Gå til innhold

Hver dag fra 1. januar 2000 og frem til 19. januar 2038


Anbefalte innlegg

11. januar 2001:

I Oklahomas statsfengsel blir 41 år gamle kvinnen Wanda Jean Allen henrettet med dødssprøyte etter å ha sittet på dødscelle i 11 år etter å ha blitt funnet skyldig i et drap hun begikk i 1988. Allen er den første kvinne til å bli henrettet etter at USA gjeninnførte dødsstraff i 1977.

https://web.archive.org/web/20040902190945/http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m1589/is_2001_March_13/ai_71763690

https://web.archive.org/web/20061027044603/http://www.web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR511772000?open&of=ENG-USA

Wanda_Jean_Allen.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

12. januar 2001:

Den brasilianske gitaristen og komponisten Luiz Bonfa dør av prostatakreft i sin fødeby Rio de Janeiro, 78 år gammel. Bonfa er mest kjent for å ha komponert musikken til den Oscar-vinnende filmen Den sorte Orfeus fra 1959. Han samarbeidet også med velkjente amerikanske musikere som Stan Getz. Charlie Byrd, Quincy Jones, George Benson og Frank Sinatra i løpet av sin karriere.

https://www.imdb.com/name/nm0006697/

https://www.discogs.com/artist/252003-Luiz-Bonfá

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

16. januar 2001:

En av de "glemte" konfliktene i moderne tid er borgerkrigen i Kongo, også kalt den andre krigen i Kongo som kostet nesten 4 millioner mennesker livet. På denne dagen blir DKR Kongos president Laurent-Desire Kabila skutt på sitt eget kontor av sine egne soldater og dør av skadene etter å ha blitt fløyet til medisinsk behandling i Zimbabwe. Han blir etterfult av sin egen sønn Joseph Kabila som kommer til å sitte som president i 18 år.

https://www.theguardian.com/world/2001/feb/11/theobserver

 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 1 måned senere...

20. januar 2001:

Starten på presidentperioden til George W. Bush jr. som var president fra 20. januar 01 til og med 20. januar 09. Dette er også en periode som er sterkt påvirket av finanskrise, krig mot terror og utøvelse av terror. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

21. januar 2001:

Israel-Palestina-konflikten er desverre stadig aktuell og er det også på denne tiden spesielt etter at den andre intifadaen blusset opp i september 2000. I Egypt innledes Taba-forhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene som kommer til å vare i 6 dager med sikte på å få avsluttet konflikten. Israel krever blant at palestinerne oppgir kravene på Tempelhøyden og anerkjenner israelsk suverenitet over bosetninger i de okkuperte områdene med 80% jødiske nybyggere. Palestinerne på sin side nekter å anerkjenne israelsk annektering over okkuperte områder i Jerusalem og krever stans i videre israelsk ekspansjon på Vestbredden. Israel ønsker å holde kontroll over palestinsk land og luftrom i krisesituasjoner, mens palestinerne kun vil anerkjenne internasjonale styrker. Forhandlingene kommer til å strande selv om man i løpet av disse dagene kommer nærmere løsninger enn tidligere forsøk.

https://www.un.org/unispal/document/auto-insert-200101/

https://en.wikipedia.org/wiki/Taba_Summit

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

23. januar 2001:

På den himmelske fredsplass i Beijing finner en selvpåtenning sted under feiringen av kinesisk nyttår; en hendelse som av kinesiske myndigheter tilskrives 4 medlemmer av den forbudte sekten Falun Gong mens sektens egne kilder selv bestrider at det var dette som hendte så omstendighetene hva som har skjedd forblir uklart. Noen journalister har også hevdet at hele hendelsen var arrangert.

https://web.archive.org/web/20070222110517/http://archives.cnn.com/2001/WORLD/asiapcf/east/01/24/asia.falun.03/

Tiananmen-end-Beijing.jpg

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

25. januar 2001:

