Gå til innhold

Søker hjelp til å beregne strømforbruk og pris


Anbefalte innlegg

Jeg har vært så 'heldig' å ha strøm inkludert i husleie i en del år, så jeg har ikke måttet tenke på strømkrisen og de høye strømprisene de siste årene og levd bekymringsfritt. Jeg har dog nettopp flyttet til et sted der jeg håndterer strøm selv og trenger nå et lite kræsjkurs på hvilket forbruk jeg burde sikte meg inn på og hvilke regninger jeg kan forvente. Setter pris på litt innsikt! Alt i alt så sitter jeg å lurer på hvor mye man burde se for seg å betale. Vi har god råd, men ønsker likevel ikke større overraskelser.

Leilighet
Status er nå at vi er to personer i en 50 kvm leilighet i blokk i Oslo (eldre, så sikkert dårlig isolasjon og ingen fjernvarme o.l). En del hjemmekontor, men ellers ganske normalt forbruk av dusj, klesvask osv.

Strømavtale
Megler satte oss opp på en strømavtale med fjordkraft (sikkert avtale med de eller noe), denne skal vi selvfølgelig si opp med en gang via angrerett og finne noen billigere, søppelavtale. Foreløpig har vi sett på Vibb og Elekt (Tibber utgår etter siste dramaet). Er det noen bedre eller er disse gode valg?

Forbruk
Når vi logger inn på Fjordkraft/Elvia så ser vi at den første uken etter innflytting har vi brukt rundt 30 kwh per dag. Kanskje vil forbruket stabilisere seg, men jeg synes dette virker høyt hvis man ekstrapolerer dette til en mnd/år og sammenligner med lister og kalkulatorer som ligger ute på nett. Nå er det jo akkurat blitt litt kjølig ute, men vi har det ikke varmt i leiligheten heller. Skal undersøke og se litt hva vi kan spare på, men vanskelig å se at det skal bli noe særlig bedre egentlig. 

Strømstøtte
Denne aner jeg ikke mye om, annet enn at nettleie-leverandøren skal håndtere dette. Ikke så mye å tenke over annet enn at man får litt redusert regning kanskje? Strømstøtten gjelder kun på nettleien, eller på hele regningen? 
 

Det jeg lurer på er: 
Hva burde en 50 kvm leilighet i Oslo for 2 personer ligger på? Hva tipper du summen for nettleie + strøm - strømstøtte vil ligge på ved vårt forbruk?


 

Endret av Comma Chameleon
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Leilegheit og forbruk

Avhengig av kor godt isolert den er og om det er mogleg med vedfyring så vil oppvarming stå for den største delen av forbruket den delen av året det er behov for. Kva har de på av oppvarming i dag? Etter at eg slo på oppvarming ut over golvvarme på badet i vår leilegheit på 68 m2 i Oslo så gjekk forbruket frå rundt 15 kWh per dag til 30 kWh. Me brukte i 2020 og 2021 i snitt 7400 kWh per år, men det var før prisane verkeleg tok av, samt at eg hadde gode avtalar i 2021, så i dag ville det nok blitt meir vedfyring med ein spotprisavtale.

Straumavtale

Finn ein med lite eller negativt påslag og ellers låge, faste utgifter. Elekt er heilt kurant. Om det er 2 eller 4 øre påslag betyr lite når snittprisen er over 400 øre.

Straumstønad

Ikkje så mykje å tenke på for så vidt, men sjekk på faktura at du får det du skal ha. Det finnes kalkulatorar der ute som kan rekne alt ut for deg. Eg synest VG sin er god. Stønaden er kun for straumen, utan moms. Staten dekkar 80% eller 90% av prisen over 70 øre, avhengig av kva dei vedtek framover.

Forbruket er veldig varierande frå leilegheit til leilegheit og kven som bur der. Nokre grader lågare innetemperatur kan gje store utslag. Fokuset for å halde forbruket nede er å ikkje ha høgare innetemperatur enn naudsynt, vere bevisst på forbruk av vatn og unngå sløsing. Med oppvarming og varmtvatn har du dei desidert største forbrukarane i ein bustad som det.

Om du vil studere forbruket i detalj kan du logge inn på Min Side på Elhub og få opp timesforbruk. Mange leverandørar har òg liknande statistikk i app eller på nettsider.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

30kWh dagen virker ikke så veldig høyt, hvis det inkluderer oppvarming også. Men det kan gå veldig opp når det blir kaldt.

