Gå til innhold

Anders Opedal vil fremskynde Equinors satsing på fornybar energi. Da må det handles raskt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Til tross for Opedals soleklare ambisjoner om å bli grønnere, må vi alle ta inn over oss at Equinors kjernevirksomhet alltid har vært fossil – og at konsernets inntekter og marginer vil ha fossilt preg i lang tid ennå."

Ja, det er vel det som er realitetene.

200 mrd. tap i USA er en ufattelig høy sum, og "Mongen" på 4 mrd. som gav Jonsen fyken i sin tid blekner i sammenligning.

Industri er og blir risikofylt, om det er private eller offentlige personer som må stå til ansvar.

Har egentlig liten tro på at Equinor blir et godt selskap innen fornybar energi, da det i virkeligheten blir som å konkurrere mot seg selv.

Storstilt satsing på energi fra havet, slik MDG går inn for, kan få betydning for oljeprisen, selv om vi ikke skal overvurdere Norge sin rolle i markedet. EU satser massivt på fornybar energi og mindre bruk av fossil energi, så det er vel "mange bekker små" som til sist sender oljeprisen nedover.

Det er bare MDG som signaliserer 100 TWh fornybar energi fra havet innen 2030, og er det eneste partiet som har en konkret agenda bort fra olje og gass.

Tror neppe Equinor finner stor støtte i dagens Storting til drastisk omlegging, så det beste vi kan håpe på er at det neste stortingsflertallet oppretter et nytt selskap med "havrommet" som arbeidsoppgave, og Equinor får en konkurrent på fornybar markedet.

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Equinor bør droppe satsingen på fornybar energi fullstendig og konsentrere seg om den oppgaven de er pålagt å utføre på vegne av samfunnet. Som er å drive olje- og gassutvinning så lønnsomt og effektivt som mulig inntil det tar slutt. Så kan de legge ned. Det er null holdepunkter for at Equinor er mer egnet til å drive fornybarprosjekter enn andre, snarere tvert i mot tar man hensyn til Equinors begredelige historie når det gjelder prosjektstyring og kostnadskontroll.

Fornybarsatsingen bør gjøres av andre som har det som sin primære oppgave. Da vil man også få transparens rundt lønnsomheten og ikke risikere at reelle tapssluk blir dekket over av en profitabel oljevirksomhet. Så får Moberg på lederplass kreve at disse virksomhetenes ledelse domineres av kvinner, minoriteter og alt mulig annet som gjør at man kan score billige politiske poenger.

Endret av uname -l
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
KapteinKaos02 skrev (24 minutter siden):

Først tar de penger tjent på Norsk sektor og sløser det vekk i USA, så tar de penger tjent på Norsk sektor og bruker det på vindturbiner i Brasil, USA og andre plasser. Noe som gir minimalt med Norske arbeidsplasser. Det er ikke mye fokus på å skape arbeidsplasser i Norge.

Dette er mitt største ankepunkt mot dagens regjering også.

Hvorfor kan ikke Statkraft bruke pengene fra oss strømkunder i Norge, og lage arbeidsplasser her?

Vi sitter på en diger pengesekk, men overlater vindturbinene i Norge  til tyske pensjonsfond, hva er tankegangen bak?

Verftsindustrien roper etter jobber, men vi bygger havmerdene i Kina?

Det er de manglende visjonene som gjør at jeg ønsker MDG velkommen inn i det etablerte, da har planer for 100 TWh fornybar energi fra havet. Skal denne programposten gjennomføres må pengesekken åpnes. Ganske useriøst fra MDG sin side, men de viser en vilje som mangler hos de etablerte partiene. Kanskje vi får 100 TWh innen 2050 dersom alle kluter settes til, og en slik politikk vil generere mange arbeidsplasser.

Verden vil alltid ha behov for energi og mat, så noe stort risikoprosjekt er det neppe.

Lenke til kommentar

Eldar Sætre, Avtroppende Statoil sjef, kom i skade for å uttale offentlig hvor idiotisk og udugelige Vindmøller er. Dette er ca 5 år siden. Så gikk det ikke mange minuttene innen Erna Solberg fikk ham irettesatt, og han måtte beklage hele uttalesen, og si de motsatte. Deretter fikk statoil 4,8 milliarder som de sløste bort på vindmøller til havs.

Nå som Sætre igjen er en "fri mann" , kan vi forvente at han igjen sier hva han egentlig mener. Som ALLE MED BATTERIER I KALKULATOREN finner ut på noen minutter. Vindmøller til strømforsyning er totalt udugelig. !! og en forbrytelse mot skattebetalerne, naturen, miljøet og klima.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
uname -l skrev (6 timer siden):

Equinor bør droppe satsingen på fornybar energi fullstendig og konsentrere seg om den oppgaven de er pålagt å utføre på vegne av samfunnet. Som er å drive olje- og gassutvinning så lønnsomt og effektivt som mulig inntil det tar slutt. Så kan de legge ned.

