Gå til innhold

KOMMENTAR: Ny teknologi kan utrydde sult


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er godt kjent at man har hatt teknologier som kunne ha "utryddet sult" i mange tiår allerede. Minst.

Dette er ikke et teknologiproblem, og har trolig ikke verdt det siden den industrielle revolusjon eller relativt kort tid etter. (Ja, den første.)

Problemet er i hovedsak i den økonomiske strukturen i seg selv, og tilhørende incentiver i økonomien i seg selv, og som følge av dette distribusjon av både mat og andre verdier/ressurser, og geopolitikk. Kolonialisme, neo-kolonialisme, imperialisme, tribalisme og nasjonalisme spiller selvsagt en rolle i endel tilfeller. Men også dette har røtter i de økonomiske incentivene i strukturen i bunn.

Jeg vet ikke hvor mye "Herr Administrerende Direktør" i IBM Norge tjener, men CEO i IBM tjener, ifølge IBM selv, minst hundrevis av millioner kroner.



"IBM Says CEO Pay Is $33 Million. Others Say It Is Far Higher" – 24. April 2017

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-24/ibm-says-ceo-pay-is-33-million-others-say-it-is-far-higher



Men alt vi trenger er ny teknologi, ja? Som IBM selvsagt vil selge til en "rimelig penge", kan jeg tenke meg.

Dette er nok bare en blanding av en PR-artikkel og en kort analyse av kommende teknologi av et slips. Liker det begrepet forresten; "slips". Klinger godt på Norsk.

Jeg vet at De vet inderlig godt, Hans-Henrik, at det ikke bare er produksjonen og distribusjonen av mat som fordeles ujevnt her i verden. Også burde De vite at IBM ikke jobber for hverken fattige eller sultende. Tvert imot, ulikhetene i verden gjør sjefene og eierne rike(re).

Selskap som IBM er ute etter å tjene penger, ikke hjelpe.

Se for eksempel på alle selvmordene blant Indiske bønder. Selskap som Monsanto tjener veldig godt på å selge til dem. Dette har de gjort i en årrekke. Og de bryr seg døyten om kostnadene i menneskeliv og menneskelig lidelse. "The cost of doing business".

Det er verre enn umoralsk – det er amoralsk.



"On India’s Farms, a Plague of Suicide" – 19. September 2006

https://www.nytimes.com/2006/09/19/world/asia/19india.html

"[...] frustration is building in India with American multinational companies peddling costly, genetically modified seeds. They have made deep inroads in rural India — a vast and alluring market — bringing new opportunities but also new risks as Indian farmers pile up debt."



"India's shocking farmer suicide epidemic" – 18. Mai 2015

https://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/05/india-shocking-farmer-suicide-epidemic-150513121717412.html

"In the last 20 years, nearly 300,000 farmers have ended their lives by ingesting pesticides or by hanging themselves. Maharashtra state - with 60,000 farmer suicides - tops the list.
 

The suicide rate among Indian farmers was 47 percent higher than the national average, according to a 2011 census. Forty-one farmers commit suicide every day, leaving behind scores of orphans and widows."

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...