Jump to content
Darkbill

Forbruk gass, platetopp

Recommended Posts

Har kjøpt bolig, og ønsker å ha platetopp med gass istedenfor elektrisk, da det er mange fordeler osvosv. Spørsmålet mitt er, vet noen/har noen erfaring med forbruk av gass? Hvor ofte må jeg regne med å skifte gassflaske?

Share this post


Link to post

Er det virkelig så mange fordeler med gass? Jeg hører profesjonelle kokker ofte benytter gass på restauranter osv, men jeg kjenner selv en profesjonell anerkjent kokk som foretrekker og benytter induksjon både hjemme og i restaurantene sine. 

Share this post


Link to post

Er det virkelig så mange fordeler med gass? Jeg hører profesjonelle kokker ofte benytter gass på restauranter osv, men jeg kjenner selv en profesjonell anerkjent kokk som foretrekker og benytter induksjon både hjemme og i restaurantene sine.

I hjemlandet mitt bruker vi gass, så bruker det når jeg er der nede. Fordelen er at kjelen er varm før du rekker å blunke, mer presis styring og umiddelbar endring av varme, samt at man får slokket umiddelbart uten restvarme. Skal man lage wok er det også mye bedre da man får mye mer varme rundt pannen siden man skal ha full guffe på en wokpanne.

Share this post


Link to post

Har kjøpt bolig, og ønsker å ha platetopp med gass istedenfor elektrisk, da det er mange fordeler osvosv. Spørsmålet mitt er, vet noen/har noen erfaring med forbruk av gass? Hvor ofte må jeg regne med å skifte gassflaske?

 

Avhenger helt av komfyrbruken :) 

 

En 11 kg stålflaske tilsvarer 140 kWt og en 10 kg komposittflaske 128 Kwt dersom du tømmer flaskene til siste dråpe. Reelt sett 0,5-2,5 % mer med dagens elektriske komfyrer avhengig av kjøkkenvaner/-uvaner siden gass er på/av raskere enn noen plate (selv induksjon) og derfor et godt argument når maksimum presis varmekontroll uten ettervarme som "henger" i platen er et issue. Kjør kalkulatoren i drift derfra: hvor fort bruker du 140/128 kWt via 20/25 A-sikringene dine for komfyren? 

Share this post


Link to post

Gass er ca 3 ganger så dyrt som strøm i Norge, og med induksjon har man vel så god kontroll på varmen som gass.

  • Like 3

Share this post


Link to post

Det er fortsatt ikke det som er spørsmålet.

 

Har kommet fram til at flaske holder noen måneder ved vanlig bruk ihvertfall. Alt er etter preferanse.

Share this post


Link to post

Gass er ca 3 ganger så dyrt som strøm i Norge, og med induksjon har man vel så god kontroll på varmen som gass.

 

Absolutt ikke. En flaske (stålflaske 11 kg) tilsvarer 140 kWt og koster 198 kr å fylle (her i hvert fall). Det skulle etter min matematikkkunnskap bli 1,41-1,42 kr pr kWt. Hvro kjøper du strøm til 1/3 av den prisen? 

 

Bedre kontroll med varmen? Vel, gass reagerer kontant og det eneste som skiller gassflammen og maten varmen skal reguleres for er grytebunnen. Induksjon reagerer også kontant, men der har du heng ved at glasset over induksjonskilden også kommer mellom varmen og maten. 

Share this post


Link to post

Hvis man skal regne på dette, så må man ta hensyn til virkningsgraden også. Gass varmer også luften rundt og luften mellom bluss og kokekar, mens ved induksjon generes varmen direkte i bunnen av kokekart. Og glasset kommmer ikke "mellom varmen og maten". Det blir noe varme i glasset, men det kommer fra det varme kokekaret.

  • Like 3

Share this post


Link to post

Gass og induksjon er nok ganske likt når det gjelder kontrollen med temperaturen, men gass er en del dyrere i bruk når du skal bruke flasker, og så må du stadig bytte flasker. I tilegg er en induksjonstopp mye lettere å holde ren med en flat glassflate man kan tørke av, spesielt om man skulle koke over noe.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Meget strenge regler for å ha gass på kjøkkenet, flasken må stå i eget ventilert rom(ventilert som i konstant mekanisk avtrekk), konstant avtrekk på kjøkkenet, ikke bare når gass er i bruk, brannslukker må stå maks 5 meter fra komfyr\platetopp, propan beholder må også stå oppbevart UNDER terrengnivå, selv når den er i bruk

Edited by kla3torsk1

Share this post


Link to post

Propan er tyngre enn luft, derfor skal de stå oppbevart under terrengnivå, har du kilder til at de IKKE skal det?

 

 

Hvorfor ikke snu på spørsmålet?

 

Hvor har du det fra at de skal? Kilde hadde vært fint. 

Share this post


Link to post

Hvorfor ikke snu på spørsmålet?

 

Hvor har du det fra at de skal? Kilde hadde vært fint. 

Kilde kan jeg godt finne frem til deg! Jobber selv daglig med propangass, la meg ta noen bilder av forskriftene til deg

Share this post


Link to post

Kilde kan jeg godt finne frem til deg! Jobber selv daglig med propangass, la meg ta noen bilder av forskriftene til deg

 

 

Trenger vel ikke gjøre det så tungvint?

 

Hvis det eksisterer regler og forskrifter som sier at propan skal oppbevares under terrengnivå så er vel dette lett tilgjengelig dokumentasjon på nettet? En link holder. 

Edited by Valotunk

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...