I Porto Alegre, Brasil arrangeres for første gang World Social Forum, en internasjonal samling for politiske aktivister som ønsker å gjøre den globale politikken mer sosial og diskusjoner om sosialpolitiske spørsmål, utveksling av erfaringer og strategier for å løse utfordringene. Initivativet har kommet som en motvekt til de mutimilliardærorganiserte møtene til World Economic Forum og møtene vil bli holdt hvert år forskjellige steder i verden samtidig som Klaus Schwab & co arragnerer sine møter i Davos. Initiativet sies å være motivert av anti-globaliseringsprotestene under møtet til Verdens handelsorganisasjon i Seattle i 1999. Forumet blir også støttet av ATTAC, en organisasjon for skattelegging av internasjonale valutatransaksjoner og De Jordløses Bevegelse i Brasil, en organisasjon for jordløse landbruksarbeidere. Flere kjente internasjonale intellektuelle har deltatt på konferansene.

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Social_Forum

https://no.wikipedia.org/wiki/2001

FSM1.jpg

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

26. januar 2001:

På denne dagen blir 15 år gamle Benjamin Labaran Hermansen stukket ned og brutalt drept på Holmlia i Oslo. Benjamin, som hadde norsk mor og ghanesisk far, sto og pratet med en kamerat utenfor nærbutikken da to unge menn kom ut av en bil og begynte å løpe mot dem. De to kameratene prøvde å stikke av, men Hermansen ble innhentet og drept. Retten fant det helt klart at drapet skjedde helt uprovosert, og at årsaken til at Benjamin ble forfulgt, angrepet og drept alene var hans hudfarge.

De tre involverte personene, to unge menn og en ung kvinne blir dømt til henholdsvis 18, 17 og 3 års fengsel.

At et rasistisk motivert drap på en ung gutt kunne skje i Norge kom som et sjokk på mange. Over hele landet ble det arrangert fakkeltog for å vise avsky mot drapet. Spesielt i Oslo var oppslutningen stor; 40 000 mennesker deltok i den nærmest spontane markeringen.

20 år siden Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på Holmlia – Stor-Oslo (nrk.no)

Joe Erling Jahr: Ber om unnskyldning for å ha drept Benjamin Hermansen –  Dokumentar

Endret av Scarvo
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

27. januar 2001:

Marie-Jose av Belgia, den siste dronningen av Italia dør av lungekreft i Geneve, Sveits, 94 år gammel. Marie-Jose kom, som tittelen tilsier fra det belgiske konghuset og giftet seg med den italienske tronarvingen prins Umberto i 1930. Under andre verdenskrig spilte hun en rolle i forsøkene på å etablere diplomatiske kanaler mellom aksemaktene og de allierte, noe som brakte henne i konflikt med svigerfaren og ledet hun til eksil i Sveits hvor hun drev arbeid for økonomisk støtte til den italienske motstandsbevegelsen. Da svigerfaren kong Viktor Emuanuel den tredje abdiserte i 1946 for sin tidligere støtte til Mussolini ble Umberto den andre konge og Maria-Jose dronning av Italia. Men det kom bare til å vare litt over en måned, fra 9.mai og frem til 12.juni da en folkeavstemning vedtok å avskaffe kongedømmet og innføre republikk. Etter abdikasjonen reiste Umberto og Marie-Jose i eksil og ble separert, men aldri skilt og var formelt gift da den tidligere kongen døde i 1983, skjønt han bodde hovedsaklig i Portugal og hun hovedsaklig i Sveits. Italias siste dronning var etter abdikasjonen en aktiv støttespiller for musikalske prosjekter.

https://web.archive.org/web/20060329012035/http://www.italystl.com/italianclub/rondine/ronfeb01.htm#r3

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

28. januar 2001:

Musikalen "Miss Saigon" spiller sin siste forestilling på Broadway i New York. Totalt ble den spilt 4 092 ganger.

Musikalen foregår i Saigon under Vietnamkrigen i 1970-årene, og handler om en umulig romanse mellom den amerikanske soldaten Chris og den unge, vietnamesiske kvinnen Kim. Historiens sentrale temaer er kjærlighet, tragedie og håp.

Miss Saigon – Broadway Musical – Original | IBDB

A Look Back at Miss Saigon at 30 | Playbill

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...