Gå til innhold

Strømpriser, utenlandskabler og støtteordninger


Anbefalte innlegg

bruker-540634 skrev (21 timer siden):

Noen som vet vet hva som skjer med england kabelen?

Overføringskapasitet skulle økes fra 700mw til 1400mw nå i januar, så ble det utsatt til 1 februar..

Men fortsatt så er den på 700mw, mulig dem venter til sommeren når folk bruker mindre strøm for å forhindre negativ oppmerksomhet?

De eier jo ingen skrupler så idag så økte de faktisk overføringskapasiteten

Endret av bruker-540634
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

https://energiteknikk.net/2022/02/ola-morkved-rinnan-foreslar-a-legge-ned-sluttbrukermarkedet/
Modig og spennende utspill fra tidligere Eidsiva og Energi Norgesjef.

Og han har helt rett. Det eneste strømselskapene gjør er å trade energi, produsere forvirrende strømkontrakter. og sende fakturaer for en livsnødvendighet. Produktet er det samme og leveringskvalitet er netteiernes ansvar. Hvordan strømselskapene kan reklamere med «best i test» er en gåte. Bransjen har siden liberaliseringen kom, vært sterkt skjemmet av misvisende markedsføring

Hvorfor ikke la netteierne fakturere spotpris ? De besørger jo allerede alle avgifter og støtteprdninger..

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (På 22.12.2021 den 11.00):

Det vi ser nå er fullstendig galskap. Over 8 kr kwh. Nå må noe gjøres før vi ender på en inflasjon vi ikke har sett siden jappetiden. 

Som mange gikk jeg nok litt i fellen til kraftselskapene når de frontet ideen om utenlandskabler og tenkte i høst når prisene økte ja ja vi klarer dette, vi ønsker å leve mer energieffektivt og prising har jo en oppdragende effekt. Dog stolte jeg nok for mye på kraftprodusentenes festtaler og regnet dermed ikke med at vår strømpris skulle følge europas priser slik vi har sett. Og mantraet om at vi ville få så mye billig strøm tilbake i kablene gjorde at jeg som de fleste andre svelget agnet, søkket og hele snøret og jeg tenkte dette blir sikkert til å leve med. Det ser jo virkelig ikke slik ut. Og ennå har vi ikke full vinter og det kan ennå bli langt kaldere nedover europa. 

Konsekvensen av den ekstreme økningen er jo helt forferdelig. Dette rammer naturligvis svake grupper ekstra hardt, både privatpersoner og vi ser nå at også veldig mange bedrifter får strømregning på tre fire ganger mer enn normalt. Det spiser av evt. netto, eller så må kostnaden dekkes eller forsøkes dekket inn gjennom økte priser. Og økte priser det rammer oss alle, og det har en galloperende effekt. For det vil komme ytterligere prisøkninger i alle ledd i produksjon fremover. Og det kommer på toppen av den friske prisveksten vi har sett allerede i mange bransjer, og for mange produkter. 

Det handler ikke lengre om å straffe energisløsere, nå er strømprisene oppgangen til fullstendig texas tilstander. 

Vi har alt sett at svake grupper ikke favnes av strømstøtten. Og nå rammes altså også næringslivet. Kraftkrevende bransjer har jo kunnet holde produksjonen i Norge tross våre høyere lønnskostnader pga av lave strømpriser. 

Det er nesten slik at jeg tenker vi bør stanse strømeksporten og ta en nasjonal time out slik at vi får kjølt ned huet nok til å evne å ha klare tanker om veien videre.  Regjeringen er for vag, og de skaper jo et system som helt sikkert blir temmelig kostbart å håndtere, pluss at både svake gupper og mange bedrifter vil risikere trasige tider frem til det er en på plass en kjapp og effektiv løsning fra regjeringen for strømstøtte. Vi snakker akutte behov for de svake gruppene. 

Hva er konsekvensene av en midlertidig stans i strømeksporten mens vi får på plass en prismodell for kraftpriser innenlands og kanskje også noen føringer for fyllingsgrad, max eksport evt. skatt på eksporten?

