Jump to content
grovetussen

Bud på Oslo Børs - får dette konsekvenser for oss?

Recommended Posts

Hei, har litt penger stående i aksjefond, og hører i nyhetene at oslo børs skal selges, det er kommet bud fra Sverige blant annet, får dette noen konsekvenser for meg, eller er det best å sitte stille i båten og vente og se?

Share this post


Link to post

Det er nederlandske Euronext og amerikanske Nasdaq som har lagt inn bud på Oslo Børs. 

I utgangspunktet skal det ikke ha noe å si for fondseiere hvem som eier Oslo Børs. Idag er det DNB, KLP og Pareto som er største aksjonærer. Arendal Fossekompani er også eier, sammen med Morgan Stanley og en del andre. 

 

Så ville ikke vært overbekymret

Share this post


Link to post

Det vil nok ha en viss positiv effekt over tid på selve systemet som Oslo Børs består av, men ikke på selve verdipapirene som handles der. Det vil ikke ha noen effekt på dine fond.

Share this post


Link to post

Har vært et par tråder om det her, og ut fra hva jeg har kommet frem til, spiller det ingen rolle hvem som eier Oslo Børs. Det er bare et aksjeselskap som alle andre. Eller kanskje et holdingselskap? Usikker på selskapsformen, men jeg var også bekymret for om halve Norge plutselig kunne bli eid av utenlandske eiere, men sånn er det altså ikke. Man eier ikke alle børsnoterte selskaper selv om man eier Oslo Børs. Det er hvordan alle børsnoterte selskaper gjør det som jeg tror påvirker hvordan Oslo Børs gjør det.

Edited by Taurean
  • Like 1

Share this post


Link to post

Skatteinntekter til Norge på 117 MNOK (jfr foreløpig årsregnskap for 2018 for Oslo Børs VPS) vil kunne reduseres, da oppkjøper sannsynligvis lånefinansierer kjøpet (dvs Oslo Børs VPS blir et datterselskap som må betale ned et lån til morselskapet/investeringsselskapet) og Oslo Børs kan dermed redusere overskuddet og skatten pga lånekostnadene.

Share this post


Link to post

Svaret er nok et sted midt i mellom "det har ingen betydning" og "det har direkte betydning for eksisterende aksjonærer i børsnoterte selskaper". Nytt eierskap kan bety endrede markedsstrukturer, fordi nye eiere har andre prioriteringer. Det kan jo økte eller reduserte transaksjonskostnader/økt eller redusert likviditet, eller ha andre effekter. Det har også vært hevdet at Euronexts oppkjøp har ført til (eller i alle fall sammenfalt med) en vesentlig reduksjon i antallet børsnoterte selskaper. I utgangspunktet har det imidlertid svært lite å si for annenhåndsmarkedet. For de som skal hente inn kapital (førstehåndsmarkedet) kan det imidlertid ha en hel del å si hvilke prioriteter børsen har.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...