Gå til innhold

Hjelp rundt å øke hastighet på eldre stasjonær


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har en eldre stasjonær som primært brukes til surfing og Word/Excel. Trenger kanskje ikke liste opp alt av komponenter, men det som jeg anser som relevant er 16gb RAM (usikker på hvilken type), i7 2600, Asus p8p67 og Samsung 830 ssd. Kjører med Windows 7.

Jeg synes maskinen begynner å bli litt treg, og skulle gjerne gjort en billig oppgradering for å få en litt mer sømløs opplevelse. I mitt hode ville det derfor kanskje være lurt å bytte til en raskere c:\ disk. Spørsmålet er derfor om mitt hovedkort støtter m.2 disk? Litt googling rundt dette gir meg inntrykk av t hovedkortet er for gammelt. En annen mulighet kunne jo være å kjøpe en ny ssd. F.eks Samsung sin 870 serie. Ville jeg merket forskjell med en slik oppgradering? Det er uaktuelt å reinstallere software, så alt innholdet på min 830 vil bli klonet til ny disk.
 

PS: Nåværende 830-disk har stått i relativt mange år, og har vært utsatt for mye kopiering / sletting / flytting av data opp igjennom årene. Dette har kanskje noe å si på dagens hastighet?

På forhånd takk for svar!

Endret av panzerkiller
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Til vanlig applikasjonsbruk vil du ikke merke noe spesiell forskjell mellom SSD-en du har og en nyere SSD. Har du Samsungs Magician-programvare installert og kjørt ytelsesoptimaliseringen der? Litt avhengig av bruksmønster, kan det være at det kan hjelpe litt. Post gjerne også en skjermdump fra ytelsestesten i programmet.

Om ikke det er helt spesielle bruksområder, vil jeg vel nesten si at det er "fascinerende" liten praktisk ytelsesforskjell mellom en ny og eldre SSD, og enda mindre hvis det er andre deler av systemet som ikke "henger med".

Vet ikke hvor mye som ellers har vært installert av programvare etc. i årenes løp. Men det å reinstallere Windows kan i noen tilfeller bety mye. Et element her er vel også at man bør over på Windows 10 med tanke på at Windows 7 er "end of support"....

Om man skal forvente noe særlig ut av en oppgradering her, vil det nok da innebære bedre prosessor, og det krever nytt hovedkort og nye minnemoduler. Om man skal ta noe gradvis, hadde jeg satset på dette foran ny SSD, og heller kjørt videre med SSD-en om det ikke skulle være noe mer direkte galt med den...

Lenke til kommentar
NULL skrev (16 minutter siden):

Til vanlig applikasjonsbruk vil du ikke merke noe spesiell forskjell mellom SSD-en du har og en nyere SSD. Har du Samsungs Magician-programvare installert og kjørt ytelsesoptimaliseringen der? Litt avhengig av bruksmønster, kan det være at det kan hjelpe litt. Post gjerne også en skjermdump fra ytelsestesten i programmet.

Om ikke det er helt spesielle bruksområder, vil jeg vel nesten si at det er "fascinerende" liten praktisk ytelsesforskjell mellom en ny og eldre SSD, og enda mindre hvis det er andre deler av systemet som ikke "henger med".

Tja jeg merker forskjell på eldre Samsung MZVLW256HEHP PM961 NVMe PCIe M.2 256GB  og nyere WD Black SN750 1TB M.2 SSD Men problemer er vel drivere og slikt neppe er optimalisert for maksimalt ytelse, men ting blir mere responsivt. Er ikke bare hastighet som er forskjellig, men er vel liten buss siden det finnes 6000 mb\s ssd disker vil nok harddisker og annet SSD gjøre pcen tregere. 1 TB lagringsplass er ikke mye i dag heller. så tror på WD Black SN850 2TB M.2 SSD er ennå bedre med x570 hovedkort.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Maskinen ser helt grei ut. Du kan lese ut temperatur på cpu for å forsikre deg om at det ikke er noe galt med kjølingen av den.

