i egenkap.) , men vi eier 50% av boligen sammen, og dermed også 50% av kostnadene. 

Anonymous poster hash: 01884...a79

Så du har i praksis investert 1,4 mill som du har avtalt at du skal ha null avkastning på

Lenke til kommentar
Dapp47 skrev (På 6.10.2022 den 10.55):

I dette scenarioet er det jo også skjevfordeling. En person låser inn store mengder kapital mens en annen ikke. 

Absolutt, men å gå den "veien" veier betydelig mindre rent psykisk dersom man klarer å tenke at uten hverandre står man på stedet hvil.

Det er dessverre ingen fasit her heller ettersom alle forhold og personer er ulike.  Alle løser det på sin måte og jeg snakker bare av erfaring når jeg gir mine tips

Lenke til kommentar
Gjest e5e81...023
Papegøye skrev (På 6.10.2022 den 22.19):

Så du har i praksis investert 1,4 mill som du har avtalt at du skal ha null avkastning på

Samt hva skjer hvis overskuddet er under 1,4mill?

Anonymous poster hash: e5e81...023

Lenke til kommentar
LD93 skrev (På 6.10.2022 den 9.05):

Tror samboeren din spurte om det samme i en annen tråd.

Jeg sier det samme her som der.

Hvis dere ønsker å investere i forholdet så går dere inn med det dere har, betjener lån - utgifter mm 50/50.

Ved evt salg får du din egenkapital, og hun hennes. Overflødig fortjeneste fordeles 50/50.

Husk at dere ikke får det huset i førsteomgang uten hverandre.  Ja det heller markant mot at det er pga deg. Men igjen.. Invester i forholdet, eller dere selv.

Jeg har sett det utallige ganger før, og kommer til å se det i fremtiden.. Skjevfordelinger som oppleves "urettferdig" ( Selv om det ikke er det strengt tatt) skaper en bør på en part sine skuldre, og over tid vokser det til noe man ikke ønsker i et forhold.

Er det helt krise og man er en person som alltid skal tjene på alt selv, så kan man avtale en viss % fortjeneste av innskutt egenkapital ved salg/brudd. Slik at man ikke kommer helt tom ut av det, men igjen.. Uten hverandre hadde dere nok ikke fått huset/leiligheten heller og et potensielt overskudd senere. Så noe å tenke på det også.

Jeg har alltid investert i forholdet selv om jeg taper økonomisk på det i lengden, men for meg så er det bare penger. Når jeg snur meg om og ser på venneparene våre som har gått fra hverandre pga økonomiske uenigheter da en part fremstår "grisk" ( ja sorry kompis. det er det du vil gjøre dersom man tenker på seg selv ) og den andre ikke "kan" være grisk så ryker det fort som fy.

Og en siste ting..Ja du vil nok irritere deg over det dersom dere går fra hverandre.. Men igjen så er jo dette et "worst case" scenario.

 

 

 

Veldig enig, slik har vi gjort det her også. For vår del vil det være helt meningsløst å skille eierandel pga egenkapital og inntekt. Jeg har alltid tjent mye mer enn min samboer, men vi tar og gir til samme potten uansett. Nå skal det sies at vi har barn også, men vi gjorde det på samme måten før vi fikk det og.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...