Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Kan jeg fikse dette selv? Ulyd fra Støtdempere


F4ble

Anbefalte innlegg

I det siste så har jeg fått en ganske ufin lyd fra støtdemper til høyre bak. Den slår fryktelig, men ikke alltid(?). I tillegg knirker den, som om dårlig smurt, dersom bilen gynger litt.

Jeg har tatt bilder og det ene bildet av demper som ser minst skadet ut er til venstre. Jeg tok det for å kunne sammenligne. Dersom det trengs bedre bilder kan jeg ta av hjulet og få tatt nye bilder.

Dette er en 2004 Ford Fusion (kan bruke deler fra Focus iflg Ford)

Spørsmålet er: Kan jeg fikse dette selv og hva må gjøres? Takk :)

 

2020-11-24 12.29.05.jpg

2020-11-24 12.29.23.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det du ser på bildene er bare støvmansjett og noe gjennomslagsgummi. Men den på nederste bilde ser ut til å være våt av olje. Det betyr at demperen mest sansynlig ergåen og må byttes. Du bør da bytte på begge sider samtidig.

Knirking og banking er ofte andre ting enn selve demperen elelr fjøra. Foringer til stabilisatorstaget (tversstaget) er en klassiker når det gjelder knirking. Kan ofte bare smøres opp med passende smøremidler (IKKE vanlig fett!!).

Banking og dunking er ofte slark i bærearmer og diverse stag. En mer nøye inspeksjon undenifra er nødvendig for å si mer nøyaktig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nei. Kobberpasta passer ikke sammen med gummi. Du kan bruke f.eks. silikonfett.

Det bør gå å skifte bare demperne så lenge du får god klaring til bakken og det går an å komme til uten å demontere fjærene eller andre ting som kan være i veien. Det som er litt skummelt er at oljelekkasjen kan ha ødelagt nedre demperfeste da dette er av gummi.

Du bør også sjekke nederst på demperen at det faktisk er den som har lekt olje.

Lenke til kommentar

En klassiker på disse er alu-gummi-festet (støttelager) som holder øvre del av demperen opp i chassiset. Disse korroderer til støv, fungerer omtrent som en anode på en båt. Så skal du bytte demperne (bytt begge sider), så bytt de øvre festene også.
4427_a7g004mt.jpg?v=a1

Det er kurant å bytte alt selv, men du bør jo ha et minimum av evner før du setter i gang. En viss sjanse at de to søte små boltene som holder dette støttelageret sitter som Per i Knut, så du bør ha slagverktøy evt bor og gjengetapp tilgjengelig.
 

Endret av Habla Møberg
Lenke til kommentar

Hvis ikke du føler deg kapabel til å selv gjøre jobben så er det flere tredjeparts verksteder/-kjeder hvor du kan kjøpe delene selv og få dem til å montere disse. Eks. så kan du kjøpe delene hos bildeler.no og få SnapDrive til å bytte til delene du kjøpte. Oftest billigere enn om merkeverksted gjør jobben eller om du får tredjeparts verksted til å montere deler de selv selger.

Lenke til kommentar

Jeg så på den videoen jeg linket at han mente at det ville vært nær umulig å få av demperen med skralle fordi det sitter så jævlig. Det er det som bekymrer meg. Kommer halveis i jobben før jeg finner ut at jeg ikke får fikset det. Jeg har rustfjerner som jeg kan sette på i forkant, men jeg vet ikke hvor effektivt det vil være. Og ettersom jeg ikke har garasje så må jeg være sikker på at dette går bra ellers blir ting bare ugreit i nær fremtid.

Endret av F4ble
Lenke til kommentar

Ett lite rør eller noe på skrallen og du mangedobler kraften. 

Kan være litt trangt å få plass til eneste.

Moderne muttertrekkere er og utrolig sterk i dag. Du kan jo låne hos en nabo? Eller leie? Clas Olson og OBS Bygg leier vel ut verktøy f.eks.

Men av nesten all skruing jeg har gjort på bil så er det noe man plages med som gjør at hele jobben tar dobbelt så lang tid som forventet. Så sett av god tid :p

Endret av Complexity
Lenke til kommentar
3 minutes ago, F4ble said:

Yep, men det forutsetter også at mutteren i seg selv ikke ryker. Eller at bolten ikke ryker. Veit det er sjelden at bolter ryker, men jeg måtte bytte en hjulbolt tidligere i år... Det var noe dritt.

Dette burde vel ikke ta et verksted mer enn 1 time?

Bolter kan ryke. Jeg slet av hodet på en bolt når jeg bytta dempere fremme på en 2006 Mondeo. Det var dog jeg som gjorde feil. Skulle stramme litt til bare men muttertrekkeren sto på full styrke 😆

Så gikk en time ekstra bare der på å finne en ny bolt og slipe den til så den passet.

Verkstedet fikser nok dette på en time ja.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...