Vi kan ikke ha det slik at svake grupper, som pensjonister, studenter, uføre etc ikke kan opprettholde normal hygiene fordi det koster en hundrings å gå i dusjen, at de ikke ser seg råd til å vaske tøy eller må sitte inne i utetøy fordi de ikke har råd til strøm. Og også for bedriftene kan vi ikke snu kraftmarkedet så fullstendig opp ned at ellers levedyktige bedrifter kneler og må avvikle pga strømprisene. Slik kan vi ikke ha det. Og kostnaden vil akselerere i alle ledd fremover slik at det meste av priser vil øke ytterligere, som gjør det ennå tyngre både for svake grupper og svake bedrifter. Og mange er jo allerede i en presset økonomisk situasjon pga covidstøttetn som ikke traff de som trengte den aller mest. 

Helt Texas er en underdrivelse.Jeg kaller det politikerskapt kaos og livsnødvendig infrastruktur helt i markedsliberalismens vold. Nå spår enkelte eksperter 0-priser i nordre deler av landet til sommeren: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Bj4ME9/kan-bli-gratis-stroem-i-nord-norge-og-troendelag-til-vaaren

Hvis dette vedvarer, vil neste valg bli et politisk jordskjelv. Det grønne skiftet har lenge ønsket høyere skatter og energipriser for folk flest. Nå har de fått i pose og sekk samtidig som distrikts-Norge nord for Trondheim blir skjermet.

 

 

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Nå spår enkelte eksperter 0-priser i nordre deler av landet til sommeren:

Har kommet drøyt mye nedbør oppover landet, tilsvarende det dobbelte av normalen. tør ikke tenke på hvor mange meter med snø det er oppi fjellene, blir nok greit med vann til sommeren. Synd det ikke er kommet tilsvarende volum sørpå.

Jobber man med å minske energiunderskudd i NO1, får litt kontroll på export. og får usa til å slutte med få sabotere Nord stream 2 så ordener mye seg med prisene i sør.

Endret av leifeinar
Lenke til kommentar

Det er nå diskusjon om utbytte i diverse strømselskaper. Et regionalt selskap gikk nylig nesten 2000 millioner kroner i overskudd.

Noen forsvarer dette: "Det er penger inn i kommunekassa".

Hva betyr det? At kommunen blir rik? Da er jo strøm bare en ny skatt å betale. Eller skal kommunene senke skatten nå som de er så rike? Eller skal de ta full skatt på toppen av strømmen?

Jeg forstår ikke hvordan noen kan forsvare dette, at strømselskap skal gå så sterkt i overskudd. Har de jobbet ekstra hardt da? Har de gjort en innsats som rettferdiggjør belønningen? Tvert imot vil kanskje noen si.

Ulempen er at folk får dårlig råd. Hvis vi skrur til med et ekstremt eksempel, er det positivt at en kommune tjener milliarder mens innbyggerne fryser/sulter?

Noen kommuner gir flere tusen kroner tilbake til hver innbygger. Så "snillt". Penger som nærmest er "stjelt" i form av byråkrati, bortforklaringer og fastlåst strømpolitikk. Så etter å ha tatt pengene fra folk så er det noen kommuner som gir litt tilbake. Andre kommuner gir ingenting tilbake.

Er det fornuftig at pengene flyr frem og tilbake slik? La oss si du skal kjøpe melk på butikken. Det koster egentlig 20kr, men du må betale 2000 kr. Og om butikken er "snill" så får du kanskje 1980kr tilbake om noen måneder?!? Hva slags tullesystem er det?

Prisen varierer hele tiden. Den kunne vært mye lavere eller mye høyere. Til de som forsvarer høy strømpris, hvorfor er prisen vi faktisk har rettferdig? Ville det vært mer rettferdig om strømprisen hadde vært dobbelt så dyr? Eller er prisen nøyaktig kalibrert til å være rettferdig slik den er?

Endret av Abigor
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.tv2.no/nyheter/14585943/

Jeg synes rett og slett statsministeren fremstår arrogant og direkte manipulerende, langt over grensa for hva som er akseptabelt. Intervjuer stiller samme spørsmål igjen og igjen, Støre later som om han ikke hører godt. Unnviker å svare konkret, men fosser fram med svar på spørsmål som ikke er stilt. Det er svært vanskelig å forstå hva APs motiv for være så unnvikende og lite lydhøre er, men det må man nok være mer konspiratorisk anlagt enn meg for å komme opp med en forklaring på. Jeg er et spørsmålstegn.

Endret av Dellers
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...