Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Forbruk gass, platetopp


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Propan er tyngre enn luft, derfor skal de stå oppbevart under terrengnivå, har du kilder til at de IKKE skal det?

 

Brennbar gass skal ikkje oppbevarast under bakkenivå, nettopp fordi den er tyngre enn luft.

Frå forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen:

 

§ 5.Krav til aktsomhet

Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges.

Bruk av ild eller andre tennkilder er forbudt der farlig stoff håndteres under slike forhold at brann, eksplosjon eller annen ulykke kan oppstå.

Det skal være ryddig og ikke finnes unødvendig brennbart materiale på sted hvor farlig stoff håndteres.

Brannfarlig gass kategori 1 og 2 skal ikke oppbevares i kjeller eller annet rom under terreng eller på loft.

Enhver som foretar gravearbeid skal før graving påbegynnes gjøre seg kjent med om det er rørsystemer som inneholder farlige stoffer i området og ta nødvendig hensyn til disse under gravingen. Befinner det seg slike rørsystemer i området, skal eier av rørsystemet varsles før graving påbegynnes. Rørledningen skal påvises før gravingen påbegynnes.

§ 6.Maksimal tillatt oppbevaring i visse typer av objekt

I boenhet kan det oppbevares inntil 55 liter brannfarlig gass kategori 1 og 2 og inntil 10 liter brannfarlig væske kategori 1 og 2.

I garasje, i utvendig bod, båthus eller lignende kan det for personlig bruk oppbevares inntil 90 liter brannfarlig gass kategori 1 og 2 og inntil 50 liter brannfarlig væske kategori 1 og 2.

I serveringssted, i overnattingssted og i forsamlingslokale er det ikke tillatt å oppbevare brannfarlig gass kategori 1 og 2, med mindre særskilte tiltak er iverksatt.

 

Legger også ved paragraf 6 som omtaler kor mykje brennbar gass du får oppbevare heime.

 

Grunnen til at propan og liknande gassar ikkje skal oppbevarast under bakkenivå er fordi når gassen er tyngre enn luft så vil den samle seg i kjellaren. Der kan den samle seg i slike mengder at ein får eksplosjonsfarleg atmosfære som kan antenne og forårsake eksplosjon/brann.

Dersom propanen er oppbevart på bakkenivå så har du langt betre forutsetningar for å tynne ut gassen slik at den ikkje lenger eksplosjonsfarleg ved å opne ei dør eller anna utluftning.

 

 

bedre at kjellern eksploderer, enn hele huset! 

 

Det beste er å ikkje få eksplosjon i det heile tatt ved å lufte ut gassen.

 

Og dersom du fyrst får eksplosjon i kjellaren så ryk også resten av huset. I kjellaren så er det stort sett mur og betong med jordfylling både på golvet og i mesteparten av veggane. Dette gjer at ei trykkaukning etter ein eksplosjon kun kan gå oppover, gjennom etasjeskillaren og ut. Er du heldig hoppar huset av grunnmuren og får slept ut overtrykket på den måten.

Dersom du får ein eksplosjon i eit rom på bakkenivå så vil det vanlegvis være større vindusflater som kan blåse ut og utlikne trykket, eller det er veggar i treverk som kan gi etter og fungere som trykkavlastning.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har kjøpt bolig, og ønsker å ha platetopp med gass istedenfor elektrisk, da det er mange fordeler osvosv. Spørsmålet mitt er, vet noen/har noen erfaring med forbruk av gass? Hvor ofte må jeg regne med å skifte gassflaske?

 

Det er nesten heilt umogleg å gi deg svar på dette, då den aller største ukjente faktoren er kor mykje energi du brukar på matlaging.

Lager du ofte mat? Kva type mat lagar du? Lagar du mat for ein eller for fleire personar? Og for ikkje å snakke om kva type gassutstyr med bluss og dyser du bruker.

 

Eit kraftig gassbluss utan trykkregulator vil sjølvsagt forbrenne mykje meir gass enn eit lite bluss på sterkt redusert gasstrykk.

Bruksmønsteret har veldig mykje å seie, det vil være forskjell på ein som lagar mat kvar dag og som et fire varme måltid, og ein som steiker kotelettar på søndagar.

Det er stor forskjell på kva du lagar. Wok er er nok det som bruker minst energi ved effektiv bruk, langtidskoking og steiking av fleire rettar er nok det som brukar aller mest.

I tillegg er det sjølvsagt forskjell på om du freser nokre grønsaker og litt kjøtt i ein wok for å lage ein middag til sjølv, kontra om du lagar middag til ei storfamilie.

 

 

Når du kjøper gassbluss så vil det være oppgitt kor mange gram per time som blusset forbruker ved vanleg bruk eller antal kilowatt.

1 kg propan har eit energiinnhald på 12,8 kWh. 1 kW er derfor ca 78 g propan per time.

 

Ein vanleg koketopp med fleire gassbluss vil kunne yte mellom 5 og 10 kW ved full varme på alle blussa, eller mellom 390 og 780 gram per time. Ei 11 kg flaske vil i teorien kunne holde til mellom 14 og 28 timar med kontinuerlig bruk, i praksis litt kortare sidan det alltid blir igjen ein restgass i flaska som du ikkje får ut på grunn av at gasstrykket blir for lavt når flaska nærmar seg tom.

Dersom du ikkje bruker gassblussa meir enn ein time kvar dag (for å gjere det enkelt) så må du bytte flaske kvar fjortande dag eller ein gong i måneden alt etter kor kraftig koketopp du har.

 

 

Eg heller som fleire andre her at du absolutt bør sjå litt nærmare på induksjonsomnar. 

Dagens induksjonsomnar har alle fordelane til gassbluss og svært få bakdelar. Induksjon er minst like raskt, er billig fordi det er veldig effektiv energiutnytting, er lettvint sidan du sidan du slepp å tenke på å bytte propanflasker og sidan du ikkje treng å tenke på å være forsiktig med gass. Merk også at du får kjøpt induksjonswok der induksjonsplata har ei fordjupning som du kan plassere woken i.

 

Dersom du skal ha gassbluss på kjøkkenet så må du forholde deg til ei rekke sikkerheitskrav. Du må montere kjøkkenventilatoren høgare oppe enn det som er vanleg på andre kjøkken, du må kjenne til kor nært veggen du kan montere gassblusset. Du må ordne med oppbevaring av propangassen, enten utvendig i gasskap eller inne i kjøkkenbenken slik at det er luftig ut mot opphaldsrommet men ikkje ned mot sokkelen på kjøkkenbenken. I tillegg til ein del andre krav.

 

Hadde eg vært deg så ville eg sterkt vurdert å montere "vanleg" induksjonsomn, samt eit ekstrabluss ved sidan av med ei lita propanflaske. Då har du alternativet om å bruke gass til koking og steiking der det er hensiktsmessig, eller dersom straumen går, men utan å gjere deg heilt avhengig av gass. 

Sidan gasskomfyrar er såpass uvanleg i Norge, så vil det også være hensiktsmessig med tanke på bustadsverdien at du berre har gassbluss som tilleggsløysning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...