Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] Sliter med å forstå akonto og hva som er inkludert i husleie.


DeStrOyer

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Vi er 3 stykker som leier en leilighet.

 

Fikk i dag strømregning fra huseier for perioden februar - oktober, altså 6 måneder på rundt 6000 kroner. Denne tar for seg varme, varmt tappevann, nettleie, plus noe mer småtteri.

 

I kontrakten står det følgende:

 

Strøm/brensel:

 
Et akontobeløp på fyring og varmt vann er inkludert i husleien. Overforbruk vil bli fakturert leietaker. Det foretas en avregning en gang i året.

 

Jeg sliter med forstå at beløpet kan være så mye da 2 av 3 nesten ikke bor her grunnet mye reising, men det er no så.

 

I tillegg til dette betaler vi ca 500-600kr månedlig for strøm fordi vi måtte tegne et privat abo når vi først flytta inn. Kan utleier kreve at vi betaler dette?

 

På forhånd takk for svar!

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Husleieloven § 3-1 åpner for at utleiers utgifter til strøm og brensel kan avtales fordelt mellom brukerne av eiendommen. Fordelingen skal være forholdsmessig, dvs. at den skal så langt det lar seg gjøre fordeles mellom brukerne etter en forbruksbasert nøkkel.

 

Det kan i tillegg avtales at leietaker tegner eget abonnement på strøm (og det er hovedregelen at leietaker må gjøre dette med mindre utleier påtar seg å gjøre det). Det at dere må tegne privat strømabonnement er altså greit. Det er også i utgangspunktet greit å avtale at dere skal dekke forholdsmessige strømutgifter i tillegg til privat strømabonnement.

 

Du skriver lite om boforholdene - er dette en selveierleilighet i blokk som er leid ut, eller er det en sokkelleilighet i utleiers bolig? Hva slags strømregning har du fått - er det en produsert av utleier, eller bare videresendt fra strømselskapet?

 

1000,- kr i måneden for varme, varmt tappevann, o.l. høres høyt ut for perioden februar-oktober. Dette inkluderer sommermånedene. Som et minimum bør man sjekke om det er gjort fradrag for det avtalte àkonto-beløpet, og hva strømregningen omfatter - er det deres leilighet alene, eller er det også andre boenheter på eiendommen, og hvis det siste, hvordan er forbruket forholdsmessig fordelt?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Her er det eit eller anna som skurrer.

 

Akonto (eller A konto) betyr at ein betalar inn omtrentleg det tenesta kostar, og at ein ved slutten av perioden gjer dei nødvendige justeringane pluss/minus for at summen skal bli heilt rett.

Då rimer det dårleg at neste del av setninga slår fast at fyring og varmtvatn er inkludert i leiga.

Ein kan ikkje gjere begge delar samtidig.

 

Det vil også kunne være diskusjon om kva eit overforbruk er. Normalt er overforbruk definert som eit urimeleg høgt forbruk, noke som eigentleg betyr at ein må bevist sløse ved å f.eks. la vatnet i dusjen stå å renne, eller setter varmeomnane på fult og samtidig har vindua opne.

 

I denne samanhengen så vil eg gjette på at det som utleigaren har meint med overforbruk, eller det underskuddet som kjem av at ein betalar inn litt mindre på akonto enn den reelle utgifta på vatn og varme som tydeligvis ikkje er inkludert i leiga likevel.

Det ligg også innunder begrepet akonto at det er ikkje berre meirforbruk som skal betalast ekstra for, mindreforbruk skal også gi tilbakebetaling frå utleigaren (når vatn og varme ikkje er inkludert).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det private abonnementet er for vanlig forbruk, bl.a. lys, TV, PC, osv. Det som er inkludert i husleia gjelder varme og varmtvann.

Om det er mye eller lite er vanskelig å si uten å vite noe mer om leilighetens størrelse, alder, varmetap (god/dårlig isolering) osv.

 

Skjønner, men jeg ble gjenspeilet ved kontraktsingnering at ting som fjernvarme og varmt vann var inkl. i husleie, Jeg trodde da som utleier også sa var at det var et fast beløp som ble satt av fra husleien - a-konto som gikk til dette og jeg måtte betale mer/mindre etter avregning i året. 

 

Er det fjernvarme det er snakk om, siden det er adskilt fra strøm?

 

Hvis du er usikker på om det stemmer ber du bare om de aktuelle fakturaene så du kan summere selv. Du må også vite hva det avtalte, inkluderte akonto-beløpet er, det skal gå tydelig frem av kontrakten.

 

Jeg skal gjøre dette. Ja, både fjernvarme og varmt vann. Dette skal akontobeløpet gå til. Takker for svar!

Lenke til kommentar

Et lite bump her.

 

Jeg har snakka med utleier, han er selv klar over at akontobeløpet ikke står spesifisert i kontrakt. Og det er kun overforbruk som skal betales, men her har jeg fått alle bilagene uten noe form for informasjon om hva som er overforbruk og ikke(så vidt jeg kan se fra de diverse fakturaene er bare alt sendt videre til meg).

 

Spørsmålet mitt er da; kan jeg nekte å betale dette?

Lenke til kommentar

Det skal forholdsvis mykje til før det er snakk om overforbruk, særleg når det ikkje er avtalt kva kor stort akontobeløpet er.

 

Når avtalen er slik som den er så kan eg ikkje sjå at det er grunnlag for å tolke avtalen anna enn at ein med overforbruk i dette tilfelle meiner ordboksdefinisjonen som er urimelig høgt straumforbruk (og ikkje at overforbruk skal tolkast som forbruk litt over akontobeløpet).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...