Her bor vi 3 stykker i et hus på rundt 80kvm og bruker det samme. Dog oppvarming skjer stort sett med ved. Regningene her ligger på rundt 2000,- med 80% støtte.

Strømstøtten regnes ikke på nettleien. Kun strømprisen. Den beregnes ut i fra gjennomsnittsprisen for en måned. Det kan bli et veldig respektabelt beløp, dog mener jeg at det fremdeles er alt for lite.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Gløymde å nemne når du brukar straum. Prisane for neste dag blir satt kl. 13:00. Dvs. at frå det tidspunktet veit du når prisen er høgast og lågast neste døgn og kan, om mogleg, prøve å bruke straum når prisen er lågast og mindre når den er høgast.

Kva du får i stønad er heilt uavhengig av kva pris du betalar eller når du brukar straum. Der reknar dei ut snittprisen for månaden i prisområdet ditt og multipliserer med ditt forbruk i kWh. Det du kan påverke er brukte kWh og kva du betalar for ditt forbruk. Jo lågare du klarar å få ditt snittforbruk i kroner, jo mindre blir fakturaen.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Takker for svar! Det hjelper

Zeph skrev (3 minutter siden):

Kva har de på av oppvarming i dag?

Kun panelovner dessverre, føles veldig ineffektivt ut. En på badet, en i stuen og en på soverom. Har på to av de, på ganske moderat varme. Skal undersøke hva temperaturen i leiligheten er, men det er ikke mye. Ingen vedfyring.

sedsberg skrev (7 minutter siden):

30kWh dagen virker ikke så veldig høyt, hvis det inkluderer oppvarming også. Men det kan gå veldig opp når det blir kaldt.

Her bor vi 3 stykker i et hus på rundt 80kvm og bruker det samme. Dog oppvarming skjer stort sett med ved. Regningene her ligger på rundt 2000,- med 80% støtte.

Det er alt ja, inkludert oppvarming. Er litt synd når 2 stk på 50 kvm bruker det samme som 3 stk på 80 kvm. Vedfyringen og isolasjon er vel kanskje forskjellen der. Hjelper nok mye, selv om ved kan koste det og. 2000 er etter støtten ja? Kan hende vi havner på rundt det samme da. Jeg er forberedt på regning rundt 2000, litt mer på vinter litt mindre på sommer. Fortsatt galskap at det er så dyrt.

sedsberg skrev (8 minutter siden):

Husk også å prøve å kommer så lavt som mulig på strømtrekk pér time. Det er en del artikler som beskriver dette og prisene varierer en del fra leverandør til leverandør. Vi klarer å holde oss greit under 5kWt/t men vil ikke klare under 2kWt/t som er neste grense nedover.

Så her må man rasjonere ut dusj, oppvask og matlaging til å ikke skje samtidig ja? Tidligere har jeg ikke trengt å tenke på slikt. Merker jeg allerede savner det å ha fast månedspris på strøm. For et rot det her er :p 

ole_marius skrev (2 minutter siden):

Hva med å bruke denne energikalkulatoren for å få en ish antagelse? Merk at den er unøyaktig, så heller se på det som et ekstremalverdi for å ha noe å jobbe etter.

Selv om den kun gjelder Fredrikstad, så er det høvelig likt klima ved faktiske energisimuleringer.

https://klimaostfold.no/energikalkulator-for-bolig/

Takk! Skal ta en titt :) 

Skal gi et forsøk på å begrense strømforbruket på en fornuftig og bærekraftig måte, men på et tidspunkt blir man vel bare lei nok og lever slik man ønsker og heller bare betaler regningen 🤷‍♂️

Lenke til kommentar
sedsberg skrev (16 minutter siden):

Husk også å prøve å kommer så lavt som mulig på strømtrekk pér time. Det er en del artikler som beskriver dette og prisene varierer en del fra leverandør til leverandør. Vi klarer å holde oss greit under 5kWt/t men vil ikke klare under 2kWt/t som er neste grense nedover.

2 kWh/t er vanskeleg for dei fleste, men det er vel berre forskjellen frå 0-2 kWh/t du betalar, altså 75 kroner? Du kan klare 5 kWh/t i ei lita leilegheit, spesielt på vinteren, men er lettare å unngå om ein er bevisst på det. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...