Gå til innhold

Vi tester smarthus-løsningen som elektrikeren kan tilby


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Litt usikker om det generelt er god økonomi å senke temperaturen om natten. Jeg har lagt merke til at det er veldig vanlig at strømmen er betydelig billigere om natten en når folk flest står opp. Dersom man da må bruke ekstra strøm for å varme opp huset for vinningen fort opp i spinningen. Enkelte dager tror jeg nesten det kunne vært lønnsomt å varme opp mot ekstra før prisen stiger for så å skru av noen varmekilder de dagene prisene har en topp i 0800-0900- tiden om morgenen

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis du skal bygge nytt vil jeg uansett ha satset på kablet KNX anlegg. Over 8000 produkter å velge mellom. Du kan få enkle KNX anlegg eller avanserte anlegge. Og selv anleggene som idag nærmer seg 30 år gammle kan oppgraderes med det nyeste. Det kan også kobles trådløse enheter til knx, eller bruke gatewayer for å snakke med en av de andre protokollene som fins.

Lenke til kommentar

Hvor lenge sier ELKO at de skal supportere løsningene de nå leverer?

Lurer litt på hvordan det er med smarthus-løsningen som Elko leverte for en del år tilbake, som hadde administrasjon via en Java-basert webside, der man allerede for flere år siden vel måtte ha en pc/vm med en eldre Java-versjon for å kunne administrere løsningen....

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Elektrikere, vvs, utbyggere og også produsenter synes å tro at appstyring kan kalles smarthus. En app for ventilasjon, annen for varme, 3dje for lys osv. I mitt hode burde sensorer, aktuatorer og intergrerte ting som kjøleskap, lyspærer, panelovner og ventilasjonsanlegg ha åpne standarder og kunne styres og administreres i en helhet (inkl sw oppdatering) for å kunne kalles smarthus enhet. Ta feks en kjent panelovn produsent her til lands. De kan riktig nok styres fra annet system, men da kun ved å endre verdien på innebyggd termostat. Ikke styre hverken effekt eller avpå i ett større bilde der det skal spille sammen med andre varmekilder f.eks fjernvarme.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

"appstyring" fremstår i dag som selve garantien for at disse anleggene får ekstrem kort levetid. Man kan godt argumentere for at mobil appstyring foreløpig har vært vært i en modningsfase, men vi ser alikevel at sannsynligheten for langsiktig vedlikehold av disse systmene er svært begrenset.

Har spekulerer leverandørene på att alle komponenter i systemet må byttes ut med 10~15 års intervall. Det kalles å skape et marked for mersalg, og har ingen ting med reduksjon av resursbruk eller miljø/klima positive tiltak å gjøre.

Skal et hus være "smarthus" bør det være autonomt. Det bør fungere helt uten eksterne tilkoblinger mot "skyen", selv om det selvfølgelig også bør ha muligheter til å hente relevante data fra nettet slik som strømpriser, værdata og fjernstyring. Men systemet i seg selv bør kunne opperere helt uten disse dataene.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Strømstyring har sine fordeler, men Elko sitt system har jo de samme problemene som alle andre. Det blir nevnt i starten av artikkelen, men så "glemt": proprietær standard og begrenset med utstyr. Elko mangler så vidt jeg kan se ting som dørlås, ringeklokke m/kamera, utekamera etc. (innekamera ser forøvrig ut til kun å ha lokal lagring, får håpe tyven ikke er smart nok til å ta det med seg). Man ender dermed opp med å måtte ha en drøss forskjellige leverandører og apper, ingen garanti for levetid og ingen konkurranse på komponenter.

Lenke til kommentar

Interessant artikkel, i alle fall for meg med et hus fra 1990-tallet med ELKO-utstyr overalt. Synd at ELKO ikke tilbyr sine smarte stikkontakter i RS16-utførelse (som de på sine nettsider hevder er den mest brukte i Norge), kun i den mer firkantede Plus-utførelsen. Basert på dette, antar jeg at de i første rekke ser for seg nyinstallasjoner som hovedmarked. Som oftest er innmaten den samme i Plus og RS16, så jeg gjetter at RS16-deksler kommer snart.

Jeg liker at de satser på en batterifri løsning, så langt det er mulig. At de bruker Zigbee er lurt.

Så gjenstår det å se om dette kan brukes sammen med annet Zigbee-utstyr, uten ELKOs egen kontrollenhet. ELKO er nå en del av Schneider, så det kan sikkert brukes sammen med Schneiders løsninger.

Er også spent på om det er plass til to ELKO SmartPlugger i en standard ELKO dobbel stikkontakt. Har hittill ikke sett noen som er laget for dette. Den eneste jeg kan huske hadde tenkt på dette, var Nobøs løsning fra 1990-tallet.

Er enig i at det hadde vært fint om alt i huset kan styres av ett system. I dag er det separate løsninger for alarm, styring av varmeover, dørkamera, kjøleskap, vaskemaskiner, frysere (endelig har Mieles løsning sensor som forteller om temperaturen i fryseren, mye viktigere enn å vite temparaturen i kjøleskapet eller vinkjøleren) osv. KNX er jo et system som burde kunne brukes til alt dette, men er usikker på om noen av alarmleverandørene tilbyr samarbeid med KNX.

Det fine med Verisures system er at de har en løsning som både støtter tilgang via internett og mobilnettet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...