Gå til innhold

omsider kommet meg over på spotpris-avtale på strøm


Anbefalte innlegg

ikke at det har spesiell almen interesse, men bakgrunnen kan jo være verdt å nevne, for er vel flere enn meg som er trege til å bytte/flytte avtaler, enten det er strøm.forsikringer, tlf, og alt slikt.

Det som fikk meg til å våkne, var når jeg så at jeg har betalt 299,99 øre/kWh i april måned.

E8Z8LQ7.png

Dette bunner i noe Fortum kaller "Tryg" avtale, altså fast pris. Alle kunder som aldri har bedt spesielt om annen type avtale, havnet i denne, i sin tid. Sånn sett betalt overpris hele veien. (og andre strømselskap har vel sine egne varianter av ugunstig fast-pris, så neppe bedre der)

For nevnte april måned, opplyser NVE at "gjennomsnittlig spotpris" for måneden, ble 174 øre/kWh

https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/nytt-fra-rme/nyheter-reguleringsmyndigheten-for-energi/stroemstoette-her-er-stoettesatsene-for-april/

på spotpriser tilkommer dog et lite påslag på noen få øre og kanskje en mnd. avgift på noen ti'ere, men differansen mellom dette og "fast pris" blir jo merkbart stor, over 1. krone "for mye betalt".

Jeg byttet ikke selskap, men valgte en spotpris-avtale hos Fortum.

Lurer på hvor mange ti-tusener av kunder som fortsatt betaler overpris, det er i alle fall god butikk for dem at folk er litt sløve med å bytte.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bra timing, om ikke du fikk samme overraskelse i epost per faktura akkurat nå

 

Jeg satt og kopet på kontoret og fikk en mail fra Agva Kraft. Jeg har hatt spotpriser og på morro har jeg (pga agvas elendige innloggingssikkerhet vært innlogget i månedsvis uten å automatisk bli utlogget) sjekket dagens priser og fulgt med på grafer hos agvas "min side". 
Jeg bor i midtnorge så neste regning burde være på typ 250kr for min lille leil. Inn kom en faktura på 987kr for jeg er blitt flyttet til en "trygg" avtale til 199kr/kwt, jeg er altså flyttet fra en spotpris til forhåndsfakturering og estimert forbruk det doble av min leilighet. 

Jeg fant nå et "varsel" i epost i form av et nyhetsbrev. Ikke virker avtalen jeg har fått å stemme med hva jeg er fakturert heller, i følge Agva har jeg nå ikke betalt for mai mnd heller, for jeg er fakturert for 1. juni til 1. juli fremover i tid. 

Her har jeg trolig blitt fintet ut for 600kr om dette faktisk er lovlig. Om jeg fikk beskjed på "min side" også så fungerer den så dårlig at det står jeg "ingen tilgang" selv om jeg er logget inn. Jeg kan se fakturaer og forbruk frem til i går. 

Jeg har aldri gått for fastpris, men dette har snille Agva gjort for meg. 

Edit: Jeg får presisere at jeg selvfølgelig blir avregnet evt mindre forbruk, og det er jo også 3-4x estimert forbruk av en typisk juni for meg. Kjapp googling viser også at NVE skal ha satt inn tiltak mot slik forhåndsfakturering, men kanskje det ikke kom i effekt. 

Går agva konk pga hard konkurranse så kan flere tusen personer har "lånt" agva penger som går tapt. 

 

Endret av Snooz
Lenke til kommentar
Dubious skrev (18 minutter siden):

Har også hatt fastpris, og byttet nylig til spot.

bare for å ha nevnt det, så er ikke fastpris på "Tryg" hos Fortum, det folk vanligvis forbinder med fastpris-avtale, men en slags hybrid-fastpris eller avart om man vil, der de selv bestemmer hva som er "fast-pris" og gjør om på det etter eget forgodtbefinnende akkurat når de vil.

Et knippe utklipp fra mottatt email siste halvåret som jeg har spart:

OeC4szZ.png

XdxqI3n.png

NZkyXeR.png

cKMO6R2.png

ytaruHy.png

tyCJcQR.png

V5wEVgl.png

i43wal4.png

med andre ord, jeg kunne gått med på at "kan takke seg sjøl når du har valgt fastpris" men dette er jo ikke i nærheten av fastprisavtale slik vi vanligvis oppfatter begrepet. Altså, at vi f.eks. ser bindende avtale av typen "160 øre/kWh i 12 mnd, eller 24 mnd." og slikt. Her i dette tilfellet, gjør jo Fortum akkurat som de vil, og ligger konsekvent langt over spot, og er bare de som tjener på uvesenet, mens kundene konsekvent betaler overpris.

Lenke til kommentar
Dubious skrev (4 minutter siden):

Fastpris er ikke fastpris, de hevet prisen hver 14. dag, så til slutt ble jeg lei e-postene om at prisen går opp, så jeg byttet til spot.

ok, så du har vært utsatt for samme lureriet med andre ord.

Fastpris-avtaler (i tradisjonell forstand) der man tegnet seg på en forutsigbar langsiktig kontrakt mht. pris/kWh er vel ikke å oppdrive lengre, eller ikke nevneverdig mer attraktive enn spot. Det er vel Texas-tilstandene i kraftmarkedet innenlands/utenlands som har forkludret det kanskje.

Lenke til kommentar

image.png.f0cfac687386c9817094800ee8e26e5f.png

 

Dette er varslet jeg finner i et nyhetsbrev. Hovordan 8,9øre påslag har blitt 199øre/kwh på min faktura aner jeg ikke. De 49kr er heller ikke skilt ut. Jeg håper virkelig det er en klassisk "menneskelig glipp" som da ett eller annet firma med "gule priser" konstant sa "vi skifter fakturerings system" og bad meg ignorere fakturaer med feil... men likevel gikk de til inkasso. 

