Gå til innhold

Sparer millioner på smartere belysning: – Led er ikke led [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er hos større bedrifter man kan spare endel på slike enkle tiltak som å skifte ut belysningen, som artikkelen antyder (er ikke ekstra-kunde). Potensialet er ikke så stort i forbrukermarkedet fordi folk flest har allerede gjort mye av utskiftningen.

Store bygninger står gjerne med belysningen på døgnet rundt, fordi det rett og slett ikke er incentiver for å automatisk dempe belysningen når de er tomme eller ikke har "produksjon", f.eks. om natta og i helger og på helligdager. Så lenge effektavgiften utgjør størsteparten av regningen, og ikke reduseres på kveld/nattetid ved lavere forbruk for de tidspunktene, så har strømforbruket minimalt å si for disse. Dette må det helt klart endres på.

Strømprisene vi opplever nå, kan kanskje friste flere til å ta investeringen det er å oppgradere. Det er en stor kostnad å bytte, siden utstyret ofte koster endel og jobb med å skifte ut heller ikke er gratis. Inntil nylig har det kanskje gått opp i opp, eller endog vært billigere å sløse med strømmen.

Det er likevel  oppvarming som utgjør den aller største andelen av energikostnadene, og her bør nok fjernvarme benyttes mere. Men da må man kutte koblingen mellom strømpris og fjernvarmepris. Spesielt i de tilfeller fjernvarmen kommer fra søppelforbrenningsanlegg og industrier som ellers bare hadde sluppet ut oppvarmet vann om den ikke gikk til fjernvarme.

Dette er også viktig for både boliger og ikke minst borettslag (og tilsvarende) som i høst ble sterkt overrasket over den enorme prisstigningen. I Oslo er det vel tilkoblingsplikt, og jeg er ikke kjent med at man kan velge å ikke motta fjernvarme når prisen er høy, for å heller benytte annen energi-kilde.

Sol-energi er jo sånn sett en god måte for å supplere med energi som ikke varierer så mye i pris, og dagens strømpriser har vel satt i gang en bølge for å få oppgradert borettslag som har tak (og/eller veggareal(?)) til å fange masse solenergi. Siden sola generelt står lavt på himmelen her på våre breddegrader, så vil endel bygninger som har masse areal som mottar sollys store deler av døgnet, ha et stort potensial for å tjene på å installere solcellepaneler også på en eller flere av veggene.

Dermed reduseres beboernes/brukernes behov for å bruke energi til avkjøling om sommeren når sola steker som mest, siden baksiden allerede vil bli kjøligere. Samtidig kan man altså utvinne energi til å drive oppvarming av varmtvann, og gjerne til å gi strøm til fellesarealer og ladeanlegg. Og har man ikke mulighet til å bruke all strømmen selv, og ikke finner det økonomisk forsvarlig å bygge opp batterilager eller annet energilager lokalt, så kan man selge strøm tilbake til strømleverandøren.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
asshole skrev (55 minutter siden):

"pleid å bytte ut alle de 4400 lysstoffrørene i én stor operasjon "

Så alle ryker sånn ca samtidig? Eller har man potensielle kastet rør som kunne vart noen år til? Men hva gjør dere når første led armatur ryker? 

Om de varer i 10 år så blir jo det i snitt over 1 per dag. Blir veldig lite økonomisk å leie inn en med lift hver eneste dag for å skifte 1-2. Det er vanlig å kjøre kampanjer på slikt og få skiftet det som er.

Skulle kanskje overtatt LED-armaturene som måtte skiftes på Johan Sverdrup. Ble hektisk rundt oppstart da over 10000 lamper måtte byttes ut siden de hadde reagert med festet og tæret hull i huset.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
J-Å skrev (12 timer siden):

"Eller en strømbesparelse på 1,1 gigawatt per år"

Her klarer TU å rote med enhetene igjen. 1.1 GW, det er nesten 3% av installert produksjonseffekt i Norge.

Men du må se positivt på det. 3% i år, men 6% neste år. Det er jo 3% per år. Vi kommer nok aldri helt dit at dette dekker 100% av produksjonen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...