Ellers så tror jeg en ny 2.5" sata SSD er en greit. Jeg vet ikke om det er slik at gamle SSD kan bli trege, men nye er sikkert bedre.

Ellers så skulle Windows 7 vært oppdatert til Windows 10, siden Windows 7 ikke oppdateres lenger. 

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Takk for alle svar! Jeg har ikke overklokket, men prosessoren min er jo ganske grei på det området. Mulig jeg prøver en forsiktig 4ghz klokk. Da trenger jeg kanskje til og med å ikke endre noe på volten?

Ang Samsung Magician så var dette nytt for meg. Skal lastes ned og testes så fort jeg får tid! Kommer tilbake til denne tråden når det er gjort 🙂

Lenke til kommentar

Jeg vil sterkt fraråde å overklokke CPU-en, hvis biosen i det hele tatt støtter det. De aller fleste laptoper er ikke designet for å tåle slikt.

HW ser helt greit ut. Som flere har nevnt, ta en full reinstall av OS, og installer Win10. Win 7 er som sagt EOL.

Ikke en dum ide forøvrig å kjøre Samsung Magician, der vil du lett få svar på om SDD-en er slitt eller ikke. Med mindre den er særdeles gammel så tror jeg den har mye liv igjen.

Lenke til kommentar

Det er vel et normalt resultat på SSD. Om hardware virker som den skal så skal ikke denne maskinen være treg. Så jeg har mest tro på at det er Windows som kan trenge en opprenskning, eller en oppgradering til Windows 10.

60 grader på cpu under prime er lavt (som er bra).

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om jeg først skal kjøre overgang til Windows 10 kommer jeg til å sette opp hele maskinen (software) på nytt. Det tar laaang tid for en som har hatt samme oppsett i mangfoldige år. Er heller ingen kløpper på pc, og småbarnsfar (lite tid til å knote). Får se hvor mye tid og lyst jeg har neste gang jeg har ferie! 😊 Takk for hjelpen! 

Er forresten statisk volt på 1,3 greit sålenge temperatur er som den er (vannkjøling). Pc står mer eller mindre på 24/7, men Windows setter den i dvale etter 2 timer inaktiv 

Lenke til kommentar

Angående hastighet på SSD`er over tid, så er også jeg usikker, men jeg har fremdeles den første SSD`en som jeg kjøpte til min nåværende hovedpc. Det er en Corsair et eller annet 120 GB. Sist jeg prøvde den, så funka den fint tror jeg, og den SSD`en kjøpte jeg i tja. Når var det, 2011 eller noe kanskje? Ellers, så har jeg også to andre Intel SSD`er som også har endel år på baken 120 GB og 240 GB og begge disse fungerer også bra.

Forøvrig, så tror jeg ikke BARE en oppgradering til Windows 10 vil gjøre noe forskjell da den ikke fjerner noe. Den legger bare inn, så det beste vil da være og oppgradere til Windows 10. Se til at den blir aktivert automatisk og deretter formatere enten hele SSD`en (hvis det kun er bare en partisjon), eller formatere bare C:\ partisjonen og installere Windows 10 på nytt igjen. Det bør gjøre ting litt bedre. Iallefall siden at du har 16 GB Ram i maskina. Du kan naturligvis oppgradere til 32 GB også hvis du føler det, men det blir jo en vurdering.

 

En annen ting som du kan se litt på (for å spare litt tid neste gang du må renske opp i maskina), er å ta Image av maskina. Det betyr kort sagt at du tar en Backup av maskina. Altså C:\ partisjonen og lagrer den som en fil. Så hvis noe skulle gå galt. F. eks at Windows ikke starter, så kan man bare gjenoprette imaget og PC`en blir slik den var når du laga imaget. Før i tiden, så laga jeg mye image av Partisjoner, men det er ikke noe jeg orker og holde på med nå.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...