Lenke til kommentar
Snooz skrev (1 time siden):

Jeg bor i midtnorge så neste regning burde være på typ 250kr for min lille leil. Inn kom en faktura på 987kr for jeg er blitt flyttet til en "trygg" avtale til 199kr/kwt, jeg er altså flyttet fra en spotpris til forhåndsfakturering og estimert forbruk det doble av min leilighet. 

Jeg fant nå et "varsel" i epost i form av et nyhetsbrev. Ikke virker avtalen jeg har fått å stemme med hva jeg er fakturert heller, i følge Agva har jeg nå ikke betalt for mai mnd heller, for jeg er fakturert for 1. juni til 1. juli fremover i tid. 

Her har jeg trolig blitt fintet ut for 600kr om dette faktisk er lovlig.

det kan vel ikke være lovlig?

og sky alt som heter "Trygg" når det gjelder strømavtale, det eneste du kan være "trygg" på" er å betale blodpris.

Lenke til kommentar

Fikk dette på mail fra Agva: 

 

Feil på faktura

Det har dessverre blitt en feil i fakturaen du mottok fra oss i går. Du kan derfor se bort ifra den fakturaen så vil du få en ny, langt lavere faktura innen kort tid.

Du trenger ikke å kontakte oss for å få ny faktura.

Lenke til kommentar

Eg har gått frå spot til fast etter å ha hatt spot i alle år. Det er riktig nok ein fastpris, ikkje “fast”-variabel spot.

Spot er framleis anbefalt, men i desse tider finnes det sjansar til gode fastprisar om ein vil ta sjansen. Tar var riktig nok avtale frå september og ny i januar, så dei er nok blitt meir forsiktige i dag.

Lenke til kommentar

Etter å ha hentet ut timesforbruket mitt fra Min side hos netteier og timesprisene fra Nordpool, landet jeg på at hva en fastpris måtte ha vært for at det skal lønne seg. For et halvt år siden betale jeg gjennomsnittlig 34øre pr. kWh for strømmen jeg hadde brukt det siste året. Jeg tipper at det er nede på 25 hvis jeg gjør dem kontrollen på nytt nå. Og da har jeg sjekket time for time, ikke snittprisen som tilbys, men mitt forbruk den aktuelle timen multiplisert med prisen den timen. 

En så god fastprisavtale tilbys ikke. Det beste jeg har funnet er 31 øre for 6 måneder og 32-34 for 1 og 3 år. Flere tilbyr fastpriser på rundt 2 kr i Nord-Norge. Det burde være ulovlig, for det er kanskje 2-3 enklttimer det siste året at det har vært i nærheten. 
 

Poenget mitt er i alle fall: gå inn på elhub eller min side hos netteier og finn timesforbruket ditt i CSV-format og hent time-spotprisen hos Nordpool. Sett opp et regneark og finn ut hva strømmen egentlig koster og vurder avtalene som tilbys. Spesielt i Sør-Norge kan jeg tenke meg til at det tilbys svært dårlige avtaler fra enkelte aktører.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Nedward skrev (6 timer siden):

Det beste jeg har funnet er 31 øre for 6 måneder og 32-34 for 1 og 3 år.

ikke for å være frekk, men kan det stemme? er jo superbillig.

laveste fastpris jeg finner (på oversikten hos https://www.strompris.no/ ) er 225 øre/kWh 1 år og 174 øre/kWh 3 år.

men er mulig geografisk bosted påvirker hvilke tall som vises, bor i Viken/gamle Østfold.

Lenke til kommentar

Jeg bør nok få ut fingeren bort fra Fortum Trygg (Østfold) .. Er nok en del gjøker som meg, orker ikke sette seg inn i alt. Men jeg har lenge visst at Fortum kommer meget dårlig ut. 

Har samtidig tenkt at jeg slipper å tenke på pristoppene som har vært i vinter. Vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt vi får skifte til sport annet sted. Samtidig slapp vi å tenke på toppene med sprø priser. 

Lite hyggelig denne vinteren med høye priser. Har fryst mye i eget hjem, og bare hatt noe varme i stua. Dusj en gang i uka. To voksne og barn i hus på 90 kvm. 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

jeg tror ikke vi kommer noe dårligere ut av det med spot.

Fortum justerer "fastprisen" på Tryg et par ganger i mnd. og da tar de i, for ikke risikere å legge for lav pris. Så jeg tror en alltid vil kommer dårligere ut av det ved å klynge seg til Tryg fremfor spot.

Lenke til kommentar
Mr.M skrev (10 timer siden):

Fortum justerer "fastprisen" på Tryg et par ganger i mnd. og da tar de i, for ikke risikere å legge for lav pris. Så jeg tror en alltid vil kommer dårligere ut av det ved å klynge seg til Tryg fremfor spot.

Helt klart. Fordelen er jo at du slipper å betale 7-800 øre/kWh de få timene i året det skjer. Du får jo en mer forutsigbar strømregning, som du betaler ekstra for.

På en annen side kan du spare en del på å følge med på strømprisen når du har spot. Du kan f.eks. dusje noen timer tidligere eller senere for å spare.  To voksne som dusjer rett etter hverandre medfører at varmtvannsberederen hjemme står og båler på 2 kW i ca. 3 timer. Det blir fort noen tikroninger å spare hver dag man dusjer hvis man følger med.

Det samme gjelder oppvask, klesvask osv. Man kan spare betydelige summer hvis man følger med.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...