Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Samlivsbrudd - hjelp til å komme seg videre fortest mulig


RudolfN

Anbefalte innlegg

Hei,

Min samboer har innledet et forhold til en annen. Hun ønsker å avslutte vårt samboerskap. Vi er ikke gift og har ikke samboerkontrakt. Vi har 3 barn. Vi bor på et lite småbruk som ble kjøpt av samboers foreldre for 6 millioner for 5 år siden, hun fikk 2 mill avslag som forskudd på arv. Lånebeløp ble 4 mill, hvor vi deler lånet 50/50. Jeg står som 1/3 eier av boligen i kjøpskontrakten. Kjøpesum på 6 millioner var langt under takst. 
 

Samboer vil at jeg skal bli boende på gården siden hun ikke har råd til å kjøpe meg ut. Uklart hvordan, men feks anneks eller lage en liten leilighet. Hun ønsker at jeg skal fortsette å drifte gården (kun hobby bruk). Det er viktig for henne at ungene vokser opp på gården sammen med svigerforeldre. Jeg synes hun et naiv når hun tror det er ok, siden hun har vært utro og ønsker å utforske ny partner. Hun ser for seg at vi begge blir boende på gården med nye partnere på sikt. Samboer og svigerforeldre legger stort press på meg og mener jeg må gjøre det av hensyn til barna.

Jeg har aldri følt at stedet er «mitt» og til tider har det vært veldig anstrengende å bo så nærme svigerforeldre. Spesielt i forhold til oppdragelse av unger. Jeg tenker med skrekk og gru at svigerforeldre skal ta større del i oppdragelsen av barna når jeg er ute av bildet.

Jeg har gjort alt av vedlikehold på huset, men forventer ikke noen kompensasjon for dette. Jeg vil vekk så fort som mulig uten at jeg lider økonomisk. Jeg må ha råd til å kjøpe egen bolig. Hva har jeg krav på? Kan jeg forlange salg av gården, hvor jeg får 1/3? For så å betale tilbake lånet? Siden jeg ikke gikk inn med egen kapital, vil jeg vel således stå på bar bakke? Jeg har grei og stabil inntekt.

I kjøpskontrakt mener jeg det står at vi ikke kan selge huset til en høyere sum enn det vi kjøpte det for, dette for å sikre at gården ikke går ut av familien. Men jeg er litt usikker. OPPDATERING: I kontrakt står det kjøpesum + verdistigning.

 

Jeg er ikke ute etter økonomisk gevinst, men må komme ut av det uten for store tap. Men det er temmelig sikkert at samboer ikke har råd til å kjøpe meg ut. Og jeg tror hun vil gjøre det vanskelig for meg med god hjelp fra svigerforeldre når jeg sier at jeg vil kjøpes ut snarest mulig.

 

 

 

Endret av RudolfN
Oppdatering
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 6d0f4...b51
RudolfN skrev (35 minutter siden):

Jeg har gjort alt av vedlikehold på huset, men forventer ikke noen kompensasjon for dette. 

Det er faktisk mulig at du har krav på dette. Ref. husmordommen fra 1975. Det er lenge siden jeg har hatt dette på skolebenken så det er mulig du ikke faller inn under denne siden dere ikke er gift. Uansett verdt å undersøke.

Med det sagt er saken din såpass komplisert at jeg vil anbefale deg å ta kontakt med jurist eller advokat sporenstreks, dette er ikke noe du kommer til å få løst på et nettforum.

Personlig hadde jeg fått solgt min eierandel og flyttet, det hadde ikke vært aktuelt under noen omstendigheter å bli værende.

Anonymous poster hash: 6d0f4...b51

Lenke til kommentar

Ser du har svart deg selv. 

Finn en kopi av papirene og sjekk vilkårene som ligger til grunn. Krev utbetaling eller salg. 

Så ville jeg sjekket med advokat, for selv om bruket ikke kan selges videre for en høyere sum i forhold til kontrakt så har den en markedsverdi og en teknisk verdi, og jeg er usikker på om det er disse eller kontraksverdien som gjelder rent juridisk ved samlivsbrudd og utkjøp av en part.

Ved å overta din andel for to mill, får hun en markedsverdi, eller i det minste en teknisk verdi som er betydelig høyere enn hva hun betaler. En verdidifferanse du har like mye rett til. Ellers må restlån beregnes inn. 

Om du gidder ta den kampen. Hvis taksten er langt høyere kan det være en tanke. 

Ellers, om svigerforeldrene begynner å blande seg og vaser om hva som er det beste for barna og at du bør bli boende så kan du si det rett ut, jo, du hadde tenkt å bli boende, men det frister ikke så jævelig når avkommet deres ikke bare puler rundt, men også tenker dra med seg svineriet hjem. Og hvis han tenker å flytte inn så klarer sikkert han å spytte i de to millionene.

Endret av Serpentbane
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...