Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Fratre som styreleder pga "Særlige hensyn" .


Gjest Slettet+21345820

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+21345820

Jeg gikk  våren 2019, i et stiftelsesmøte etter press inn i et styrelederverv i et nytt sameie med 69 enheter. Jeg varslet at dette var med forbehold å sitte til førstkommende årsmøte (altså til 2020), da har jeg sittet under et år. Nå var og er det vanskelig å få vervet noen til styret generelt, og lederjobben spesielt. Jeg har fungert i styret på 5 valgte, nesten helt alene. I oppstartsfasen har jeg fått til avtaler, brannkonsept, skilting, forretningsfører, vaktmester og andre tjenester, samt klaget på festbråk i omtrent hver helg, fordi ingen beboere vil gjøre dette selv, de ringer meg, også nattestid. Resten av styret ønsker ikke ha så mange oppgaver, og flere av dem bor ikke selv i sameiet. Årsmøtet er ila våren.

Jeg stiller ikke til valg, og fratrer grunnet forbeholdet, og at jeg har vært  syk de siste 3 med. Ønsker å fratre nå når jeg er sykemeldt fra jobb, fordi jeg som syk, og overmett på oppgaver er svært sliten. Men foretningsfører skremmer meg når denne sier jeg må sitte til ny leder er valgt. Hva om ingen lar seg velge? Er dette som forretningsfører sier, en "livstidsdom" om ingen stiller som leder på årsmøtet ila våren 2020 ?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er ikke jurist, men mener svaret er nei.

Ingen kan tvinges til å stille.

Det er årsmøtets ansvar å velge styre og styreleder. 

Det du evt kan gjøre er å få tak i en advokat som kan stille som ekstern styreleder. Da får årsmøtet et ultimatum:

Enten stiller en av de andre, eller så leier man inn den eksterne med de kostnader og ulemper dette medfører.

https://www.huseierne.no/alt-om-bolig/sameier-og-borettslag/eierseksjoner/styret/

Lenke til kommentar

Her oppfyller du nok krava til særlege grunnar. Ikkje berre har du avtent den avtalte styreperioden på 1 år, du kan i tillegg vise til sjukemelding og at du har hatt stort arbeidspress som styreleiar.

Som krikkert har svart i den andre tråden så er gangen at du varsler om at du trekker deg på grunn av særlege forhold og at det gjennværande styret då enten må ta over inntil ein finn ein anna styreleiar.

 

Dersom ingen i sameiget vil være styreleiar eller styremedlem så er dette ei teneste som ein kan kjøpe. Dette vil fort være dyrt både fordi den profesjonelle styreleiaren både skal ha betalt for tidsbruken og ansvaret. I tillegg vil ein innleigd styreleiar ha meir fokus på å få retta opp i feil som oppstår med ein gong for å ikkje sjølv stå til ansvar, enn vedkommande har fokus på å gjere ting på billegaste måte for andelseigarane.

Det bør også vurderast å enten innføre styrehonorar i sameiget om dykk ikkje har det i dag eller å auke styrehonoraret for å på den måten gjere det meir attraktivt å ta på seg eit slikt verv.

 

PS. Angåande arbeidsmengden som styreleiar så kan det i stor grad reduserast ved å lage instruksar for å legge til rette, det er ikkje gitt at styreleiaren skal være tilgjengeleg til alle døgnets tider. Det er vanlig å lage køyrereglar der ein gjer seg tilgjengeleg for henvendigar som ikkje er akutte f.eks. på vekedagane mellom kl 18 og 20. Dei aller mest akutte hendingane som festbråk, brann og vasslekkasje må uansett gå direkte til politi, brannvesen og røyrleggarvakt.
Styreleiaren er ikkje politiet i blokka, du som styreleiar kan ikkje gjere noke meir der å då enn det bebuaren som klager på festbråket kan gjere. Alternativa er stort sett å enten ta kontakt med bråkaren for å gi tilsnakk eller å ringe politiet.

Så litt voksenopplæring på kva som er oppgåvene og fullmaktene til styret kan være på sin plass.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Forretningsførere har generelt sett lav juridisk forståelse for problemstillinger som ikke er A4-hverdagsproblemer. 

Styreleder har ikke noen plikt til å sitte frem til ny styreleder er valgt. Styreleder har plikt til å sitte ut perioden "rimelig forhåndsvarsel", og dette vil vanligvis være nok tid til å innkalle til ekstraordinært årsmøte, men styreleder har uansett rett til å fratre når det er gått rimelig tid. 

Hvis det ikke velges ny styreleder når sameiet har plikt til å gjøre det vil tingretten innkalle til årsmøte, jf. eierseksjonsloven § 43 annet ledd. Som regel gjøres dette ved at tingretten engasjerer advokat på sameiets regning for å forestå innkalling og lede årsmøtet. Hvis advokaten ikke klarer å finne noen som kan påta seg vervet vil han foreslå en ekstern. Hvis dette forslaget ikke får flertall må sameiet drives uten styreleder. Det finnes regler for dette, men det gjør det utrolig mye vanskeligere å være sameie. 

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+21345820

Jeg har laget kjøreregler, kontortid og informert mer enn nok. Det ser ikke ut til å gå inn. Henvendelsene kommer uansett. Har endog hatt et tilfelle av at beboer ringte på min ytterdør kl 23.30 lørdag kveld, fordi jeg ikke tok telefonen, og det var lys på hos oss. (vi må altså sitte i mørket for å slippe unna) Jeg er da ikke imøtekommen, eller hyggelig, men blir direkte provosert. Vedkommende dame på min alder ville ikke banke på hos festgjengen selv ("mann vet jo aldri hvem som er der") men var villig til å sende meg, eller, fordi jeg "har mann, så kunne vel han sendes"...(jeg er svært forbauset over hvor feige, masete, og uintelligente voksne folk kan være, og at det er mange av dem.). Jeg har en lapp over ringeklokka til leiligheten min med teksten 07.00-23.00.

Men jeg skal legge inn feriesvar på mobilen, slik Dobius skriver. Har ikke tenkt på det selv.

Sitat

Min telefon er lydløs mellom 23:00 og 07:00, og kun "favoritter" kommer igjennom , som stort sett er familie
(Går og legger meg etter 23.. og våkner etter 7)

  •  

Det er ensomt å forberede årsmøtet selv, siden resten av styret ikke bidrar annet enn med oppmøte (hvorfor tar folk på seg vervet??)

Jeg må si at "fotlenken" løsnet litt pga svarene jeg har fått nå. Og skal holde ut til årsmøtet, som er innen rimelig tid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...