Gå til innhold

Oljeforbruket: Har vi passert «peak demand»?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

- Redusere produksjonen i samarbeid med andre land slik at prisen holdes på et drivverdig nivå + mer internasjonale CO2-avgifter. Det skal bli dyrere for forbrukerne og påvirke etterspørselen negativt. Målet må være å bruke oljen på en annen måte enn i dag. Mer til plastprodukter med god varighet og mindre til forbrenning.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Vil verden ha økt behov for mer fossil energi fremover?

Verdens befolkning er på vei mot kanskje så mye som 11 milliarder mennesker som alle trenger energi. Samtidig legger en del EU-land ned flere av sine atomkraftverk og trenger energi tilsvarende trolig ca 100 TWh pr år pga dette. Og flere EU-land planlegger dessuten å legge ned kullkraftverk. I tillegg bygger man også mange nye strømslukende datasentre pga det digitale skifte. Dessuten øker automatiseringen og antall industri-roboter i mange land, noe som også krever økt bruk av energi. Trolig vil etterspørselen etter olje og gass vedvare i mange år fremover. Og husk at flere av de store oljefeltene i verden nå er i ferd med å tømmes ut og snart går tomme. IEA har i mange år varslet om at 2021 kan bli et veldig problematisk år pga mangel på olje og gass.

.

Kan man gjøre noe med global oppvarming og med CO2-utslippene?

Svalbard er selve episenteret når det gjelder global oppvarming (med +6 garder) og iskanten har dessuten trukket seg nordover (men siden 2016 har iskanten derimot trukket seg sydover etter at de norske CO2-utslippene har fallt siden 2015. Sammenheng?).

Jeg vil si: få redusert de CO2-utslippene som treffer Golf-strømmen, Barentshavet og Svalbard. Legg ned kullkraftverket på Svalbard. Redusere flytrafikk og cruisetrafikk til Svalbard. Legg ned det store gasskraftverket på Melkøya ved Hammerfest. Elektrifiser alt som ligger nord for polarsirkelen. Den mest effektive form for CO2 fangst og lagring er ikke CCS, men trolig produksjon av biokull fra trevirke fra skogen, biokull er stabil i flere tusen år og kan graves ned i matjorden og vil fungere som en form for gjødsel og jordforbedringsmiddel (og det i verden som snart har 11 milliarder munner å mette).

Lenke til kommentar

CO2-konsentrasjonen i verden er ganske jevn, på grunn av at temperaturforskjeller skaper vindsystemer (grunnet konveksjon) som effektivt flytter varm luft fra ekvator til polene. Disse vindcellene er også grunnen til at global oppvarming forsterkes jo lengre nord og sør man kommer, fordi det er her varmen akkumuleres. Så det vil dessverre ikke ha noen effekt å begrense CO2-utslipp lokalt på f.eks. Svalbard.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+45613274
uname -l skrev (På 17.4.2020 den 13.32):

Vi har også sett peak restaurant, peak flyreiser og peak frisør. Alt basert på supersmart ekstrapolering av de siste ukers hendelser.

En sterkt undervurdert kommentar, kudos!

Dog, det er virkelig spennende tider i møte. Jeg, som mange andre håper selvfølgelig for en rask kollaps av oljeindustrien, men prisen vi betaler vil bli høy. Svært mange vil lide.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...