Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Varsle politiet. Slår de til?


Anbefalte innlegg

Hvis man oppdager at en person man kjenner, driver med ett elller annet kriminelt. Noe veldig alvorlig. Hvordan kan man varsle / anmelde saken til politiet, og sørge for at de faktisk kommer til å se på saken? Jeg går ut ifra at man kan melde fra om saker over Internett (mer eller mindre anonymt) men dette kan jo selvfølgelig alle og enhver finne på. Kanskje politiet tror at slike tips kommer fra for eksempel en misunnelig kollega, sint eks-kjæreste eller lignende - og derfor bare er tull og tøys. Hvordan gjøre en eventuell anmeldelse mest mulig troverdig, for å være sikker på at politiet faktisk gidder å undersøke en sak?

 

Kommer politiet og ransaker bolig, og går gjennom data-utstyr til den kriminelle, så kommer de selvfølgelig til å finne beviser for kriminell aktivitet. Forutsatt at politiet er klar over hva dem gjør, og veit hva dem ser etter. Men har lokale politi-kontor ekspertise på for eksempel hente ut informasjon fra datamaskiner eller harddisker? Eller blir de nødt til å kontakte Økokrim eller Kripos for slike undersøkelser?

 

 

Anonymous poster hash: 3caa8...193

 

Anonymous poster hash: 3caa8...193

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det skal nok mer til enn et enkelt tips fra en fremmed for at de skal klare å få ransakelsesordre.

 

 

Nei, det skal det ikke, politiet ransaker nærmest regelmessig boliger etter anonyme tips, det eneste de trenger er skjelig grunn til mistanke, og dersom de også anser at det er fare for opphold, trenger de heller ikke kontakte domstolene.

 

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/JzJq4/jarl-59-betalte-kontant-endte-med-politirazzia

https://www.abcnyheter.no/nyheter/2009/09/26/96472/politiet-ma-betale-50.000-i-bot

https://www.aftenposten.no/norge/i/70kgK/FN-forsker-rasende-etter-a-ha-blitt-ransaket-av-politiet-pa-Karl-Johan

https://www.nettavisen.no/nyheter/ransaker-biler-uten-mistanke/3736613.html

Lenke til kommentar

Er det grunn til at politiet ikke skulle tro på deg?

 

Dersom det er noe som pågår over tid, kan politiet iverksette etterforskning etter tips. For alvorlig kriminalitet trenger ikke du å anmelde, kun tipse. Politiet anmelder selv alvorlige forhold.

 

Kan være greit å være oppmerksom på at du er pliktig å varsle om enkelte former for kriminalitet, eller mistanke om kriminalitet, som for eksempel fysiske eller seksuelle overgrep mot mindreårige. For grove tilfeller kan du bli straffet for ikke å melde fra.

 

Du kan ikke påregne noen form for oppdatering på hva som skjer i saken, med mindre du skulle være den fornærmede.

Lenke til kommentar

Det er politiet som tek ei politifagleg vurdering og prioritering av saka.

Det er fleire moment som inngår i vurderinga, truverdigheita til tipsaren vil være eit av momenta, men også alvorlegheit av det påstatte lovbruddet, lovbruddets betydning for tredjeperson, kor ressurskrevande oppfølginga er, og kor stor inngripen etterforskning vil være for den som får tipset retta mot seg er alle moment som blir vurdert.

 

Annonyme tips vil typisk ha lavare truverdigheit enn ei signert skriftleg henvending til politiet. 

Ei annonym oppringing med konkret bombetrussel eller informasjon om at det er høyrt skriking og sett blodspor på ein bestemt plass vil nok alltid bli følgt opp.

Eit skriftleg tips om at naboen kanskje bruker ulisensiert Windows vil nok få svært lav prioritet.

 

 

Kompetansenivået i forskjellige distrikt vil variere. Ofte er det nok mest eit spørsmål om tidsbruk og ressursar, målt opp mot sannsynlegheita for å finne bevis og kor stor inngripen kontrolltiltaket utgjer.

Eit tips om at ein person sitter på store mengder overgrepsmateriale på PC'en vil enklast vertifiserast med å starte opp PC'en på vanleg måte for å sjå på filene. Det å sende hardisken til utlandet for å bli gjennomgått av ekspertar vil nok ikkje bli gjort utan at særlege grunnar tilseier det, som f.eks. andre funn som styrker mistanken, grunn til å tru at bevisa har nyleg blitt sletta, osv.

Politiet brukar ikkje store ressursar for å finne ut om ein tilfeldig person har ein gamal laptop liggande der det ligg spor etter at vedkommande i 2005 lasta ned ei episode av Lost sesong 2, som seinare blei sletta og no kun kan delvis hentast fram igjen av ekspertar i utlandet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...