Problemet er at et selskap består av mennesker, og at mennesker aldri kommer til å prioritere eiernes interesser på bekostning av egen arbeidsplass og bonuser.

I teorien hadde det vært ypperlig om Equinor bare fokuserte på oljeressurser som garantert var lønnsomme, og så la seg selv ned når tiden for det er over.

I praksis bruker de istedet betydelig innsats på lobbyvirksomhet på å overbevise om at fremtiden er fossil.

Nye prosjekter nå som kanskje ikke blir lønnsomme betyr arbeidsplasser og bonuser NÅ, og om nettoen gjøres opp om 20 år og om høye oljeprisene Equinor ser for seg ikke blir noe av, og det viser seg at vi tapte store summer, er det likevel noen andre sitt problem.

Hvem vil jobbe i et selskap som ikke satser, som har programfestet sin egen død? Ingen.

I prinsippet er jeg enig med deg, men at Equinor dreier i grønn retning er å foretrekke fremfor lobbyist-Equinor som fører til at vi tar for høy risiko med fellesskapets midler og satser norske skattepenger på at olje og gass er stort i 2040. Alternativet med styrt avvikling er helt urealistisk menneskelig sett.

 

Endret av Dag Sverre Seljebotn
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Equinors påtroppende konsernsjef har uttalt at satsingen på fornybart (i all hovedsak havvind), skal 10-dobles fra dagens rundt 600-700 MW (egen-kapasitet), til 6-7000 MW i 2026 og derfra 3-dobles til (kanskje) 18000 MW i 2035. Totale investeringer innen de neste 10 år, vil trolig beløpe seg til minst 200 mld. NOK og innen 2035 kanskje til 5-600 milliarder (dagens kroner), dvs. minst 4 ganger så mye som Johan Sverdrup-utbyggingen

Det er i dag få eller ingen motforestillinger til Equinors satsing på havvind. Inntrykket er at her er det "fritt fram" for styre og administrasjon til å ekspandere så mye en vil og med full backing både fra OED og Storting.

Hovedhensikten fra Equinors synspunkt er å kunne oppfylle ambisjonen om å bli et bredt energiselskap, fra norske myndigheters side å vise verden at her går vi front og viser hva som må til.

Men er det så lurt å satse så mye kapital fra et 67% statlig eid norsk selskap på havvind, når utsiktene til avkastning av betydning er små og vil Equinor kunne omdøpes fra olje til energiselskap med 7000 MW vindkraft i sin portefølje, i 2026?

I 2019 utgjorde fornybart 0,2% av total omsetning og om vi antar at Equinor i gjennomsnitt kan oppnå 0,5 -1 NOK/kWh og strømproduksjon på kanskje rundt 20 TWh/år i 2026, blir omsetningen kanskje rundt 15 mld NOK (fortsatt i dagens kroner). Målt mot Equinors omsetning i 2019 på ca 640 mld NOK, blir resultatet av vindsatsingen mindre enn smått, kanskje opp mot noen få prosent av totalen på 10 - 20 års sikt. 

Etter min (og sikkert flere andres) mening er satsing på vindkraft beheftet med stor risiko, både økonomisk og mht. operasjonell varighet. Selv om et stort flertall i dag tror at vind og sol skal forsyne størstedelen av verdens strømbehov, herfra og inn i evigheten, vil neste generasjoner av kjernekraft trolig komme på banen for fullt innen 15 - 20 år. Ganske enkelt fordi utslippsmålene ikke kan nås, så lenge det er fossil kraft som i hovedsak må levere balanse -og back-up, uansett hvor sterke i troen mange er om at det er batterier, "big data" og hydrogen som skal sørge for at strømforsyningen blir stabil. Strømutkobling og strømbrudd som både Tyskland og California opplever, er en forsmak på hva som er i vente og da er det kanskje ikke langt unna at pendelen snur.

I stedet for å vikle seg inn i stadig mer vindkraft, burde Equinor heller bli ved sin lest og satse på lønnsom olje og gass. Alternativet kan bli at selskapet ender opp som et null-foretak, som følge av overinvestering, og tap knyttet til vindkraft.

Olje og gass vil fortsatt bli etterspurt i uoverskuelig framtid, uansett hva EU i dag måtte mene, f. eks. om fossil gass (som skal erstattes med hydrogen). Russland som eksporterer mer enn dobbelt så mye gass til Europa som Norge, har nok knapt ofret dette en tanke, men her er Equinor og norske myndigheter mest opptatt av "blå hydrogen" fra naturgass, som kort fortalt betyr enorme energitap og skyhøye kostnader - i sum ulønnsomt.        

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...